Asus julkisti ZenFone 7 -sarjan huippupuhelimensa: kohokohtina kääntyvä kolmoiskamera ja huippuluokan suorituskyky

Asus on julkistanut uudet ZenFone 7 -sarjan huippupuhelimensa, ZenFone 7 Pron ja ZenFone 7:n, jotka ovat ulkoisesti identtisiä ja ominaisuuksissakin eroa on varsin vähän.

Asus-uutuuspuhelimista ZenFone 7 Pro on varustettu Qualcommin mukaan parhaimmillaan 10 prosenttia tehokkaammalla Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirillä kuin ZenFone 7:n Snapdragon 865. Lisäksi ZenFone 7 Prossa pää- ja telekamerassa on optinen kuvanvakain, jotka ZenFone 7:stä puuttuvat. Muita eroja puhelimissa ei näiden ja muistimäärien lisäksi ole.

Värivaihtoehtoja ovat musta Aurora Black ja vaalea Pastel White.

Asus julkistaa paikalliset hinta- ja saatavuustiedot vasta 1. syyskuuta samalla, kun ZenFone 7 -puhelimet tulevat ennakkotilattavaksi. Hintojen voidaan kuitenkin odottaa olevan edelleen viime vuoden ZenFone 6:n esimerkin mukaan kilpailukykyiset suhteessa tärkeimpiin kilpailijoihin. ZenFone 7 Pro on jo myös Mobiili.fin testissä, ja arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan 1. syyskuuta.

ZenFone 6:n tavoin hallitseva erikoisuus uusissa ZenFone 7 -sarjalaisissakin on moottorin voimalla takaa eteen kääntyvä kameramoduuli. Edeltäjään verrattuna kolmantena kamerana mukaan on tullut 3x optisen zoomin telekamera pää- ja ultralaajakulmakameran rinnalle.

ZenFone 7 -puhelinten laajasti etupuolen kattava näyttö on loveton ja reiätön, kiitos kääntyvän kameraratkaisun.

ZenFone 7 -puhelinten laajasti etupuolen kattava näyttö on loveton ja reiätön, kiitos kääntyvän kameraratkaisun.

Kääntyvän kameramoduulin ansiosta etupuolelle ei ole tarvinnut sijoittaa kameraa, joten ZenFone 7 -puhelinten kulmistaan pyöristetty näyttö on täysin loveton ja reiätön. Näyttö on kooltaan 6,67 tuuman Samsungin valmistama AMOLED-paneeli 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä. Näytössä on HDR10+-laajasävyskaalan tuki, ja kirkkaus yltää manuaaliasetuksella 550 nitiin, automaattiasetuksella 700 nitiin tai jopa osittain 1000 nitiin HDR-sisällöllä. Näytön pintana on Gorilla Glass 6 -lasi.

AMOLED-näytöstä huolimatta Asus on sijoittanut sormenjälkilukijan ZenFone 7 -puhelimissa kyljelle virtapainikkeeseen. Yksi syy tälle on mahdollisuus valita Smart Keyksi nimetylle painikkeelle haluttu toiminto tai sovellus kaksoispainalluksella ja/tai pitkällä painalluksella. Kun sormenjälkilukija löytyy myös samasta painikkeesta, saa puhelimen lukituksen ja asetetun pikatoiminnon suoritettua yhdellä painalluksella.

Pääkamera ZenFone 7 -puhelimissa on tarkkuudeltaan 64 megapikseliä Sonyn 1/1,7 tuuman IMX686 -kennolla, joka tarjoaa oletuksena käytetyssä 16 megapikselin kuvakoossa neljä pikseliä yhdistäen 1,6 mikronin pikselikoon. Aukon koko on on f/1,8, ja ZenFone 7 Prossa kamerassa on myös optinen kuvanvakautus.

Ultralaajakulmakameraan on myös panostettu aiempaa laadukkaammalla Sony IMX363 -kennolla, jossa pikselikoko on 1,4 mikronia. Automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera tarjoaa 113 asteen kuvakulman. 3x optisen zoomin telekameran tarkkuus on 8 megapikseliä, ja ZenFone 7 Prossa se on varustettu optisella kuvanvakaimella. Ultralaajakulmakamera toimii myös makrokuvaukseen, jopa vain 4 senttimetrin etäisyydeltä.

Kaikki kamerat ovat käytettävissä sekä taakse- että eteenpäin kuvatessa, joten selfie-kuvaamiseen ZenFone 7:ssä ovat poikkeuksellisen laadukkaat ja monipuoliset kamerat. ZenFone 6:sta tuttuun tapaan kameroiden asentoa voi myös säätää ääriasentojen välillä portaattomasti äänenvoimakkuuden säätökytkimestä. Tarjolla on myös pikavalintoja esimerkiksi 45, 90 ja 135 asteen kulmista, ja myös haluamansa asennon voi tallettaa pikavalinnaksi. Tarjolla on edelleen myös panoraamakuvaus, joka hyödyntää kameran kääntymistä ja tallentaa panoraamakuvan vain 6 sekunnissa.

