Apple julkisti päivitetyn Mac minin M2- ja M2 Pro -piireillä - edullisempi hinta ja Intel-mallin myynti päättyi

Apple on julkistanut M2 Prolla ja M2 Maxilla päivitettyjen kannettavien MacBook Pro -tietokoneiden rinnalla myös M2:lla ja M2 Prolla päivitetyn Mac mini -pöytätietokoneen.

Mac mini on Applen edullisin Mac, jota voi käyttää haluamansa näytön, näppäimistön ja hiiren kanssa.

M2:lla varustettu Mac mini seuraa M1:llä varustettua Mac miniä, jonka Apple lanseerasi omilla piireillä varustettujen Macien ensimmäisessä aallossa loppuvuodesta 2020.

Tehokkaammalla M2 Pro -piirillä varustetun Mac minin myötä Apple on puolestaan lopettanut nyt vielä aiemmin mallistoon kuuluneen Intelin suorittimella varustetun Mac minin myynnin. Näin ainoana ja viimeisenä Macina Intelin suorittimella Applen mallistossa jatkaa vielä toistaiseksi vanha Mac Pro.

Erityisesti euroissa Apple-tuotteiden hinnat ovat olleet viime ajat käytännössä poikkeuksetta nousussa, eli uusien mallien suositushinnat ovat olleet edeltäjiään korkeampia, mutta nyt Mac minin kohdalla on tapahtunut poikkeus sääntöön: Apple laski Yhdysvalloissa uuden mallin hinnan 100 dollaria alemmaksi 599 dollariin, ja myös euroissa hinta on laskenut 749 euroon verrattuna edeltävän M1:llä varustetun Mac minin alkaen 819 euroon suositushintaan.

M2 Prolla varustetun uuden Mac minin hinta on puolestaan alkaen 1 599 euroa.

Uusi Mac mini on jo tilattavissa muun muassa Applen omasta verkkokaupasta ja toimitukset alkavat tiistaista 24. tammikuuta alkaen.

Mac minissä uutta ovat nyt ennen kaikkea järjestelmäpiirit, minkä lisäksi uudistuksia on nähty yhteystuessa.

M2-piirissä on kahdeksan CPU-keskussuoritinydintä – neljä tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa – ja Mac minin osalta aina 10-ytiminen grafiikkasuoritin verrattuna enintään kahdeksanytimiseen M1:ssä. Transistoreja M2:ssa on yli 20 miljardia, joka on 25 prosenttia enemmän kuin M1:ssä. Käyttömuistia M2:n yhteyteen saa maksimissaan 24 gigatavua, kun M1 rajoittui vielä 16 gigatavuun.

Uusi M2 Pro -piiri puolestaan tarjoaa 10 tai 12 CPU-keskussuoritinydintä – kuusi tai kahdeksan tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa – ja jopa 19-ytimisen grafiikkasuorittimen. Transistoreja M2 Prossa on 40 miljardia – lähes 20 prosenttia enemmän kuin M1 Prossa ja tuplasti M2:een verrattuna. Käyttömuistia M2 Pron kanssa saa valinnaisesti jopa 32 gigatavua.

M2:n ja M2 Pron sisältämä mediayksikkö tukee laitteistokiihdytettyä H.264-, HEVC- ja ProRes-videoiden pakkausta ja purkua, mahdollistaen useiden 4K-videoiden ja 8K ProRes-videon toistamisen samanaikaisesti.

Applen mukaan M2:lla varustettu Mac mini tarjoaa M1 Mac miniin verrattuna esimerkiksi jopa 2,4-kertaisesti nopeamman ProRes-videon transkoodauksen Final Cut Prossa, jopa 50 prosenttia nopeampia toimintoja Adobe Photoshopissa sekä 35 prosenttia paremman suorituskyvyn Resident Evil Village -pelissä.

Vastaavasti M2 Prolla varustettu Mac mini on M1 Mac miniä jopa 2,5-kertaisesti nopeampi grafiikkasuorituskyvyssä Affinity Photossa ja jopa 4,2-kertaisesti nopeampi ProRes-videon transkoodauksessa Final Cut Prossa. Resident Evil Village -pelissä suorituskyky on jopa 2,8-kertainen.

M2 Mac minissä on kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia, kaksi USB-A-porttia, HDMI-liitäntä, Gigabit Ethernet -verkkoliitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. M2 Prolla varustettu Mac mini sisältää vielä lisäksi kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia enemmän. Erikseen 115 euron lisähinnalla sekä M2 että M2 Pro Mac miniin saa 10 Gigabit Ethernet -liitäntänopeuden.

Sisäistä tallennusmuistia M2 Mac miniin saa yhä maksimissaan 2 teratavua, kun M2 Pron kanssa tarjolla on myös 4 ja 8 teratavun valinnat.

Edullisimmassa 749 euron M2 Mac mini -mallissa on 8 gigatavua käyttömuistia ja 256 gigatavua tallennusmuistia, 1 599 euron M2 Pro Mac mini -mallissa puolestaan vakiona 16 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia.

Uusi Mac mini tukee myös Wi-Fi 6E -yhteyksiä, jotka nostavat Wi-Fi-nopeuden parhaimmillaan jopa kaksinkertaiseksi, sekä uudempaa Bluetooth 5.3 -yhteysversiota. Lisäksi kuulokeliitäntä on nyt varustettu suuri-impedans­sisten kuulok­keiden tuella.

Aiempi Mac mini M1:llä tuki vain yhtä korkeintaan 6K-tarkkuuden ulkoista näyttöä Thunderbolt 3:n kautta ja toista 4K-tarkkuuden näyttöä HDMI-liitännän kautta.

Uusi M2:lla varustettu Mac mini tukee kahta ulkoista näyttöä, joista Thunderboltin kautta voidaan liittää yksi 6K / 60 Hz -näyttö ja toinen 5K / 60 Hz -näyttö, tai jälkimmäisen sijaan HDMI-liitännän kautta 4K / 60 Hz -näyttö.

M2 Prolla varustettu Mac mini puolestaan tukee jopa kolmea ulkoista näyttöä: kaksi 6K / 60 Hz -näyttöä Thunderboltin kautta ja yksi 4K / 60 Hz -näyttö HDMI-liitännällä. Kahden näytön kanssa Thunderboltin kautta liitetyn 6K / 60 Hz -näytön rinnalla tuetaan 4K / 144 Hz -näyttöä HDMI-liitännällä, ja kun käytössä on vain yksi ulkoinen näyttö tuettuna on 8K / 60 Hz tai 4K / 240 Hz HDMI-liitännällä.

Mac mini M2:lla.
Mac mini M2:lla.
Mac mini M2 Prolla.
Mac mini M2 Prolla.

Ainoa värivaihtoehto uudesta Mac ministä on hopea. Painoa Mac minillä on 1,18 (M2-malli) tai 1,28 (M2 Pro -malli) kilogrammaa.

Uuden Mac minin perusmallivaihtoehdot: