Ensimmäinen uusi Nokia-huippupuhelin julki

Nokia-puhelimista nykyisin vastaava HMD Global on julkistanut ensimmäisen uuden Nokia-huippupuhelimen. Odotettu Nokia 8 sisältää tarkan näytön, ZEISS-optiikalla varustetun kaksoiskameran uusien kuvausominaisuuksien kera sekä huippuluokan suorituskyvyn.

Muiden uusien Nokia-älypuhelinten tavoin myös Nokia 8 tulee puhtaalla vakio-Android-käyttöjärjestelmällä, ja HMD lupaa tuoda laitteelle nopeasti uudet Android-versio- ja tietoturvapäivitykset.

Nokia 8 tulee myyntiin pian 599 euron keskimääräisellä maailmanlaajuisella hinnalla alkaen syyskuun alkupuolelta. Tarkemmasta saatavuudesta ja hinnasta Suomessa kerrotaan hieman myöhemmin.

Kaksi kameraa takana, 13 megapikselin kamera myös edessä

Nokia 8:n ominaisuuksien kohokohtia ovat uusi kaksoiskamera sekä uudet kuvausominaisuudet. Nokia 8:n takana yhdistyvät väri- ja monokromikamera, molemmat tarkkuudeltaan 13 megapikseliä. Myös etupuolelta löytyvän yhden automaattitarkenteisen kameran tarkkuus on samat 13 megapikseliä. Kamerat on varustettu saksalaisen optiikkavalmistajan ZEISSin kanssa kehitetyin linssein. HMD jatkaa näin jo takavuosilta tuttua Nokian ja Carl Zeissin kamerayhteistyötä.

Tavanomaiseen tapaan myös Nokia 8:n takaa löytyvän väri- ja monokromikameran yhdistelmällä tavoitellaan parempaa kuvanlaatua erityisesti hämärässä. Lisäksi Nokia 8:lla on mahdollista kuvata tavallista näyttävämpiä mustavalkokuvia vain monokromikameraa käyttämällä. Optinen kuvanvakain löytyy ainoastaan takavärikamerasta.

Uutuutena, HMD:n mukaan aivan ensimmäisenä maailmassa, Nokia 8 mahdollistaa sekä videoiden että valokuvien kuvaamisen samanaikaisesti taka- ja etukameralla. HMD kutsuu näitä kuvia bothieksi, joka on seuraava askel eteenpäin selfieistä.

Lisäksi Nokia 8:n kamerasovellus tukee live-videolähetystä suoraan YouTubeen tai Facebookiin, myös taka- ja etukameran yhdistävässä kuvaustilassa.

Nokia 8:lla voi kuvata yhtäaikaisesti taka- ja etukameralla eli ottaa bothien.
Nokia 8:lla voi kuvata yhtäaikaisesti taka- ja etukameralla eli ottaa bothien.
Nokia 8:n kamerasovellus tukee myös live-videolähetyksiä Facebookiin ja YouTubeen.
Nokia 8:n kamerasovellus tukee myös live-videolähetyksiä Facebookiin ja YouTubeen.

OZO Audio -tilaääni videokuvauksessa

Nokia 8 on myös ensimmäinen älypuhelin, jossa on OZO Audio eli 360 asteen äänitallennusteknologia suoraan Nokialta. Käytännössä videota kuvattaessa on mahdollista vaimentaa tai voimistaa edestä tai takaa kuuluvia ääniä tilaäänen tallentumisen lisäksi.

Teknologia toimii yhdistämällä kolmen mikrofonin toiminta Nokian ainutlaatuiseen akustiseen algoritmiin.

OZO Audio mahdollistaa videokuvauksessa äänentallennuksen säätämisen.
OZO Audio mahdollistaa videokuvauksessa äänentallennuksen säätämisen.

Huippuluokan tekniikkaa

Myös muilta osin Nokia 8:n tekniikka lukeutuu tällä hetkellä Android-puhelinten ehdottomaan huippuluokkaan.

