Microsoft julkisti kaksi vain yrityksille suunnattua Surface-uutuutta - tällaisia ovat Surface Pro 10 ja Surface Laptop 6 for Business

Microsoft on julkistanut digitaalisessa tapahtumassaan uudet yrityksille suunnatut kannettavat tietokoneet, Surface Pro 10 for Business ja Surface Laptop 6 for Business.

Microsoftilta osattiin odottaa Surface-uutuuksien julkistusta, ja aiemmin huhut ovat jo myös kertoneet, että kuluttajille suunnatut uudet Surface Pro 10 ja Surface Laptop 6 julkistetaan puolestaan vasta 20. toukokuuta järjestettävässä tilaisuudessa. Niihin odotetaan ensimmäisten joukossa tekniseksi perustaksi uutta Qualcommin Snapdragon X Eliteä.

Microsoftin yrityksille suunnatut Surface Pro 10 ja Surface Laptop 6 jatkavat tutulla designilla. Niissä on kuitenkin uusi Copilot-näppäin sekä ennen kaikkea Intelin viimeisimmät Core Ultra -suorittimet, joissa on neuroverkkolaskentayksikkö (NPU) tekoälylaskennan tehostamiseksi ja sen myötä Windows 11:n tekoälytoimintojen parantamiseksi. Lisätietoa Windowsin uusista tekoälytoiminnoista on kuitenkin myös luvassa tulevassa toukokuun tilaisuudessa.

Microsoftin mukaan uutuudet ovat ensimmäiset ”Surface AI PC:t vain yrityksille”, ja ne tulevat tukemaan myös Windowsin tulevia uusia tekoälytoimintoja.

Saataville uudet tietokoneet tulevat 9. huhtikuuta alkaen, ja Microsoft ja jälleenmyyjät myyvät niitä yritys- ja organisaatioasiakkaille suunnatusti. Molemmat uutuudet löytyvät jo Microsoftin verkkokaupasta Suomessakin. Surface Pro 10 for Business maksaa alkaen 1 469 euroa, kuten myös Surface Laptop 6 for Business 13,5 tuuman koossa. 15 tuuman Surface Laptop 6 for Business maksaa alkaen 1 709 euroa.

Microsoft Surface Pro 10 for Business.
Microsoft Surface Pro 10 for Business.

Microsoft Surface Pro 10 for Business sisältää yhä 13 tuuman näytön, jossa on kuitenkin uusi heijastuksia vähentävä pinnoite sekä 50 prosenttia enemmän kirkkautta sen yltäessä nyt 600 nitiin (tyypillinen). Näyttöpaneeli on yhä LCD, ja 3:2-kuvasuhteen näytön tarkkuus 2880×1920 pikseliä ja virkistystaajuus 120 hertsiä.

Microsoftilta on huhuttu myös OLED-näytöllistä uutta Surface Pro 10 -laitetta, ja The Vergen Tom Warrenin lähteiden mukaan tämä kuluttajille suunnattu uutuus on tulossa 20. toukokuuta.

Näyttöparannusten ohella Surface Pro 10 for Business sisältää merkittävästi parannetun etukameran, joka tarjoaa 1440p-tarkkuuden sekä 114 asteen laajan kuvakulman. Takaa löytyy 10 megapikselin kamera 4K-videokuvauksella.

Surface Pro 10 for Businessin suoritinvaihtoehtoja ovat Intel Core Ultra 5 135U tai Core Ultra 7 165U. RAM-käyttömuistia (LPDDR5X) on 8 gigatavusta 64 gigatavuun ja SSD-tallennusmuistia 256 gigatavusta 1 teratavuun. Akunkesto yltää jopa 19 tuntiin.

Tuttuun Surface Pro -tyyliin kyse on 2-in-1-hybridilaitteesta, jossa on erillinen näppäimistöosa. Näppäimistöä on parannettu Copilot-näppäimen ohella suuremmalla fontilla näppäimissä sekä paremmalla taustavalaistuksella.

