Ensimmäiset Copilot+ PC -tietokoneet julki: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ja Samsung esittelivät uutuutensa

Useilta valmistajilta on tulossa niin sanottuja Copilot+ PC -tietokoneita.

Niissä tekoäly nousee keskiöön laajemmin kuin koskaan ennen.

Microsoft järjesti vastikään tilaisuuden, jossa se kertoi enemmän generatiivisen eli tuottavan tekoälyn hyödyntämisestä esimerkiksi Windows-ohjelmistossa. Samalla tiedotettiin uusista Copilot+ PC -tietokoneista, joissa esimerkiksi koko käyttöhistorian kattava Recall-hakutoiminto sekä ”lähes reaaliajassa” kuvia muokkaava Cocreator ovat mukana.

Ainakin nämä Copilot+ PC -tietokoneet ovat tulossa ensimmäisten joukossa.

Copilot+ PC -tietokoneet ovat Microsoftin mukaan ”nopeimpia ja älykkäimpiä Windows-tietokoneita ikinä”. Niitä yhdistää laajasti tekoälyominaisuuksilla höystetty Windows 11 -ohjelmisto sekä kokonaan uudet, Qualcomm Snapdragon X -piirit, jotka kykenevät jopa 45 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa (45 TOPS) tekoälylaskennassa.

Uusia Copilot+ PC -tietokoneita on tulossa monilta tutuilta valmistajilta. Microsoft itse esitteli Surface-uutuutensa julkistustilaisuudessaan, minkä ohella Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ja Samsung ovat jo tiedottaneet omista vaihtoehdoistaan.

Alla tarkastellaan kunkin laitevalmistajan julkaisusuunnitelmia hieman tarkemmin. Yhteistä kaikille tuleville uutuuksille ovat muun muassa kattavasti generatiivista eli tuottavaa tekoälyä hyödyntävät ominaisuudet sekä varta vasten tekoälyä varten lisätty, fyysinen Copilot-näppäin.

Acer

Acer Swift 14 AI.

Acerin ensimmäinen Copilot+ PC -tietokone on nimeltään Acer Swift 14 AI. Kyseessä on mukautettu, muun muassa uudella Snapdragon X -malliston piirillä päivitetty versio jo olemassa olevista Swift-tietokoneista.

Kuten useimmat muutkin Copilot+ PC:t, myös Swift 14 AI sisältää Recall-toiminnon ja luovaan työhön soveltuvan Cocreatorin ohella muun muassa pelaamista kohentavia, kieltä reaaliajassa kääntäviä ja puhetta tekstittäviä tekoälyuudistuksia.

Tietokoneessa on 14,5-tuumainen, kosketusta tukeva näyttö, jopa 32 gigatavua RAM-muistia ja yksi teratavu SSD-tallennusmuistia. Metallirunkoinen tietokone julkaistaan heinäkuussa, ja 1 100 Yhdysvaltain dollarin suositushinta antaa osviittaa myös vielä vahvistamattomista eurohinnoista.

Asus

Asus Vivonook S 15.

Vivobook S 15 on Asuksen ensimmäinen Copilot+ PC -tietokone. Siinä on kookas 15,6-tuumainen näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella ja 2880 x 1620 pikselin tarkkuudella, Snapdragon X Elite -sarjan suoritin tekoälytoimintoja varten sekä liuta valmistajan omia, niin ikään tuottavaa tekoälyä hyödyntäviä ominaisuuksia ja ohjelmia.

Muun muassa kameraa hyödyntävät AiSense-toiminnot säästävät akkua himmentämällä näyttöä, kun käyttäjä katselee muualle ja parantavat tietoturvaa lukitsemalla tietokoneen automaattisesti aina käyttäjän käväistessä muualla.

Microsoftin laajan Copilot-kokonaisuuden ohella käytössä on Asuksen oma tekoälyavustaja StoryCube, joka valmistajansa mukaan auttaa ”hallinnoimaan kaikkia digitaalisia ominaisuuksia”.

Suuren Asus Lumina OLED -näytön lisäksi saatavilla on Harman Kardon -äänentoisto Dolby Atmos -tuella sekä 70 wattitunnin akku, joka tarjoaa jopa 18 tunnin käyttöajan. Tallennusmuistia on saatavilla enintään yksi teratavu, RAM-käyttömuistia taas 32 gigatavua.

Asus Vivobook S 15 maksaa joko 1 299 tai 1 449 euroa (16 vs. 32 Gt RAM), ja edullisempi versio on tulossa myyntiin vain Asuksen verkkokaupassa.

Dell

Dell julkisti heti peräti viisi Copilot+ PC -tietokonetta.

Dell esitteli toistaiseksi laajimman katraan Copilot+ PC -tietokoneita julkistaen kerralla kaikkiaan viisi uutuutta. Ne kaikki sisältävät Qualcommin Snapdragon X -sarjan piirin tukien laajasti erilaisia generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn pohjautuvia toimintoja.

Esimerkiksi tuttu Dell XPS 13 saa Copilot+ PC -päivityksen parannellulla rakenteella ja Gorilla Glass -suojalasilla. Käytössä on muun muassa jopa 3K-tarkkuutta tukeva kosketusnäyttö sekä alumiininen ulkokuori, ja hinnat alkavat 1 300 dollarista, kun tietokone myöhemmin tänä vuonna julkaistaan.

