Apple julkisti ensimmäiset Macit omilla Apple Silicon -suoritinpiireillään - tällaisia ovat uudet MacBook Air, MacBook Pro ja Mac mini

Apple on julkistanut ensimmäiset sen omilla Apple Silicon -suoritinpiireillä varustetut Mac-tietokoneensa – 13,3 tuuman näytöillä varustetut MacBook Airin ja MacBook Pron, sekä Mac minin käytettäväksi ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren kanssa.

Uudet Macit tulevat ovat tulleet tilattavaksi Applen verkkokaupasta jo tänään ja toimitukset sekä myynti kaupoista käynnistyvät ensi viikosta alkaen. Uuden MacBook Airin hinnat alkavat 1 159 eurosta, MacBook Pron 1 479 eurosta ja Mac minin 819 eurosta.

Kaikissa uusissa Maceissa on Applen uusi M1-järjestelmäpiiri. Ulkoisesti ja muilta ominaisuuksiltaan laitteet ovat pysyneet pitkälti ennallaan, ja keskeisimmät muutokset liittyvätkin vain uuteen piiriin ja sen myötä kohentuneeseen suorituskykyyn ja muihin liitännäisiin parannuksiin.

Tähän asti Apple on käyttänyt Mac-tietokoneissaan Intelin x86-arkkitehtuurin suorittimia siirryttyään niihin PowerPC-suorittimista vuodesta 2006 alkaen. Jatkossa myös Macit siirtyvät iOS- ja iPadOS-laitteiden tavoin Applen omiin, itse suunnittelemiin suoritinpiireihin, jotka ovat yhteensopivia ARM-arkkitehtuurin kanssa.

Keskeinen siirtymän tuoma etu on parempi suorituskyvyn ja virrankulutuksen suhde (enemmän tehoa wattia kohden). Lisäksi omiin piireihin siirtyminen vapauttaa Applen Intelin rajoitteista ja aikataulusta, joten jatkossa Apple voi päivittää Mac-tietokonemallejaan uuden sukupolven tekniikalla itse määrittelemässään tahdissa, ja suunnitella laitteistonsa ja ohjelmistonsa myös Macien osalta toimimaan parhaimmalla mahdollisella tavalla yhdessä. iPhoneissa Apple on käyttänyt omia piirejään jo iPhone 4:stä alkaen.

Applen aiemman ilmoituksen mukaan siirtymä Apple Silicon -suorittimiin Maceissa tulee tapahtumaan kokonaisuudessaan parin vuoden aikana sen alkamisesta.

Uusi MacBook Air

Uusi MacBook Air on ulkoisesti pitkälti ennallaan, mutta sisältää uuden Apple M1 -järjestelmäpiirin, joka on Applen mukaan jopa 3,5-kertaisesti nopeampi kuin edeltävässä MacBook Airissa CPU-suorituskyvyn suhteen ja 5-kertaisesti nopeampi graafisen suorituskyvyn suhteen.

Applen mukaan suorituskyvyltään MacBook Air on nopeampi kuin 98 prosenttia kaikista viime vuoden aikana myydyistä kannettavista PC-tietokoneista.

Lisäksi SSD-tallennusmuisti toimii uudessa MacBook Airissa jopa 2-kertaisesti nopeammin.

MacBook Airissa ei ole tuuletinta, eli sen toiminta on täysin äänetöntä. Applen mukaan akunkesto yltää 15 tuntiin verkkoselailua langattomalla yhteydellä, 18 tuntiin videokatselua Apple TV -sovelluksessa ja 6 tuntiin videopuheluja, joka on tuplasti aiempaa pidemmin. MacBook Airissa on 49,9 wattitunnin akku. Mukana toimitetaan 30 watin USB-C-virtalähde.

Lisäksi M1-piirin uusi kuvasignaaliprosessori parantaa kameran kuvanlaatua muun muassa paremmalla kohinanvaimennuksella, suuremmalla dynaamisella väriskaalalla, paremmalla valkotasapainolla ja kasvojentunnistuksella. Tarkkuudeltaan kamera on yhä vain 720p HD -tasoa.

Näyttö on kooltaan yhä 13,3 tuumaa ja tarkkuudeltaan 2560×1600 pikseliä. Yksi uudistus MacBook Airin näytössä on tuki DCI-P3-väriskaalalle. Näytön kirkkaus yltää 400 nitiin.

MacBook Air on varustettu jo tutulla Touch ID -sormenjälkilukijalla, ja muita ominaisuuksia ovat muun muassa Wi-Fi 6 -yhteys, kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Suuntaavia mikrofoneja on kolme kappaletta, ja stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänen tuki kuuluvat myös ominaisuuksiin. RAM-käyttömuistia saa jopa 16 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 2 teratavua.

