Facebook pyrkii kasvattamaan kiinnostusta virtuaalitodellisuuteen: uusi edullisempi laite toimii ilman tietokonetta

Facebookin omistama Oculus on julkistanut Oculus Connect -kehittäjätapahtumassaan uuden Oculus Gon. Uutuus on tietokoneesta ja älypuhelimesta itsenäinen virtuaalitodellisuuslaite.

Oculus Go on tulossa myyntiin alkuvuodesta 2018. Yhdysvalloissa sen hinta tulee olemaan 199 dollaria, mikä tekee siitä toistaiseksi selvästi edullisemman Oculus-virtuaalilaitteen.

Edullisemmalla laitteellaan Facebook pyrkii potkimaan vauhtia virtuaalitodellisuusmarkkinoihin, jotka ovat lähteneet liikkeelle odotettua hitaammin. Lisäksi myös alkuperäisen, tietokoneeseen kytkettävän Oculus Riftin hinnan kerrottiin säilyvän ennallaan jo kesätarjouksessa nähdyssä 449 eurossa yhdessä Touch-ohjainten kanssa.

Uutena ohjelmistona on tulossa Oculus Venues, joka mahdollistaa konserttien, urheilun tai elokuvaensi-iltojen katsomisen yhdessä tuhansien muiden ihmisten kanssa virtuaalitodellisuudessa.

Koska Oculus Go toimii itsenäisesti, ei sitä tarvitse liittää kaapelilla tietokoneeseen tai laitteen sisälle asettaa älypuhelinta. Oculus Gota kuvaillaan kevyeksi ja aiemmista Oculus-laitteista se eroaa myös pehmeällä kangaspinnallaan.

Oculus Go toimii ilman kaapelia ja älypuhelinta.
Oculus Go toimii ilman kaapelia ja älypuhelinta.

Oculus Go sisältää oman LCD-näyttönsä, jonka pitäisi tarjota korkea tarkkuus ja nopea vasteaika. Näytön edessä on uuden sukupolven linssit, joita Oculus kuvailee parhaimmiksi sen tuotteissa nähdyiksi. Niiden ansiosta katselukulma on aiempaa laajempi vähemmin heijastumin.

Oculus Go sisältää myös sisäänrakennetun tilaäänen sisältämillään kaiuttimilla. Lisäksi laitteessa on myös 3,5 millimetrin liitäntä kuulokekäyttöön, jos äänien ei halua kantautuvan muiden korviin.

Verrattuna edistyneempiin virtuaalilaitteisiin merkittävä ero Oculussa Gossa on sijaintiseurannan puute. Tässä suhteessa se vastaa aiempia Oculuksen ja Samsungin älypuhelimen kanssa käytettäviä Gear VR -laseja. Oculus Golla voi katsella ympärilleen, mutta ei liikkua tilassa.

Gear VR ja Oculus Go -sovellukset ovat yhteensopivia ja niillä on myös samanlaiset ohjaimet. Kaikki Gear VR -sovellukset tulevat näin toimimaan heti myös Oculus Gossa.

Lisäksi Oculus esitteli päivityksiä tehokkaampaan, myös itsenäisesti toimivaan Santa Cruz -prototyyppiinsä, mukaan lukien uudet sijaintiseurannalla varustetut ohjaimet. Santa Cruz pyrkii tuomaan Oculus Riftin suorituskyvyn sekä sijaintiseurannan tilassa saataville itsenäisesti ilman yhteyttä tietokoneeseen.

Santa Cruzin osalta uutta oli nyt tuki ohjaimille ja näin käsien mukaantulo virtuaalitodellisuuteen täysin itsenäisesti toimivassa laitteessa. Myös ohjainten sijaintiseuranta perustuu Santa Cruz -laitteeseen sisäänrakennettuihin antureihin

Santa Cruz -prototyyppi on nyt saanut tuen ohjaimille.
Santa Cruz -prototyyppi on nyt saanut tuen ohjaimille.