iPhone 8 ja iPhone 8 Plus julki – tällaisia ovat lasipintaiset iPhone-päivitysmallit

Apple on julkistanut iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tulevat myyntiin ensimmäisillä markkinoilla 22. syyskuuta. Tallennusmuistiversiot ovat 64 ja 256 gigatavua.

iPhone 8 maksaa Suomessa 64 gigatavun muistilla 829 euroa ja 256 gigatavun tallennusmuistilla 999 euroa. iPhone 8 Plussan vastaavat hinnat ovat 939 euroa ja 1 109 euroa.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat suoria seuraajia vuotta aiemmille iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -puhelimille. Näyttöjen 4,7 ja 5,5 tuuman koot ovat ennallaan ja muutokset puhelinten mitoissa ovat pieniä. Ulkoisesti uutuuksissa on kuitenkin tapahtunut yksi merkittävä muutos, kun rakenne on muuttunut iPhone 6/6s/6s-mallien yhtenäisestä alumiinirungosta nyt takaa lasipintaiseksi. iPhone 8 -puhelinten kylkiä kiertävä runko on edelleen alumiinia. Uuden rakenteen myötä myös iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tukevat iPhone X:n rinnalla ensimmäisinä iPhoneina ikinä langatonta latausta. Käytössä on Qi-standardi.

iPhone 8 -puhelimet ovat edelleen vedenkestäviä ja tulevat saataville tähtiharmaana, hopeana ja uutena kultaisena värinä. Näyttötekniikkaa on puhelimessa uudistettu paremmaksi: Näyttö saa myös iPad Pro -laitteista jo tutun True Tone -ominaisuuden: näytön valkotasapaino mukautuu ympäristön valoisuuden mukaan, mikä parantaa näytön luettavuutta merkittävästi.

Stereokaiuttimet ovat aiempaa 25 prosenttia äänekkäämmät.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus saavat sisuuksiinsa uuden Apple A11 Bionic -järjestelmäpiirin, joka tuo lisää suorituskykyä. Järjestelmäpiirin kaksi tehoydintä ovat 25 prosenttia nopeammat ja vähävirtaiset neljä ydintä 70 prosenttia nopeammat. A11 sisältää myös ensimmäisen Applen suunnitteleman grafiikkasuorittimen, joka on 30 prosenttia aiempaa suorituskykyisempi puolella virrankulutuksella.

Myös kamera on uudistettu molemmissa malleissa, mutta tarkkuudeltaan edelleen 12 megapikseliä ja mukana optinen kuvanvakain. iPhone 8 Plussassa on edelleen kaksoiskamera. Automaattitarkennus hämärässä on esimerkiksi kamerassa aiempaa nopeampi. Uusi Portrait Lightning -toiminto tuo erilaiset valoefektit valittavaksi erillisessä kuvaustilassa.

Videokuvaustakin on parannettu: 4K-kuvaus onnistuu nyt 60 kuvan sekuntinopeudella ja 1080p-videokuvaus 240 kuvan sekuntinopeudella.

Kameroissa on panostettu myös lisättyyn todellisuuteen. Ne on kalibroitu sitä varten ja sisuksista iPhone 8 -puhelimista löytyy uusi kiihtyvyysanturi sekä gyroskooppi.

Tämänpäiväinen iPhone-julkistus tapahtui Applen uuden pääkonttorin Steve Jobs Theaterissa, ja tilaisuuden aluksi muisteltiinkin 10 vuoden takaisia tapahtumia – ja Applen edesmennyttä perustajaa Steve Jobsia.