Kameraa voi kääntää myös vain hieman.

Kameraa voi kääntää myös vain hieman.

Eri asentoihin kääntyvät kamerat voivat helpottaa kuvaamista ZenFone 7 -puhelimilla erikoisemmissa asennoissa.

Eri asentoihin kääntyvät kamerat voivat helpottaa kuvaamista ZenFone 7 -puhelimilla erikoisemmissa asennoissa.

Asuksen mukaan kameramoduulin on nyt ZenFone 7 -puhelimissa testattu kestävän ainakin 200 000 käyttökertaa (eli esimerkiksi yli 100 kertaa päivässä 5 vuoden ajan), tuplasti ZenFone 6:een verrattuna. Viime vuoden ZenFone 6:n osalta ei ole myöskään raportoitu laajemmista ongelmista kääntyvän kamerarakenteen osalta, joten kestävyys vaikuttaa olleen jo sen osalta hyvällä tolalla. Kameramoduulin moottorin kerrotaan olevan aiempaa 40 prosenttia pienempi, mutta silti vääntövoimaltaan 2,2-kertainen ja aiempaa tarkempi sekä nopeatoimisempi.

Kameramoduuli on valmistettu edelleen kevyestä ja kestävästä Liquidmetal-materiaalista. Uutuutena osana kääntyvää kamerajärjestelmää on erillinen lisäanturi kameroiden asennon tarkempaan seuraamiseen.

Kuvausominaisuuksia on kehitetty useilla päivitykseilä kamerasovelluksessa. Esimerkiksi tarkennuksen ja valotuksen voi nyt lukita erikseen. Videokuvausta pääkamera tukee jopa joko 8K 30 fps tai 4K 60 fps -tarkkuudella, ultralaajakulmakamera 4K-tarkkuudella (30 fps) ja telekamera Full HD -tarkkuudella. Tarjolla videokuvaukseen on myös manuaalisäätöinen Pro-tila, jossa voi valita myös äänilähteen (etu/taka/kaikki). Kohdetta seuraavan Motion Tracking -videokuvauksen uusi 2.0-versio puolestaan voi kääntää kameroita ja käyttää zoomia asetetun kohteen pitämiseksi kuvan keskiössä. Tarjolla on myös ultralaajakulmakameraa käyttävä HyperSteady-kuvanvakautus, jota Asus markkinoi erillistä “gimbalia vastaavana”.

Suorituskyvyltään ZenFone 7 -puhelimet ovat Android-puhelinten kärkitasoa. ZenFone 7:ssä on 2,84 gigahertsin Snapdragon 865 ja ZenFone 7 Prossa vielä korkeammpaan 3,09 gigahertsin kellotaajuuteen yltävä Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri. RAM-käyttö- ja tallennusmuisti ovat molemmissa viimeisintä ja nopeinta tyyppiä (LPDDR5 ja UFS 3.1). Puhelimissa on myös microSD-muistikorttipaikka, joka on erillinen kahdesta nano-SIM-korttipaikasta.

Luonnollisesti ZenFone 7 Pro ja ZenFone 7 tukevat 5G-mobiiliverkkoyhteyttä. Taajuustuki on laaja alle 6 gigahertsin alueilla, käsittäen 12 eri taajuutta. 5G-verkoissa tuetun teoreettisen latausnopeuden kerrotaan yltävän jopa 3,6 gigabittiin sekunnissa, ja 4G-verkoissa puhelimet tukevat jopa 1,8 gigabitin latausnopeutta sekunnissa.

ZenFone 7 -puhelinten kaksi värivaihtoehtoa.

ZenFone 7 -puhelinten kaksi värivaihtoehtoa.

Muita ominaisuuksia ZenFone 7 -puhelimissa ovat stereokaiuttimet, kolme mikrofonia sekä ajan tasalla olevat yhteydet (Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 ja NFC). Liitäntänä on ainoastaan USB-C. ZenFone 6:sta vielä löytynyt erillinen kuulokeliitäntä on jätetty pois.

ZenFone 7 -puhelinten 5 000 milliampeeritunnin akku tukee 30 watin pikalatausta. Se täyttää akun tyhjästä 60 prosentin varaukseen 34 minuutissa ja täyteen asti 93 minuutissa. Tarjolla ovat myös mahdollisuus rajoittaa lataus 90 tai 80 prosenttiin sekä hitaan, enimmillään 10 watin latauksen asetus, jotka pidentävät akun käyttöikää. Ajastettu, viivästetty täyteen lataus toimii lisäksi nyt myös asetetun hälytyksen perusteella ladaten akun siihen mennessä täyteen.

