Apple yllätti: esitteli uuden iPadin ja iPad minin

Apple julkisti tapahtumassaan myös uuden iPad-perusmallin, joka edustaa jo 9. sukupolvea, sekä uuden 6. sukupolven iPad minin.

Uudet iPadit ovat tilattavissa jo heti nyt julkistuksen jälkeen ja tulevat saataville perjantaina 24. syyskuuta. Hinnat Suomessa ovat:

  • iPad, 64 Gt, Wi-Fi: 399 €
  • iPad, 64 Gt, Wi-Fi + Cellular: 539 €
  • iPad, 256 Gt, Wi-Fi: 569 €
  • iPad, 256 Gt, Wi-Fi + Cellular: 709 €
  • iPad mini, 64 Gt, Wi-Fi: 569 €
  • iPad mini, 64 Gt, Wi-Fi + Cellular: 739 €
  • iPad mini, 256 Gt, Wi-Fi: 739 €
  • iPad mini, 256 Gt, Wi-Fi + Cellular: 909 €

iPad (9. sukupolvi)

iPad eri väreissä.
iPad eri väreissä.

Uudessa iPadissa on edelleen 10,2 tuuman ja 2160×1620 pikselin IPS LCD -näyttö ja Touch ID -sormenjälkilukija kotipainikkeessa. Näyttö tukee nyt True Tone -toimintoa eli värisävyjen mukautumista ympäristön mukaan ja kirkkaus yltää 500 nitiin.

Uusi iPad sisältää yhtä sukupolvea uudemman A13 Bionic -järjestelmäpiirin kuin edeltäjänsä. Applen mukaan A13 Bionic on 20 prosenttia tehokkaampi niin peruslaskennassa, graafisessa suorituskyvyssä kuin myös tekoälylaskennassa.

iPad on päivittynyt myös uudella aiemmin iPad Prosta tutulla 12 megapikselin ja f/2,4-aukon ultralaajakulmaisella 122 asteen etukameralla sekä Valokeila-toiminnolla, joka pitää videopuheluissa kuvan zoomaamalla keskitettynä henkilöihin. Takakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja aukon kooltaan f/2,4.

Mobiiliverkkoyhteyden osalta tuki rajoittuu sen sisältävissä versioissa 4G LTE -tasolle, eli 5G-yhteyksiä uusi perus-iPad ei tue. Nano-SIM-korttipaikan lisäksi käytettävissä on eSIM. Muuten yhteyksistä tuettuna ovat edelleen Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac ja Bluetooth 4.2. GPS- ja muu satelliittipaikannustuki löytyy tuttuun tapaan vain mobiiliverkkoversioista.

Värivaihtoehdot ovat tähtiharmaa ja hopea. Tallennusmuistia uudessa iPadissa on tuplasti, eli vähintään 64 gigatavua.

iPadin mitat ovat 250,6 x 174,1 x 7,5 millimetriä ja paino 487 grammaa (Wi-Fi) tai 498 grammaa (Wi-Fi + Cellular). Liitäntänä uudessa iPadissa on edelleen Applen oma Lightning ja lisäksi laitteessa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä muun muassa stereokaiuttimet ja kaksi mikrofonia.

Apple kertoo iPadin akunkestoksi 10 tuntia verkkoselailussa Wi-Fi-yhteydellä tai videon katselussa, tai 9 tuntia mobiiliverkkoyhteydellä. Akun kapasiteetti on 32,4 wattituntia.

Uudellekin iPadille on edelleen tarjolla lisävarusteena Smart Keyboard -näppäimistö, minkä lisäksi se tukee 1. sukupolven Apple Pencil -kynää.

iPad mini (6. sukupolvi)

Uudessa iPad minissä on 8,3 tuuman IPS LCD -näyttö entistä pienemmillä reunuksilla ja Touch ID -sormenjälkilukija on sijoitettu virtapainikkeeseen oikeassa yläkulmassa. Myös äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat laitteen yläreunassa, vasemmassa yläkulmassa.

Näytön kirkkaus yltää 500 nitiin ja sen tarkkuus on 2266×1488 pikseliä. Näytössä on myös True Tone -tuki, ja kyse on täysin laminoidusta näytöstä, jonka heijastavuus on vain 1,8 prosenttia.

Applen mukaan uusi iPad mini on täysin uudella A15 Bionic -järjestelmäpiirillä 40 prosenttia tehokkaampi peruslaskennassa ja 80 prosenttia tehokkaampi graafisessa suorituskyvyssä kuin edeltäjänsä. Tekoälylaskennassa suorituskyky on jopa tuplaantunut. iPad minin A15 Bionicissa on kuusi CPU-keskussuoritinydintä, viisiytiminen grafiikkasuoritin ja 16-ytiminen neuroverkkolaskentayksikkö.

Mobiiliverkkoja tukevat versiot iPad ministä ovat varustettu 5G-tuella. Nano-SIM-korttipaikan lisäksi käytettävissä on eSIM. Lisäksi mukana on Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.0 -yhteystuki. GPS- ja muu satelliittipaikannustuki löytyy vain mobiiliverkkoversioista.

Uusi iPad mini on varustettu nyt myös iPad Pron ja iPad Airin tavoin USB-C-liitännällä Applen oman Lightning-liitännän sijaan.

Takakamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja aukon kooltaan f/1,8. Sen toimintaa tukee myös neljän LEDin True Tone -kuvausvalo. Etupuolelta löytyy aiemmin iPad Prosta tuttu ja nyt myös 9. sukupolven uudesta iPadista löytyvä 12 megapikselin ja f/2,4-aukon 122 asteen ultralaajakulmakamera tuella videopuhelujen Valokeila-toiminnolle.

Ominaisuuksiin lukeutuvat myös stereokaiuttimet ja kaksi mikrofonia.

iPad minissä on tuki 2. sukupolven Apple Pencil -kynälle, joka kiinnittyy magneettisesti laitteen sivulle, jossa se myös latautuu.

Apple kertoo iPad minin akunkestoksi 10 tuntia verkkoselailussa Wi-Fi-yhteydellä tai videon katselussa, tai 9 tuntia mobiiliverkkoyhteydellä. Akun kapasiteetti on 19,3 wattituntia.

iPad minin mitat ovat 195,4 x 134,8 x 6,3 millimetriä ja paino 293 grammaa (Wi-Fi) tai 297 grammaa (Wi-Fi + Cellular).

Värivaihtoehtoja uudesta iPad ministä on neljä kappaletta: tähtiharmaa, pinkki, violetti ja tähtivalkea (englanniksi Starlight). Lisäksi tarjolle tulee Smart Folio -suojakuoria, muttei Applen näppäimistökuorta.