Liitäntöinä Surface Pro 10 for Business sisältää kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia sekä Surface Connect -portin lataamista varten. Lisäksi varustukseen kuuluu NFC-lukija, joka mahdollistaa esimerkiksi NFC-lähiyhteyttä käyttävien laiteavainten helpon käyttämisen.

Surface Pro 10 for Business on kooltaan 287 x 208,6 x 9,3 millimetriä

Tulossa on myös 5G-mobiiliverkkoyhteydelle tuen sisältävä Surface Pro 10 for Business -versio.

Microsoft Surface Pro 10 for Business -näppäimistö sisältää Copilot-näppäimen ja käyttää suurempaa fonttia.
Microsoft Surface Pro 10 for Business -näppäimistö sisältää Copilot-näppäimen ja käyttää suurempaa fonttia.
Microsoft Surface Laptop 6 for Business.
Microsoft Surface Laptop 6 for Business.

Surface Laptop 6 for Business näyttää pitkälti Surface Laptop 5:ltä, vaikka se onkin Microsoftin mukaan uudelleensuunniteltu kauttaaltaan. Tarjolla on edelleen kaksi kokovaihtoehtoa, joko 13,5 tai 15 tuuman kosketusnäytöllä. Näyttöihin on lisätty uusi heijastuksia vähentävä pinnoite. Kirkkaus yltää yhä 400 nitiin (tyypillinen), kuvasuhde on 3:2 ja tarkkuus on 13,5 tuuman koossa 2256×1504 pikseliä ja 15 tuuman koossa 2496×1664 pikseliä.

Kamera on päivitetty 1080-tarkkuuteen, muttei tarjoa samanlaista laajakulmaa kuin Surface Pro 10 for Business -laitteen kamera.

15 tuuman mallissa on ensi kertaa kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia, sekä lisäksi yksi USB-A-portti, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä Surface Connect -liitäntä. 13,5 tuuman mallissa on tyytyminen yhteen USB-C / Thunderbolt 4 -porttiin USB-A-portin, kuulokeliitännän ja Surface Connectin lisäksi.

Suoritinvaihtoehtoja Surface Laptop 6 for Business tarjoaa tehokkaammasta Intel Core H -sarja kaksi erilaista: joko Intel Core Ultra 5 135H tai Core Ultra 7 165H. RAM-käyttömuistia on 8 gigatavusta 64 gigatavuun. SSD-tallennusmuistia on 13,5 tuuman mallissa 256 tai 512 gigatavua, 15 tuuman mallissa puolestaan 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu.

Microsoftin mukaan uusien suoritinten myötä Surface Laptop 6 for Business on jopa kaksinkertaisesti nopeampi kuin edeltävä Surface Laptop 5.

Uusi valinnainen ominaisuus on älykorttien lukija.

Molemmat uutuudet tukevat videopuheluissa Windows Studio Effects -tehosteita, joita ovat automaattinen rajaus, katsekontakti ja taustan sumennus. Yhteisiä ominaisuuksia molemmille ovat myös Windows Hello -tunnistus, TPM 2.0 -piiri ja BitLocker-tuki, Wi-Fi 6E / Bluetooth 5.3 -yhteydet, kaksi studiotason mikrofonia Voice Focus -toiminnolla sekä Dolby Atmos -tilaäänituki.

Värivaihtoehtoja kummastakin ovat musta ja platinanvärinen. Runko on molemmissa alumiinia.

Käyttöjärjestelmänä on Windows 11 Pro.

Microsoft on myös helpottanut korjattavuutta uusissa tietokoneissaan. Molemmissa sisäiset komponentit on varustettu QR-koodeilla, jotka ohjaavat huoltotyötä, ja Surface Pro 10 for Business on lisäksi varustettu myös merkinnöillä, jotka helpottavat tarvittavien ruuvien ja työkalujen tunnistamista tiettyjen komponenttien vaihtamiseksi. Lisäksi ylipäänsä monet laitteiden komponenteista ovat erikseen vaihdettavissa.

Microsoft Surface Laptop 6 for Business on valinnaisesti saatavilla kortinlukijalla.
Microsoft Surface Laptop 6 for Business on valinnaisesti saatavilla kortinlukijalla.