Värivaihtoehtoja MacBook Airista ovat tähtiharmaa, hopea ja kulta. Mitat ovat 30,41 x 21,24 x 0,41-1,61 senttimetriä ja paino 1,29 kilogrammaa.

MacBook Airin värivaihtoehdot.
MacBook Airin värivaihtoehdot.

Alla uuden MacBook Airin vakiomallivariantit. Edullisemmassa variantissa M1-piirin GPU-grafiikkasuoritin on vain 7-ytiminen. Valittavissa Applen verkkokaupassa on lisäksi 16 gigatavun RAM-käyttömuisti sekä 1 tai 2 teratavun SSD-tallennusmuisti. Edullisimmillaan M1-piirillisen MacBook Airin hinta on 1 159 euroa ja kalleimmillaan 2 349 euroa.

Uusi 13 tuuman MacBook Pro

MacBook Airin rinnalla uuden M1-piirin sisälleen saa myös MacBook Pro, joka sisältää edelleen näppäimistön ylimmän rivin tilalla Touch Bar -näyttörivin. Varsinaisen näytön koko on myös yhä 13,3 tuumaa ja tarkkuus 2560×1600 pikseliä. Kirkkaus yltää 500 nitiin, eli hieman MacBook Airia suuremmaksi.

Applen mukaan M1-piirin myötä MacBook Pro on CPU-suorituskyvyssä 2,8-kertaisesti ja GPU-suorituskyvyssä 5-kertaisesti nopeampi kuin edeltäjänsä. Koneoppimista hyödyntävässä laskennassa suorituskyky on peräti 11-kertainen aiempaan verrattuna. Erona MacBook Air -sisarmallistaan MacBook Pro on varustettu tuulettimella, joka mahdollistaa huipputehon hyödyntämisen pidempään.

MacBook Pron akunkesto yltää 17 tuntiin verkkoselailussa langattomalla yhteydellä tai 20 tuntiin videokatselua Apple TV -sovelluksessa. MacBook Prossa on 58,2 wattitunnin akku. Mukana toimitetaan 61 watin USB-C-virtalähde.

Luonnollisesti myös MacBook Pro hyötyy samoista kuvasignaaliprosessorin parannuksista kamerassa kuin MacBook Air. MacBook Pro on lisäksi varustettu kolmella suuntaavalla ”studiotason” mikrofonilla. Muita ominaisuuksia ovat myös MacBook Prossa Touch ID -sormenjälkilukija, Wi-Fi 6 -yhteys, kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Stereokaiuttimissa MacBook Prossa on laajempi dynaaminen alue kuin MacBook Airissa. Web-kamera sen sijaan on MacBook Airin tavoin tarkkuudeltaan vain 720p HD -tasoa.

RAM-käyttömuistia saa jopa 16 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 2 teratavua. Värivaihtoehtoja MacBook Prosta ovat tähtiharmaa ja hopea. Mitat ovat 30,41 x 21,24 x 1,56 senttimetriä ja paino 1,4 kilogrammaa.

MacBook Pron värivaihtoehdot.
MacBook Pron värivaihtoehdot.

Alla uuden MacBook Pron vakiomallivariantit. Valittavissa Applen verkkokaupassa on lisäksi 16 gigatavun RAM-käyttömuisti sekä 1 tai 2 teratavun SSD-tallennusmuisti. Edullisimmillaan M1-piirillisen MacBook Pron hinta on 1 479 euroa ja kalleimmillaan 2 629 euroa.

Apple jatkaa lisäksi edelleen aiempien Intel-suorittimellisten kalliimpien MacBook Pro -mallivarianttien myyntiä.

Uusi Mac mini

Mac mini säilyttää myös tutun designin, mutta samoin uudella M1-piirillä.

Applen mukaan Mac mini on CPU-suorituskyvyssä jopa 3-kertaisesti ja GPU-suorituskyvyssä jopa 6-kertaisesti nopeampi kuin edeltäjänsä.

Takana Mac mini sisältää kaksi USB-A-porttia, kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia, HDMI 2.0 -liitännän, 3,5 millimetrin kuulokeliitännän sekä Ethernet-verkkoliitännän. Mac mini tukee ulkoista 6K-tarkkuuden näyttöä.

Mac miniin saa jopa 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 2 teratavua SSD-tallennusmuistia.

Alla uuden MacBook Pron vakiomallivariantit. Valittavissa Applen verkkokaupassa on lisäksi 16 gigatavun RAM-käyttömuisti sekä 1 tai 2 teratavun SSD-tallennusmuisti. Edullisimmillaan M1-piirillisen MacBook Pron hinta on 819 euroa ja kalleimmillaan 1 969 euroa.

Apple jatkaa lisäksi edelleen yhden Intel-suorittimellisen kalliimman Mac mini -mallivariantin myyntiä.

