Apple julkisti iOS 18:n ja iPadOS 18:n - näin iPhone ja iPad uudistuvat laajemmin kustomoitaviksi

Apple on esitellyt iPhonen ja iPadin uudet käyttöjärjestelmäversiot iOS ja iPadOS 18:n WWDC-tapahtuman avauksessa.

Uudet käyttöjärjestelmäversiot ovat tulossa yleisesti saataville päivityksenä syksyllä. Heti Apple julkaisee sovelluskehittäjille suunnatut beetatestiversiot.

iOS 18 tulee saataville kaikille samoille iPhoneille iOS 17:n kanssa, kun taas iPadOS 18 pudottaa tuen piiristä pois muutamia vanhempia laitteita. Tuen piiristä jäävät pois vuonna 2018 julkaistu 6. sukupolven iPad sekä vuonna 2017 julkaistut 10,5 tuuman iPad Pro ja 12,9 tuuman 2. sukupolven iPad Pro. iPhoneista iOS 18:n saavat edelleen iPhone XS / XR -mallit ja uudemmat, sisältäen 2. ja 3. sukupolven iPhone SE:n. iPadOS 18 saapuu vuoden 2019 ja uudemmille iPadille, iPad minille ja iPad Airille sekä vuoden 2018 iPad Prolle ja uudemmille.

Apple esitteli uudet käyttöjärjestelmäversiot uudistuksineen tilaisuudessaan erillään iOS ja iPadOS 18:n valituissa iPhoneissa ja iPadeissa myös sisältämistä Apple Intelligence -tekoälyuudistuksista, joista lisää toisessa artikkelissamme.

iOS ja iPadOS 18 tuovat aiempaa laajemmin kustomoitavan kotinäkymän iPhoneen ja iPadin.

iOS ja iPadOS 18:ssa Apple mahdollistaa ensi kerran kotinäkymän kuvakkeiden sijoittamisen vapaasti niin, että kuvakkeiden väliin voi jäädä tyhjiä paikkoja. Mahdollista on myös ottaa kotinäkymään käyttöön suuremmat kuvakkeet ilman tekstejä. Lisäksi tumma tila voi vaikuttaa myös kotinäkymän kuvakkeisiin ja Apple tarjoaa mahdollisuuden muokata kaikki sovelluskuvakkeet tietyn väriteeman mukaisesti.

Ohjauskeskus iOS 18:ssa puolestaan muuttuu monisivuiseksi. Kustomoitavissa olevat pika-asetukset ja -valinnat löytyvät ensimmäiseltä sivulta, laajempi toistonäkymä toiselta ja älykodin pikavalinnat kolmannelta. Sovelluskehittäjät voivat tuoda tarjolle omia pikavalintoja ja -asetuksia osaksi Ohjauskeskusta.

Samalla lukitun näytön näkymässä Apple mahdollistaa taskulamppu- ja kamerapikavalintojen muuttamisen tai poistamisen ensi kerran. Tilalle voi valita jotkin muut pikavalinnat.

Uusi mahdollisuus on lukita sovelluksia tunnistaumisen, kuten Face ID:n, taakse. Mahdollista on myös piilottaa sovelluskuvakkeita uuteen piilotettujen sovellusten kansioon.

Yksityisyyttä Apple parantaa lisäksi myös mahdollisuudella valita, mitkä yhteystiedot haluaa jakaa sovelluksille.

Kuvat-sovellus uudistuu merkittävästi, Applen mukaan eniten koskaan. Tarjolla on yksi uusi päänäkymä, joka tarjoaa yhä erilaisia mahdollisuuksia tarkastella kuvia esimerkiksi kuukauden mukaan. Suodattimilla voi valita näkyviin tietynlaisia kuvia. Tarjolla on myös automaattisia kokoelmia esimerkiksi ihmisistä ja lemmikeistä sekä tietyistä päivistä. Suosikkikokoelmansa voi kiinnittää helposti saataville. Uusi oikealta sivulta pyyhkäisemällä löytyvä joka päivä päivittyvä karusellinäkymä esittelee puolestaan kohokohtia.

Täysin uutena sovelluksena mukana on uusi salasanasovellus, joka tarjoaa aiemmin Asetuksista löytynyttä laajemman salasanojen, pääsyavainten ja vahvistuskoodien hallinnan. Salasanasovellus tulee saataville iPhonen ja iPadin lisäksi myös Maceille osana niiden macOS Sequoia -päivitystä, Apple Vision Prolle visionOS 2:n osana sekä Windowsille.

Viestit-sovelluksessa voi jatkossa reagoida viesteihin millä tahansa emojilla. Lisäksi viestejä voi muokata paksummalla, kursivoidulla, ylivedetyllä tai alleviivatulla tekstillä ja valita lähetettäväksi vasta myöhemmin. Tarjolla on myös uusia animoituja tekstiefektejä.

