HTC julkisti Vive XR Elite -virtuaalilasit, jotka tarjoavat myös sekoitetun todellisuuden toimintoja - ennakkomyynti alkoi jo 1 449 euron hinnalla

HTC-uutuus on vaihtoehto Meta Quest Prolle.

HTC on julkistanut CES-messujen yhteydessä uudet Vive XR Elite -virtuaalilasinsa, jotka tarjoavat myös sekoitetun todellisuuden toimintoja.

HTC oli aikoinaan yksi Android-älypuhelinten pioneereista (valmistaen jopa aivan ensimmäisen Android-puhelimen), mutta markkinoiden kasvaessa HTC ei pärjännyt kilpailussa ja huomio yhtiössä siirtyi uusille alueille, kuten virtuaalitodellisuuteen.

Sittemmin HTC on ollut Vive-laitteillaan myös yksi virtuaalitodellisuuden pioneereista. Nähtäväksi jää, käykö HTC:lle kuitenkin näilläkin markkinoilla samalla tavalla kuin älypuhelimissa kilpailun koventuessa. Meta panostaa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden kehitystyöhön toistakymmentä miljardia euroa vuositasolla ja Applesta odotetaan markkinoiden todellista käynnistäjää sen todennäköisesti vihdoin tuodessa ensimmäiset virtuaalilasinsa saataville odotetusti myöhemmin vuoden 2023 aikana.

HTC:n uusi Vive XR Elite yhdistää nyt virtuaalitodellisuutta sekä kamerakuvan kautta lisättyä todellisuutta, mistä käytetään yleisesti myös termiä sekoitettu todellisuus (MR, mixed reality). HTC:n aiemmat lasit eivät ole tarjonneet vielä tällaisia sekoitetun todellisuuden toimintoja, joita on nähty Metan hiljattain julkaisemassa Quest Prossa ja odotettu Applen laseihin.

Vive XR Elitessä on neljä eteenpäin ja sivulle suunnattua seurantakameraa, jotka mahdollistavat itsenäisen liikeseurannan (six degrees of freedom) ja värillisen videokuvan ympäristöstä yhdessä 16 megapikselin kameran kanssa. Mukana on myös erillinen syvyysanturi, joka Meta Quest Prosta puuttuu. Lasit toimivat käsien seurannan tai mukana toimitettavien ohjainten kanssa.

Molemmille silmille laseissa on omat 2K-tarkkuuden (1920×1920 pikseliä) ja 90 hertsin näyttönsä, jotka muodostavat 110 asteen näkökentän ja yhdessä 4K-tarkkuuden. Linssien etäisyys on säädettävissä (IPD 54-73 millimetriä).

Vive XR Elite ja mukana tulevat ohjaimet.
Vive XR Elite ja mukana tulevat ohjaimet.

Teknisenä perustana Vive XR Elite sisältää Qualcommin Snapdragon XR2 -järjestelmäpiirin, 12 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua tallennusmuistia. Mukana on tuki Wi-Fi 6E -yhteydelle. Laseissa on myös kaksi mikrofonia sekä aiempia HTC:n virtuaalilaseja paremmat kaiuttimet.

Vive XR Elite -lasit tukevat Viveportin pelejä, sovelluksia ja videosisältöjä. Aivan uusia erilaisia sisältöjä on HTC:n mukaan tulossa uusien lasien lanseerausikkunan aikana tarjolle yli 100 kappaletta. Vive XR Elite on myös yhdistettävissä tietokoneeseen USB-C:n kautta tai langattomasti Wi-Fillä mahdollistaen myös Steam-pelien pelaamisen.

Mahdollista on myös suoratoistaa sisältöä langattomasti Android-puhelimesta laseihin, ja katsella näin sisältöjä esimerkiksi Netflixistä tai Disney+:sta tai pelata pelejä, kuten Fortnitea, suurella 300 tuuman virtuaalinäytöllä silmien edessä.

Vive XR Eliten aktiivisen käytön akunkestoksi HTC on kertonut noin kaksi tuntia. Tuettuna on 30 watin USB Power Delivery -pikalataus. Pidempää käyttöä silmällä pitäen lasit voi kytkeä myös suoraan verkkovirtaan tai varavirtalähteeseen.

Painoa laseilla on 625 grammaa akun kanssa. Akkuosa on erillinen ja irrotettavissa tarpeen mukaan. Se on pyöristetty ja sijoitettu pään taakse paremman tasapainon saavuttamiseksi.

Pään taakse kiinnittyvä akkuosa on irrotettavissa laseista, ja laseja voi käyttää muulla virralla ilmankin sitä.
Pään taakse kiinnittyvä akkuosa on irrotettavissa laseista, ja laseja voi käyttää muulla virralla ilmankin sitä.

Vive XR Elite on jo ennakkotilattavissa Vive-verkkokaupan kautta 1 449 euron hinnalla sisältäen myös kaksi ohjainta. Muuten paikalliseksi suositushinnaksi jälleenmyyjien kautta kerrotaan 1 489 euroa.

15. helmikuuta mennessä Vive XR:n ennakkotilaavat asiakkaat saavat kaupan päälle yli 100 dollarin arvoiset sisällöt: Green Hell VR​, Les Mills Bodycombat​, Unplugged: Air Guitar, Figmin XR​ ja Glimpse.