Huawei julkisti päivitetyn taittuvanäyttöisen älypuhelimen Mate Xs:n – 2 499 euron uutuus myyntiin Suomessa huhtikuussa

Huawei on julkistanut päivitetyn version taittuvanäyttöisestä Mate X -älypuhelimestaan.

Mate Xs on tulossa myyntiin myös Suomessa. Ennakkomyynti alkaa maaliskuussa, ja varsinainen myynti Suomessa alkaa huhtikuun aikana. Uutuuden Suomen suositushinta on 2 499 euroa.

Mate Xs säilyttää Mate X:n perusidean mutta päivitetyllä tekniikalla ja kestävyydellä. Avattuna Mate Xs:n taittuvan näytön koko on 8 tuumaa. Suljettuna siitä etupuolelle jää 6,6 tuuman näyttö ja taakse 6,38 tuuman näyttö. Laitteen rakenteen ansiosta Mate Xs:n neljä kameraa ovat käytettävissä sekä tavalliseen että laitetta toisinpäin käyttämällä myös selfie-kuvaamiseen.

Sisuksissa Mate Xs sisältää Mate X:ään verrattuna uudemman ja tehokkaamman Kirin 990 5G -järjestelmäpiirin, jossa on 5G-modeemi integroituna. Mate Xs tukee kahdeksaa eri 5G-taajuutta.

Avattuna Mate Xs tarjoaa 8 tuuman näytön.
Avattuna Mate Xs tarjoaa 8 tuuman näytön.

Kirin 990 5G koostuu kahdeksasta suoritinytimestä, joista on kaksi on kustomoituja ARM Cortex-A76 -huipputehoytimiä 2,86 gigahertsin enimmäiskellotaajuudella, kaksi hieman matalampaan 2,36 gigahertsin kellotaajuuteen yltäviä tehokkaita Cortex-A76-ytimiä ja neljä virtapihimpiä vähemmän suorituskyvyn Cortex-A55-ytimiä 1,95 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena on 16 laskentayksikköä sisältävä ARM Mali-G76 MP16. Kirin 990 5G:n tekoälysuorituskyky on myös kasvanut reilusti aiemmasta.

Jäähdytyksestä Mate Xs:ssä vastaa Flying Fish Fin -nimeä kantava jäähdystysjärjestelmä, jossa käytetään taipuvaa grafeenia. Jäähdytyslevy kattaa laitteen pinta-alan, mikä mahdollistaa tasaisen ja tehokkaan lämmön poistamisen laitteesta.

Kirin 990 5G -järjestelmäpiirin virtapihiyden myötä Mate Xs tarjoaa myös 21 prosenttia pidemmän akunkeston kuin Mate X. 4 500 milliampeeritunnin akku tukee edelleen 55 watin Huawei SuperCharge -pikalatausta.

RAM-käyttömuistia Mate Xs sisältää 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 512 gigatavua.

(artikkeli jatkuu kuvien jälkeen)

Myös suljettuna Mate Xs tarjoaa käyttöön kookkaan 6,6 tuuman näyttökoon.
Myös suljettuna Mate Xs tarjoaa käyttöön kookkaan 6,6 tuuman näyttökoon.
Samat kamerat ovat käytettävissä myös selfieihin ”takanäytöllä”.
Samat kamerat ovat käytettävissä myös selfieihin ”takanäytöllä”.
Mate Xs:n kameroiden yksityiskohdat.
Mate Xs:n kameroiden yksityiskohdat.
Mate Xs sisältää neljä takakameraa. Punaisella viivalla varustettu painike avaa saranarakenteen lukituksen.
Mate Xs sisältää neljä takakameraa. Punaisella viivalla varustettu painike avaa saranarakenteen lukituksen.

Mate Xs:n neljä Leica-brändiä kantavaa kameraa ovat 40 megapikselin pääkamera RYYB-kennolla ja f/1,8-aukolla, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla, 8 megapikselin telekamera f/2,4-aukolla sekä 3D ToF -syvyyskamera. Kameroista telekamera on varustettu optisella kuvanvakaimella. Optinen zoom telekamerassa on 3x, ja hybridizoom yltää 30x-tasolle asti.

Huawei kertoo parantaneensa Mate Xs:ssä myös sen Falcon Wing -nimeä kantavaa saranaratkaisua. Saranamekanismi koostuu yli 100 yhteen liitetystä osasta. Saranarakenteessa on käytettyä zirkonium-metalliin perustuvaa liquid metal -materiaalia, ja Huawein mukaan päivitetty sarana on Mate X:ssä nähtyä alkuperäistä versiota kestävämpi. Mate X:n tavoin taitettuna kiinni Mate Xs:n sarana lukittuu kiinni, ja lukitus on vapautettavissa kameroiden alapuolella sijaitsevasta painikkeesta.

Mate Xs:n taittuva näyttö puolestaan on varustettu kaksikerroksisella polymeerirakenteella. Huawein kehittämässä ratkaisussa kaksi polyimidimateriaalikerrosta yhdistetään optisesti näkymättömällä liimalla, millä tavoitellaan parasta mahdollista kestävyyttä säilyttäen samalla erinomainen kuvanlaatu ja väritoisto. Huawein mukaan kaksikerroksinen rakenne on 80 prosenttia kestävämpi kuin yksikerroksinen.

Ohjelmistona Mate Xs tarjoaa Android 10 -käyttöjärjestelmäversion Huawein EMUI 10.0.1:n osana, ilman Google-palveluja. Johtuen Yhdysvaltojen rajoituksista uusissa markkinoille tulevissa Huawei-laitemalleissa ei enää ole esiasennettuna Googlen sovelluksia tai palveluja. Niiden sijaan myös Mate Xs:ssä on Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa.

Auki taitettuna suurikokoisen kahdeksan tuuman näytön pinta-alaa voi hyödyntää kahden sovelluksen käyttöön rinnakkain, minkä lisäksi näytölle voidaan lisätä vielä kolmas sovellus siirrettävissä olevana kelluvana ikkunana. Myös tekstin, kuvien ja asiakirjojen siirto sovellusten välillä onnistuu helposti raahaamalla ne sovelluksesta toiseen.

Näytölle saa auki kaksi sovellusta rinnakkain.
Näytölle saa auki kaksi sovellusta rinnakkain.
Huawei Mate Xs takaa.
Huawei Mate Xs takaa.