Fairphone julkisti korjattavissa olevat 149 euron Fairbuds-nappikuulokkeet - "tarjoamme alalle uuden esimerkin seurattavaksi"

Fairphonen kuulokkeet erottuvat joukosta samoilla asioilla kuin puhelimetkin.

Parhaimmin mahdollisimman eettisesti valmistetuista älypuhelimistaan tunnetuksi tullut alankomaalainen Fairphone on julkistanut uudet täyslangattomat Fairbuds-nappikuulokkeet.

Fairphonen valikoimaan on jo aiemmin kuulunut nappikuulokkeet – vuonna 2021 esitellyt Fairphone TWS -kuulokkeet – mutta niistä poiketen uusissa Fairbuds-kuulokkeissa on nyt panostettu Fairphone-puhelinten tavoin korjattavuuteen. Lisäksi entuudestaan Fairphonella on ollut jo myös suuremmat Fairbuds XL -sankakuulokkeet.

Fairbuds-kuulokkeet tulevat tilattavaksi 9. huhtikuuta alkaen Fairphonen oman verkkokaupan ja valittujen eurooppalaisten kumppanien kautta 149 euron suositushinnalla. Tarjolla on kaksi värivaihtoehtoa, musta ja valkoinen.

Fairbuds mustana ja valkoisena.
Fairbuds mustana ja valkoisena.

”Fairbudsien julkistuksen myötä tarjoamme alalle uuden esimerkin seurattavaksi. Yhdistämme huippuluokan laadun ja pitkäikäisyyden ja tuomme vastuullisuutta äänentoistosegmenttiin”, kommentoi Fairphonen toimitusjohtaja Reinier Hendriks. ”Uusien Fairbuds-kuulokkeiden avulla haluamme jatkaa Fairphonen asiakaskunnan laajentamista. Fairbuds XL -sovelluksen latausmäärien perusteella näemme, että 70 % Fairbuds XL -asiakkaista ei ole ennen ostanut Fairphone-tuotteita!”

Fairbuds-kuulokkeissa on 11 millimetrin titaanipinnoitetut kaiutinelementit sekä aktiivinen melunvaimennus. Kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.3 -yhteyttä, yhdistämistä kahteen laitteeseen samanaikaisesti sekä tavanomaisia SBC- ja AAC-äänikoodekkeja. Kummassakin kuulokkeessa on kolme mikrofonia.

Erityistä kuulokkeissa ovat kuitenkin muut asiat. Kuulokkeiden pitkää käyttöikää tukee akkujen vaihdettavuus sekä varaosien saatavuus. Lisäksi kuulokkeilla on laajennettu kolmen vuoden takuu.

Täyslangattomia nappikuulokkeita ei tavallisesti juuri korjata, mikä Fairphonen on tarkoitus muuttaa.

Fairbuds-kuulokkeet tarjoavat modulaarisen rakenteen.
Fairbuds-kuulokkeet tarjoavat modulaarisen rakenteen.

Fairbuds-kuulokkeissa on yhteensä seitsemän helposti vaihdettavaa varaosaa. Lisäksi, jos käyttäjä kadottaa yhden nappikuulokkeen, sen tilalle voi helposti tilata toisen. Sekä Fairbuds-kuulokkeissa että niiden modulaarisessa latauskotelossa on vaihdettavat akut. Akkujen vaihdettavuus on olennaista kuulokkeiden pitkän käyttöiän kannalta, sillä akunkeston lyheneminen on yksi merkittävimmistä syistä, joiden vuoksi muuten toimivat kuulokkeet hylätään.

Fairbuds-kuulokkeiden vaihdettavat osat ovat nappikuuloke, kuulokkeen akku ja silikonirengas, korvapehmusteet, latauskotelon ulkokuori, latauskotelon sisäosa ja latauskotelon akku.

Nappikuulokkeiden hiilidioksidipäästöistä suurin osa syntyy valmistusvaiheessa, joten käyttämällä Fairbuds-kuulokkeita pitempään voit tehdä vastuullisemman valinnan, joka edistää positiivista muutosta.

Kuulokkeiden akunkesto yltää jopa 5 tuntiin aktiivisella melunvaimennuksella tai 6 tuntiin ilman sitä. Kuunteluaika yhdessä kotelon kanssa on jopa 26 tuntia. Latausaika tyhjästä täyteen on kaksi tuntia (kotelo+kuulokkeet), mutta jo 10 minuuttia antaa 1,5 tunnin edestä kuunteluaikaa. Kuulokkeissa on 45 milliampeeritunnin ja latauskotelossa 500 milliampeeritunnin akku. Lataus käy USB-C-liitännän kautta.

Äänentoistoa voi mukauttaa  kahdeksan taajuusalueen taajuuskorjaimella Fairbuds-sovelluksessa, joka on saatavilla sekä Android- että Apple-laitteille.

Kuulokkeet ovat myös IP54-luokitellusti pölyn- ja roiskevedenkestävät. Painoa yksittäisellä kuulokkeella on 5 grammaa, ja latauskotelolla 78 grammaa.

Fairbuds-kuulokkeet on myös Fairphonen muiden tuotteiden tavoin pyritty valmistamaan vastuullisella tavalla. Tähän lukeutuu oikeudenmukaisten työolojen takaaminen.

”Kattaakseen eron minimipalkan ja todellisen riittävän palkkatason välillä Fairphone on maksanut kokoonpanolinjan työntekijöille bonuksen jokaista Fairbuds-paria kohti, mikä on alalla ainutlaatuista”, Fairphone kertoo.

Lisäksi mitä vastuulliseen materiaalien käyttöön tulee, on Fairphone integroinut Fairbuds-tuotantoketjuun Fairtrade Gold -standardin vaatimukset ja hankkii kaiken louhitun hopean ja koboltin osalta Fairmined-krediittejä, joilla varmistetaan, että kaivosten olosuhteet paranevat.

Fairbuds-kuulokkeiden ja latauskotelon materiaaleista 70 prosenttia on kierrätettyjä ja reilusti hankittuja, mikä on alan kärkeä. Esimerkiksi Fairbuds-kuulokkeissa ja -kotelossa käytetyt muovit ovat kierrätettyjä. Fairphone käyttää kuulokkeiden tuotannossa myös ainoastaan kierrätettyjä harvinaisia maametalleja, mikä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Loppujen kasvihuonekaasujen osalta yhtiö tukee jokaista myytyä Fairbuds-paria kohti tiukat Gold Standard -vaatimukset täyttäviä hiilipäästöjen vähennyshankkeita. Fairphonen näille hankkeille antaman rahoituksen määrä perustuu Fairbuds-kuulokkeiden elinkaaren aikana syntyviin hiilipäästöihin. Fairbuds-kuulokkeet ovat myös sähkö- ja elektroniikkaromun suhteen neutraaleja: jokaista valmistettua Fairbuds-paria kohti kierrätetään vastuullisesti sama määrä sähkö- ja elektroniikkaromua.