Suuren akun vastapainona ZenFone 7 -puhelimet ovat verrattain kookkaita (mitat 165,08 x 77,28 x 9,6 millimetriä), erityisesti paksuuden ollessa monia kilpailijoita suurempi. Painoakin on 230 grammaa. Takapinta on Gorilla Glass 3 -lasia.

Käyttöjärjestelmäversiona ZenFone 7 -puhelimissa on aluksi Android 10 Asuksen varsin kevyesti vakio-Androidista eroavalla ZenUI 7 -käyttöliittymällä. Asuksen mukaan ZenFone 7 -puhelimet tulevat saamaan kaksi käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, eli Googlelta pian odotettavan Android 11:n jälkeen vielä myös Android 12:n.

Monista huippupuhelimista tutuista ominaisuuksista ZenFone 7 -puhelimista puuttuvat langaton lataus ja sekä pöly- ja vesitiivis rakenne, jälkimmäinen osaltaan toki kääntyvästä kamerasta johtuen.

Myyntipakkauksessa ZenFone 7 -puhelinten mukana toimitetaan kaksi suojakuorta – tavallinen läpinäkyvä suojakuori mutta myös musta Active Case -suojakuori, joka sisältää myös pienikokoisen salvan, jolla voi estää kameraa avautumasta. Lisäksi mukana tulee 30 watin laturi ja kaapeli, muttei kuulokkeita.

ZenFone 7 -myyntipakkaus.

ZenFone 7 -myyntipakkaus.

Asus ZenFone 7:n ja ZenFone 7 Pron tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,67 tuuman Samsungin AMOLED-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (391 PPI), 200 hertsin kosketustunnistus, HDR10+ -tuki, kirkkaus 700 nitiä (HBM) tai jopa 1000 nitiä, 100000:1-kontrastisuhde, Corning Gorilla Glass 6 -lasi
 • Sormenjälkilukija kyljellä Smart Key -virtapainikkeessa
 • Stereokaiuttimet (5-magneettinen kaiutinrakenne, NXP TFA9874 -vahvistimet)
 • Kolme kameraa
  • 64 megapikselin pääkamera 1/1,7 tuuman Sony IMX686 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), f/1,8-aukolla ja dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, optinen kuvanvakain ZenFone 7 Prossa
  • 12 megapikselin 113 asteen ultralaajakulmakamera Sony IMX363 -kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla ja dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella
  • 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera, digizoom 12x, optinen kuvanvakain ZenFone 7 Prossa
  • Kaksois-LED-kuvausvalo
  • Videokuvaus pääkameralla 8K 30 fps, 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 fps, ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 fps, hidastuskuvaus 4K 120 fps, 1080p 120 / 240 fps, 720p 480 fps
 • Kolme mikrofonia
 • Järjestelmäpiiri ZenFone 7:ssä Qualcomm Snapdragon 865 (2,84 GHz), ZenFone 7 Prossa Qualcomm Snapdragon 865+ (3,09 GHz)
 • RAM-käyttömuisti (LPDDR5) ZenFone 7:ssä 6 tai 8 gigatavua, ZenFone 7 Prossa 8 gigatavua
 • Tallennusmuisti (UFS 3.1) ZenFone 7:ssä 128 gigatavua, ZenFone 7 Prossa 256 gigatavua
 • microSD-muistikorttipaikka tuella 2 teratavun korteille
 • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 4G LTE: 1,8 Gbit/s / 150 Mbit/s, kategoria 19/13
  • 5G: 3,6 Gbit/s / 542 Mbit/s, taajuudet N1, N2, N3, N5, N7, N8, N12, N20, N28, N38, N77, N78
 • Wi-Fi 6 802.11/a/b/g/n/ac/ax 2×2 MIMO / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
 • GPS (L1+L5) / GLONASS (L1) / BDS (B1+B2a) / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) / NavIC (L5) -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi / kameramoduulin kulma-anturi
 • USB-C-liitäntä
 • 5 000 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella (10V / 3A)
 • Mitat 165,08 x 77,28 x 9,6 millimetriä
 • Paino 230 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio ZenUI 7 -käyttöliittymällä
Asus ZenFone 7 / ZenFone 7 Pro, Aurora Black.

Asus ZenFone 7 / ZenFone 7 Pro, Aurora Black.

Asus ZenFone 7 / ZenFone 7 Pro, Pastel White.

Asus ZenFone 7 / ZenFone 7 Pro, Pastel White.