Iso uudistus: Applen Macbook Pro ohuempi, tehokkaampi ja siinä on erikoinen kosketusnäyttörivi

Apple on julkistanut täysin uuden MacBook Pro -tietokoneen. Uusi MacBook Pro sisältää odotetusti uuden näppäimistön ylimmän rivin korvaavan OLED-näyttörivin sekä Touch ID -sormenjälkitunnistuksen. Lisäksi se päivittää aiempaa ohuemman MacBook Pron sisäiseltä tekniikaltaan paremmin ajan tasalle.

Uusi näyttörivillinen ja Touch ID:llä varustettu MacBook Pro tulee tarjolle 13- ja 15-tuumaisena sekä hopeana ja tähtiharmaana. Lisäksi Apple tuo tarjolle uuden 13 tuuman MacBook Pron myös ilman näyttöriviä ja Touch ID:tä. Lisäksi se on varustettu vain kahdella USB-liitännällä.

Kaikki uudet MacBook Prot tulevat tilattavaksi tänään. 13 tuuman ja 15 tuuman näyttörivillisten MacBook Pron toimitukset alkavat 2-3 viikossa, ilman näyttöriviä varustetun jo heti tänään.

Uusien MacBook Pro -mallien Suomi-hinnat ovat jo myös selvillä. 13 tuuman MacBook Pro on alkaen 1 749 euroa, mutta Touch Barilla ja Touch ID:llä 2 099 euroa. 15 tuuman MacBook Pro on alkaen 2 799 euroa. Aiempi 12 tuuman MacBook pysyy myös myynnissä.

Touch Bar -näyttörivi näppäimistön yläpuolella

Perinteisten funktionäppäinten rivi on korvattu uudella monikosketustuellisella OLED-näyttörivillä, jonka toiminnot mukautuvat käytettävän sovelluksen tai tilanteen mukaisesti.

Käytännössä Touch Bar tuo vaihtuvia kosketustoimintoja Maciin ilman täyden kosketusnäytön lisäämistä. Lisäksi näytöllä näkyvät eri sovellusten toiminnot ovat myös käyttäjän kustomoitavissa. Sovelluskehittäjät voivat tuoda sovelluksiinsa tuen Touch Bar -komennoille. Apple esitteli jo tilaisuudessaan oman ammattilaistason Final Cut Pro -videonmuokkauksen päivitystä, Adobe legendaarista Photoshopiaan ja Algoriddim DJ-sovellustaan. Myös Microsoft on tuomassa Touch Bar -tuen Officelle.

Halutessaan rivillä saa näkymään myös hetkellisesti perinteiset funktionäppäimet.

 

Touch ID -sormenjälkitunnistus

Näyttörivin oikeasta reunasta löytyy virtapainike, joka sisältää nyt ensi kertaa Macissa Touch ID -sormenjälkitunnistuksen, jota voidaan käyttää muun muassa koneen lukituksen avaamiseen sekä Apple Pay -maksujen vahvistamiseen.

Touch ID:tä tukee MacBook Pron uusi Apple T1 -piiri, joka sisältää turvatun osan sormenjälkitiedoille.

Touch ID -sormenjälkitunnistus mahdollistaa myös helpon kirjautumisen eri käyttäjätileille.

Aiempaa ohuempi ja kevyempi

MacBook Prossa on uusi saranarakenne, joka on auttanut laitteen ohentamisessa.

Parempi näyttö

Näyttö on aiempaa 67 prosenttia kirkkaampi, paremmalla kontrastilla varustettu sekä tukee nyt myös DCI-P3-väriavaruutta.

Matalampi näppäimistö, suurempi taso-ohjain ja kaiuttimet näppäimistön reunoilla

MacBook Prossa on myös aiemmasta 12 tuuman MacBookista jo tuttu matalampi näppäimistö sekä aiempaa tuplasti suurempi Force Touch -taso-ohjain, joka. Näppäimistön perhosrakenne edustaa Applen mukaan toista sukupolvea ja on aiempaa parempi MacBookia suuremmalla liikkeellä.

Uudessa MacBook Prossa sen stereokaiuttimet sijaitsevat näppäimistön reunoilla.

Uudet suorittimet: huomattavasti lisää tehoa

Tähän asti uusimmissa MacBook Pro -malleissa käytössä olleet 13-tuumaisessa Broadwell- ja 15-tuumaisessa Haswell-arkkitehtuurin Intel-suorittimet, jotka ovat nyt vaihtuneet uudessa Skylake-arkkitehtuuriin.

15 tuuman MacBook Prossa on neliytiminen Intelin Core i7 -suoritin ja tarjolla on AMD:n Polaris-arkkitehtuurin Radeon Pro -näytönohjain. Suorituskyky riittää myös kahden ulkoisen 5K-näytön tarpeisiin. Apple esitteli tilaisuudessaan LG:n uutta 5K-näyttöä.

13 tuuman MacBook Prossa voi olla Intelin kaksiytiminen Core i5 tai Core i7 -suoritin sekä integroitu Intel Iris Graphics -näytönohjain.

SSD-väylän nopeus uusissa MacBook Pro -malleissa on 3,1 gigabittiä sekunnissa, joka on 13-tuumaisessa tuplasti aiempaa ja 15-tuumaisessa 50 prosenttia nopeampi.

Akkukestoksi Apple kertoo 10 tuntia.

Huvin vuoksi Apple kertoi myös, että uusi MacBook Pro on 6,8 miljoonaa kertaa nopeampi kuin Applen ensimmäinen kannettava tietokone, PowerBook 170. Ja paljon ohuempi, kuten oheinen kuva kertoo.

Liitännät: 4x USB-C & Thunderbolt 3

Liitäntöinä uusi MacBook Pro tarjoaa neljä USB Type-C -porttia, kaikki Thunderbolt 3 -tuella, sekä 3,5 millimetrin audioliitännän. Aiempia suurempia USB-liitäntöjä laitteessa ei siis enää ole, minkä lisäksi aiempaan MacBook Prohon nähden myös HDMI-liitäntä ja muistikortipaikka on pudotettu pois erillisen MagSafe-virtaliitännän ohella.

Kaikkia USB-portit ovat käytettävissä lataamiseen.