Apple mahdollistaa myös viestien lähettämisen satelliittin kautta iPhone 14 -puhelimissa ja uudemmissa. Aiemmin satelliittiyhteys on ollut käytettävissä vain hätäviesteihin sekä sijainnin jakamiseen. Lisäksi mukana iOS 18:ssa on myös RCS-viestien tuki.

Mail-sähköpostisovellus uudistuu kategorioilla erityyppisille sähköposteille esimerkiksi Gmailin tapaan. Pääkansion rinnalla on omat kansionsa transaktioille, kuten verkkokauppaostoksille, ilmoitusluonteisille viesteille ja tarjouksille. Lisäksi Mail uudistuu myös yhteenvedoilla, jotka keräävät yhteen tiedot tietyltä yritykseltä tulleista viesteistä.

Applen Safari-verkkoselain päivittyy uudella Highlights-toiminnolla, joka koneopimista hyödyntäen nostaa esiin tärkeimpiä asioita verkkosivuilta. Lisäksi Safarin lukutila sisältää myös yhteenvedon ja sisältöluettelon pidemmistä artikkeleista.

Päiväkirja-sovellus päivittyy mahdollisuudella kirjata ylös mieliala päiväkirjamerkinnän yhteyteen, paremmilla hakutoiminnoilla sekä muilla pienemmillä uudistuksilla.

Apple TV -sovelluksessa on mukana tvOS 18:n tavoin uusi InSight-toiminto, joka esittää ajankohtaisia tietoja reaaliajassa näyttelijöistä, hahmoista ja musiikista Apple TV+:n elokuvien ja sarjojen yhteydessä keskeytettäessä sisällön toisto. Lisäksi entuudestaan HomePod-kaiuttimia Apple TV:n parina käytettäessä tarjolla ollut Paranna dialogia -ominaisuus tulee tarjolle myös iPhonella ja iPadilla.

Koti-sovellus saa mahdollisuuden tarjota pääsy vieraille esimerkiksi etuoven, autotallin oven ja hälytysjärjestelmän osalta, valittuina aikoina. Lisäksi mukana on tuki ilman kosketusta toimivalle lukkojen toiminnalle UWB-teknologialla sekä robotti-imureille, joiden toimintaa voi ohjata Sirillä.

Kalenteri-sovelluksesta voi jatkossa luoda muistutuksia, jotka näkyvät myös edelleen mukana olevassa erillisessä Muistutukset-sovelluksessa. Kalenterin kuukausinäkymää on lisäksi uudistettu.

Applen Kartat-sovellus saa Yhdysvalloissa uudistuksena ladattavissa olevat polkureitit topografisten karttojen oheen, muun muassa Yhdysvaltojen kansallispuistoista.

Valituilla markkinoilla Applen Lompakko-sovellus päivittyy mahdollisuudella suorittaa rahansiirto kaverille viemällä iPhone toisen lähelle. Toiminto on mahdollinen vain Apple Pay Cashin yhteydessä, eikä täten koske Suomea. Lisäksi Lompakossa tapahtumaliput saavat uuden ulkoasun.

iOS 18 ja iPadOS tuovat mukanaan myös pelitilan iPhoneihin ja iPadeihin. Pelitila tarjoaa maksimoidun ruudunpäivitysnopeuden taustatehtäviä vähentämällä ja antamalla etusijan ohjaimille ja kuulokkeille yhteyksissä.

iPadOS 18 tuo iOS 18:n uudistusten lisäksi uudistuksia sovelluksiin erityisesti iPadeissa. Apple tuo uudistetun käyttöliittymän esimerkiksi iWork- ja Apple TV -sovelluksiinsa. Sovelluksissa on tarvittaessa näkyvä sivupalkkivalikko, josta voi valita lempikohteitaan näkyväksi pienemmässä kelluvassa välilehtivalikossa.

Lisäksi iPadOS 18 tuo Laskin-sovelluksen ensi kertaa iPadeihin. Samalla se on saanut parannuksia myös iOS 18:ssa, sisältäen muun muassa laskuhistorian.

Uutena ominaisuutena Laskin-sovelluksessa on mukana Math Notes, joka mahdollistaa laskutoimituksia sisältävien muistiinpanojen kirjoittamisen esimerkiksi Apple Pencilillä tai muilla tavoin. Samaiset ”matikkamuistiot” toimivat myös osana Muistiinpanot-sovellusta, joka on saanut myös muita parannuksia Apple Pencilin käyttöön. Smart Script tuottaa käyttäjän käsialan mukaista kaunista tekstiä nopeastikin raapustettaessa.

iOS ja iPadOS 18:n sisältämät uudet käyttöaputoiminnot, kuten katseohjauksen, Apple julkisti jo aiemmin toukokuussa.