Apple M1 -järjestelmäpiiri

Apple tuo omat suorittimensa nyt Maceihin järjestelmäpiireinä, jotka sisältävät myös esimerkiksi grafiikkasuorittimen, eristetyn turva-alueen sekä muita osia, kuten neuroverkkolaskentayksikön tekoälylaskennan tehostamiseen.

Applen ensimmäinen Mac-piiri on nimeltään M1, ja se valmistetaan iPhone 12 -puhelimissa ja iPad Airissa nähdyn A14 Bionicin tavoin 5 nanometrin tuotantoprosessilla. M1-piiri sisältää yhteensä 16 miljardia transistoria.

CPU-keskussuoritinytimiä M1 sisältää kahdeksan kappaletta, neljä tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa ydintä. Tehoytimissä on muun muassa suuremmat välimuistit. Applen mukaan M1 tarjoaa CPU-laskennan osalta maailman parhaan suorituskyvyn ja tehonkulutuksen suhteen, joka on jopa kolminkertainen verrattuna kilpaileviin suorittimiin.

M1:n sisältämä GPU-grafiikkasuoritin on parhaimmillaan kahdeksanytiminen, ja se tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn wattia kohden kilpailijoihin verrattuna. Applen mukaan M1:n GPU on myös markkinoiden suorituskykyisin integroitu grafiikkasuoritin. GPU sisältää 128 laskentayksikköä ja yltää jopa 2,6 teraflopsin suorituskykyyn. Edullisimmassa MacBook Air -versiossa GPU-grafiikkasuoritin sisältää seitsemän ydintä, kun muuten siinä on tänään esitellyissä uutuuksissa kahdeksan ydintä.

Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikkö on 16-ytiminen, ja suorituskyky yltää 11 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa.

Käytännön esimerkkinä suorituskyvystä Applen mukaan Safari-verkkoselain on M1-piirillä varustetussa Macissa 50 prosenttia aiempaa nopeampi, ja 90 prosenttia responsiivisempi.

Lisäksi uusilla piireillä varustetut Macit heräävät valmiustilasta välittömästi, kuten iPhonet ja iPadit.

Applen M1-piirin arkkitehtuuri.
Applen M1-piirin arkkitehtuuri.
Applen omat Mac-piirit tulevat rakentumaan useista osatekijöistä.
Applen omat Mac-piirit tulevat rakentumaan useista osatekijöistä.

Sovellukset uusissa Apple Silicon Mac -tietokoneissa

Apple Silicon -siirtymän myötä kaikki Applen laitteet perustuvat jatkossa yhteiselle arkkitehtuurille, mikä helpottaa sovellusten luomista kerralla kaikille alustoille.

Mac-tietokoneiden uusi macOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversio sisältää jo Applen omat sovellukset ARM-pohjaiselle arkkitehtuurille natiivisti muunnettuna. Lisäksi myös esimerkiksi Logic Pro ja Final Cut Pro ovat heti saatavilla uuden arkkitehtuurin mukaisina.

Lisäksi Apple toi jo kesällä kehittäjille Xcode 12 -kehitysympäristöön helpon sovellusten käännösmahdollisuuden uudelle suoritinarkkitehtuurille. Applen mukaan useimmissa tapauksissa muunnoksen vaatiman kehitystyön määrän pitäisi jäädä vain päiviin. Uudet Universal 2 -sovellusversiot sisältävät yhteen paketoituna sovelluksen sekä Intel- että Apple Silicon -pohjaisille Maceille.

Olemassa olevien macOS-sovellusten, joita kehittäjät eivät ole muuntaneet uudelle suoritinarkkitehtuurille, käyttöön uusilla tietokoneilla Apple on esitellyt Rosetta 2 -emulaattorin. Rosetta toimii läpinäkymättömästi käyttäjän kannalta ja Apple lupaa suorituskyvyn myös sillä olevan hyvä. Emulaattori kääntää sovellukset pääasiassa jo asennettaessa, ei käytön yhteydessä, mikä parantaa toimintanopeutta.

Lisäksi macOS Big Surilla ja Apple Silicon Mac -tietokoneilla pystyy myös käyttämään jo olemassa olevia iPhone- ja iPad-sovelluksia, ja niitä voi jatkossa myös ladata Mac App Storesta, jos kehittäjät eivät ole tätä erikseen estäneet. Useita suosittuja iPhone- ja iPad-sovelluksia ei kuitenkaan nähdä käytössä suoraan macOS:llä.

Muiden järjestelmien, kuten Linuxin ajaminen, onnistuu Apple Silicon Mac -tietokoneilla uusilla virtualisointitoiminnoilla.

Samalla macOS:n tuki Intel-suorittimella varustetuille vanhemmille Maceille tulee jatkumaan vielä useiden vuosien ajan.