Microsoft esitteli Windows 10:stä uuden version - luvassa edullisia Windows-läppäreitä

Microsoft on tänään esitellyt uuden, kevyemmän version Windows 10 -käyttöjärjestelmästään; Windows 10 S:n. Edullisempiin kannettaviin tietokoneisiin ja hybridilaitteisiin suunnattua käyttöjärjestelmäversio on täysversiota kevyempi ja se tukee vain Windows-kaupasta ladattavia sovelluksia. Windows 10 S lähtee kilpailemaan Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmää vastaan.

Windows 10 S muistuttaa Windows 8:n rinnalla esiteltyä Windows RT -käyttöjärjestelmää, joka oli suunnattu tabletteihin. Windows 10 S:n tapaan laitteisiin pystyi lataamaan sovelluksia vain Windows-kaupasta. Windows RT -laitteita olivat muun muassa Microsoft Surface ja Nokia Lumia 2520.

Microsoft suuntaa Windows 10 S:n koulutusmarkkinoille. Se on Windows 10:n täysversiota turvallisempi, sillä siihen ei voi ladata sovelluksia muualta kuin Windows-kaupasta. Windows 10 S -laitteen käyttöjärjestelmän voi kuitenkin päivittää Pro-versioon. Tämä luonnollisesti maksaa, mutta opiskelijat voivat päivittää käyttöjärjestelmänsä Prohon ilmaiseksi. Microsoft lupaa Windows 10 S -käyttöjärjestelmän kouluille, jotka käyttävät tällä hetkellä Windows Pro -versiota tietokoneissaan. Windows 10 Pro -versioon sovelluksia voi asentaa myös muista lähteistä kuin Windows-kaupasta.

Uusia Windows 10 S -laitteita tulee markkinoille tutuilta valmistajilta kuten HP:lta, Acerilta ja Delliltä. Halvimmillaan tietokoneet maksavat 189 dollaria.

Windows 10 S tulee myös premium-laitteisiin eli kalliimpiin tietokoneisiin. Windows 10 S käynnistyy täysversiota nopeammin ja kirjautuminen onnistuu myös vikkelämmin. Mikäli tietokoneen käyttö rajoittuu pitkälti internetin selailuun ja Office-ohjelmien käyttöön, Windows 10 S on nopeampi ja turvallisempi vaihtoehto.