Myös Inspiron-mallistoon on luvassa kaksi Copilot+ PC -uutuutta. Inspiron 14 ja 14 Plus sisältävät tutut uudistukset Copilot-painikkeineen ja Snapdragon X Elite -piireineen Plus-mallin tarjotessa 10 ytimellä ja 3,4 gigahertsin huippukellotaajuudella enemmän laskentatehoa.

Dell Inspiron -malliston Copilot+ PC -tietokoneiden hinta- ja saatavuustiedoista kerrotaan lähikuukausina.

Yritysasiakkaille Dellillä on tarjota Latitude 5455 ja Latitude 7455, jotka pohjautuvat nykyisiin 5450- ja 7450-malleihin. Molemmat sisältävät Snapdragon X Plus -sarjan suorittimet 7455:n tarjotessa kehittyneimmän X Elite -piriin.

Latitude 7455 on myös ”ohuin Latitude-läppäri ikinä”, ja 360 asteen saranoineen se mahdollistaa monenlaisia käyttötapoja. Hinta- ja saatavuustiedot täsmentyvät myöhemmin tänä vuonna, Dell kertoo.

HP

HP Omnibook X.

HP puolestaan on päivittänyt Omnibook- ja Elitebook-mallistonsa tekoälyn aikakaudelle. Copilot+ PC -mallistolle ominaisia tekoälyuudistuksia sisältävä HP Omnibook X sisältää jopa 12-ytimisen Snapdragon X Elite -suorittimen 3,4 gigahertsin huipputaajuudella ja tehokkaalla Hexagon-neuroverkkosuorittimella (NPU).

Adrenon grafiikkasuoritin tarjoaa suorituskykyä myös pelaajille, ja jopa 32 gigatavun RAM-muisti saa rinnalleen jopa kaksi teratavua tallennusmuistia.

Corningin Gorilla Glass -turvalasilla suojatun näytön koko on 14 tuumaa, minkä ohella käytössä ovat muun muassa Wi-Fi 7 -yhteydet.

HP Omnibook X:n suositushinta on 1 200 dollaria, ja tietokone julkaistaan 18. kesäkuuta.

HP Elitebook Ultra G1q.

HP Elitebook Ultra G1q on hieman edellä esiteltyä Omnibook X:ää teknisesti edistyneempi. Myös se kykenee kaikkiin Copilot-kokonaisuuden tekoälykikkoihin ollen kuitenkin suunnattu eritoten yrityskäyttöön.

Elitebook-uutuus ajaa poikkeuksellisesti Poly Camera Pro -ohjelmistoa neuroverkkosuorittimella itse prosessorin sijaan, HP kuvailee, minkä tulisi vähentää esimerkiksi videopuheluissa käytettävien lisätehosteiden virrankulutusta.

Myös Elitebook Ultra G1q sisältää 14 tuuman näytön, minkä ohella mukana on yritystason tietoturvaa. Akku täyttyy puolilleen vain 30 minuutissa, ja RAM-muistia on saatavilla 16 gigatavua, tallennusmuistia taas teratavun verran.

HP Elitebook Ultra G1q julkaistaan 18. kesäkuuta 1 700 dollarin suositushinnalla.

Lenovo

Lenovo Yoga Slim 7x.

Yoga Slim 7x on Lenovon ensimmäinen Copilot+ PC -tietokone. Sen kohokohtia ovat 100 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta täyttävä näyttö 500 nitin enimmäiskirkkaudella ja kapeilla reunuksilla. Neljän mikrofonin äänentoistolla varustettu läppäri on myös hyvin kevyt, jopa samankokoista MacBook Airia sirompi, Lenovo kuvailee.

Myös Yoga Slim 7x on varustettu Qualcommin Snapdragon X Elite -sarjan suorittimilla, ja 70 wattitunnin akusta riittää valmistajan mukaan vaivatta virtaa koko päiväksi.

Lenovo Yoga Slim 7x julkaistaan myöhemmin tänä vuonna 1 300 dollarin suositushintaan.

Lenovo ThinkPad T14s Gen 6.

Lenovo valmistelee lisäksi toisen Copilot+ PC -tietokoneen julkaisua. ThinkPad T14s Gen 6 on niin ikään tulossa myöhemmin tänä vuonna alkaen 1 699 dollarin suositushinnalla, ”monen päivän” käyttöajalla ja 14 tuuman näytöllä.

Samsung

Samsung Galaxy Book4 Edge -mallisto sisältää Copilot+ PC -toimintoja.

Samsungin Copilot+ PC -julkistukset kattavat kokonaisen malliston, kun Galaxy Book -läppärit päivitetään ”tekoälytietokoneiden” aikakaudelle. Tuleva Samsung Galaxy Book4 Edge -sarja on varustettu Snapdragon X -sarjan suorittimilla ja lukuisilla tekoälytoiminnoilla.

Näyttöjen koot vaihtelevat 14 ja 16 tuuman välillä, ja kukin AMOLED-paneeli tukeaa 3K-tarkkuutta. Myös HDMI-liitäntä, kaksi USB-C-liitäntää ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ovat käytössä perinteisen USB-A:n, microSD-muistikorttipaikan ja erillisen numeronäppäimistön ohella.

Tulossa on myös Pro-malli kehittyneimmällä Snapdragon X Elite -sarjan suorittimella ja laajennetulla RAM-käyttömuistilla. Pro-versio on saatavilla vain 16 tuuman koossa, Samsung kertoo.

Samsung Galaxy Book4 Edge -mallisto saapuu myyntiin 18. kesäkuuta alkaen. Suositushinnat alkavat 1 350 dollarista.