Edestä Nokia 8:sta löytyy tarkan 5,3 tuuman ja 2560×1440 pikselin näytön lisäksi sormenjälkitunnistin kotinäppäimestä. Kokonaisuutena Nokia 8:n design muistuttaa melko paljon aiempaa ja huomattavasti edullisempaa Nokia 5:tä. Runkorakenne on sen tavoin myös Nokia 8:ssa saumatonta alumiinia. Yksityiskohtien viimeistely on kuitenkin Nokia 8:ssa erilainen, minkä lisäksi myös värivaihtoehdoissa on eroja. Nokia 8 on tulossa aluksi saataville mattapintaisilla hopealla ja sinisellä värillä, ja myöhemmin luvassa ovat myös kiiltäväpintaiset sininen ja kupari. Suomessa Nokia 8 tulee myyntiin odotetulla tavalla kahdella SIM-korttipaikalla varustettuna versiona.

Suorituskyvystä Nokia 8:ssa vastaa markkinoiden parhaimmistoon lukeutuva Qualcommin ykköspiiri Snapdragon 835. Teknisenä ratkaisuna Nokia 8:n sisuksista löytyy grafiitilla suojattu kuparinen viilennysputki, joka auttaa pitämään puhelimen viileänä myös huipputehoa vaativassa käytössä.

Nokia 8:sta löytyy kätevä Glance-näyttö, joka esittää valmiustilassa näytöllä muutamia perustietoja.
Nokia 8:sta löytyy kätevä Glance-näyttö, joka esittää valmiustilassa näytöllä muutamia perustietoja.

Nokia 8:ssa on myös ensimmäisenä uutena Nokia-älypuhelimena uuden USB-C-tyypin liitäntä ja pikalataustuki (Qualcomm Quick Charge 3.0).

Muiden uusien Nokia-älypuhelinten tapaan myös Nokia 8:sta löytyy lähes puhdas vakio-Android-käyttöjärjestelmä Google-sovelluksilla. HMD:n käsialaa ohjelmistossa on lähinnä oma kamerasovellus. sekä nyt Nokia 8:ssa lisäyksenä edullisempiin Nokia-puhelimiin verrattuna myös Glance-näyttö eli tiettyjen perustietojen, kuten kellonajan, ilmoitustietojen, kalenterin sekä akun varauksen näkyminen näytöllä myös valmiustilassa.

Nokia 8:n tekniset tiedot

 • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio
 • Saumaton alumiinirakenne
 • 5,3 tuuman IPS LCD -näyttö 2560×1440 pikselillä ja 2.5D Corning Gorilla Glass 5 -lasilla, näytön maksimikirkkaus 700 nitiä
 • Sormenjälkitunnistin edessä kotinäppäimessä
 • Takana kaksoiskamera ZEISS-optiikalla, lasertarkennuksella ja LED-kaksisävykuvausvalolla:
  • 13 megapikselin värikamera optisella kuvanvakaimella f/2,0-aukolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja 76,9 asteen kuvakulmalla
  • 13 megapikselin monokromikamera f/2,0-aukolla ja 1,12 mikronin pikselikoolla ja 76,9 asteen kuvakulmalla
 • Edessä 13 megapikselin kamera ZEISS-optiikalla, f/2,0-aukolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja 78,4 asteen kuvakulmalla ja näyttösalamalla
 • Qualcommin 4+4-ytiminen Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri 2,45 gigahertsin kellotaajuudella
 • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 256 Gt asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (Suomeen tuleva versio)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 450 Mbit/s, kategoria 9, 3 CA)
 • Verkkotaajuudet: GSM (850/900/1800/1900 MHz), 3G WCDMA (1, 2, 5, 8), TD-SCDMA (34, 39), 4G LTE (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 39, 40, 41)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac MIMO / Bluetooth 5.0 / ANT+ / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1, 5 Gbit/s) ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • GPS (A-GPS) / GLONASS / BeiDou -paikannus
 • Anturit: kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, e-kompassi, barometri, läppäkuoritunnistin (Hall), valaistustunnistin, etäisyystunnistin
 • 3 090 milliampeeritunnin akku
 • Quick Charge 3.0 -pikalataus (5V / 2.5A, 9V / 2A, 12V / 1.5A)
 • IP54-luokiteltu roiskeveden kestävyys
 • Mitat 151,5 x 73,7 x 7,9 millimetriä (takakameran kohdalla 8,3 millimetriä)
 • Paino 160 grammaa