Kiinalainen sähköautonvalmistaja NIO julkisti ensimmäisen älypuhelimensa

Kiinalainen sähköautonvalmistaja NIO on julkistanut ensimmäisen älypuhelimensa, nimeltään ytimekkäästi NIO Phone.

Kansainvälisillekin sähköautomarkkinoille laajentunut NIO pyrkii puhelimella syventämään asiakassuhteitaan. Lisäksi puhelimessa on tarjolla toimintoja NIO-autojen hallintaan.

NIO ei ole ainoa autonvalmistaja, jonka katseet ovat suuntautuneet käyttökokemuksen kehittämiseen älypuhelinten kautta. Esimerkiksi myös Polestar kertoi hiljattain siltä olevan tulossa markkinoille oma älypuhelin.

NIO Phone tarjoaa tavanomaiset huippuluokan Android-puhelimen tekniset ominaisuudet.

Etupuolella on 6,81 tuuman kookas, reunoilta kaareva Samsungin valmistama AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 3088×1440 pikseliä ja 120 hertsin virkistystaajuus mukautuu joustavasti alaspäin LTPO-teknologian ansiosta. Kirkkaus näytössä yltää huipussaan 1 800 nitiin. Näytön alla on laajan tunnistusalueen ultraäänisormenjälkilukija.

NIO Phonen näyttö on kaareva reunoiltaan.
NIO Phonen näyttö on kaareva reunoiltaan.

Takana NIO Phone sisältää kolme kameraa. Kamerakohouma on koko puhelimen levyinen, mutta kokonaisuutena varsin hillitty ulkonäöltään.

Kaikkien kolmen takakameran tarkkuus on 50 megapikseliä. Pääkamera rakentuu Sony IMX707 -kennolle ja sisältää optisen kuvanvakaimen. 110 asteen ultralaajakulmakamerassa on Sony IMX766 -kenno ja periskooppirakenteisessa 2,8x optisen zoomin telekamerassa Sony IMX890 -kenno sekä optinen kuvanvakain.

NIO Phonen teknisenä perustana toimii Qualcommin huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin korkeammalle kellotettu versio. 5 200 milliampeeritunnin akku tukee 66 watin pikalatausta ja 50 watin langatonta pikalatausta. Muille laitteille NIO Phone jakaa virtaa langattomasti 10 watin enimmäisteholla.

Rakenteeltaan NIO Phone on IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis.

NIO Phone ja SkyUI-ohjelmisto.
NIO Phone ja SkyUI-ohjelmisto.

Android-käyttöjärjestelmä NIO Phonessa on kuorrutettu SkyUI-ohjelmistolla ja -käyttöliittymällä. NIO on korostanut, ettei ohjelmisto sisällä maksua vastaan sisällytettyjä esiasennettuja sovelluksia tai mainoksia, jotka ovat yleisiä Kiinassa Android-puhelimissa.

Mukaan ohjelmistoon on pakattu ominaisuuksia, jotka sujuvoittavat NIO-autojen käyttöä. Älypuhelin toimii autonavaimena laajoilla toiminnoilla. Puhelimessa on myös UWB-tuki, joka mahdollistaa autonavaimena toimimisen jopa ilman tarvetta ottaa puhelinta esiin taskusta tai laukusta. Lisäksi puhelimen kautta voi hallita auton toimintoja etänä – myös NOMI-ääniavustajan kautta.

NIO Phone yhdistyy myös saumattomasti auton viihde- ja tietojärjestelmien kanssa, kun puhelin asetetaan auton keskikonsoliin. Puhelimen sovelluksia ja pelejä voi esimerkiksi käyttää auton tarjoamalta suuremmalta näyttöruudulta, minkä lisäksi puhelimen kauttakin on mahdollista hallita esimerkiksi auton ilmastointia.

NIO Phonesta on useita tyyliversioita. Osassa on mukana materiaaleina myös nanokristalleilla varustettua keraamia tai vegaani- eli tekonahkaa.

NIO Phonen hinnat Kiinassa ovat 6 499 juanista eli noin 835 eurosta 7 499 juaniin eli noin 964 euroon eri versioina ja muistimäärillä. RAM-käyttömuistia on 12 tai 16 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 512 gigatavua tai 1 teratavu.

NIO Phonen eri tyyliversioita.
NIO Phonen eri tyyliversioita.