Apple Intelligence julki - näin Applen tekoäly ja ChatGPT tulevat iPhoneen, iPadiin ja Maciin

Apple on odotetulla tavalla julkistanut uusia Apple Intelligence -tekoälytoimintoja osaksi eri käyttöjärjestelmiään.

Apple esitteli generatiivisen tekoälyn Apple Intelligence -uudistukset erillään iOS ja iPadOS 18:n sekä macOS Sequoian muista uudistuksista. Aluksi tekoälytoiminnot tulevat toimimaan vain englannin kielellä.

Apple Intelligence tulee kokeiltavaksi tänä kesänä ja yleisesti saataville beetaleiman kera ilmaiseksi iOS 18:n, iPadOS 18:n ja macOS Sequoian osana syksyllä.

Apple Intelligence toimii iOS ja iPadOS 18:n sekä macOS Sequoian osana.
Apple Intelligence toimii iOS ja iPadOS 18:n sekä macOS Sequoian osana.

Odotetulla tavalla Applen tekoälymallit toimivat ensisijaisesti suoraan itse laitteessa, joissa on joko A17 Pro -järjestelmäpiiri tai M-sarjan piiri – toistaiseksi siis vain iPhone 15 Pro -puhelimissa, kahden viimeisimmän sukupolven iPad Airissa ja kolmen viimeisimmän sukupolven iPad Prossa ja Applen piireillä varustetuissa Mac-tietokoneissa. Muilla laitteilla Apple Intelligence -toiminnot eivät toimi lainkaan.

Applen mukaan joitakin toimintoja, ohjelmistoalustoja ja kieliä lisää on tulossa saataville seuraavan vuoden aikana.

Osa myös Applen vaativampaa laskentaa vaativista toiminnoista toimii pilvipalveluissa, jolta osin Apple kertoo kehittäneensä Private Cloud Compute -ratkaisun, joka pitää käyttäjän tiedot turvassa. Applen mukaan pilvipalveluun lähetettäviä tietoja ei tallenneta ja niitä käytetään vain käyttäjän kyseisen pyynnön toteuttamiseen.

Apple Intelligence -tekoälytoiminnot ovat jatkossa laajasti osa Applen eri sovelluksia ja toimintoja.

Siri muuttuu generatiivisen tekoälyn myötä jatkossa luonnollisemmaksi, relevantiksi ja henkilökohtaisemmaksi. Sirille voi puhua Applen mukaan entistä luonnollisemmin – esimerkiksi korjaten omaa pyyntöään kesken kaiken. Toinen uudistus pyyntöihin on mahdollisuus kirjoittaa Sirille pyyntöjä tekstimuodossa puhumisen sijaan. Sirin käyttöliittymä uudistuu hehkuvaksi kehykseksi näytön reunoilla.

Sirille voi jatkossa myös kirjoittaa pyyntöjä.
Sirille voi jatkossa myös kirjoittaa pyyntöjä.

Siri oppii myös ymmärtämään laitteen näytön sisältöä. Tästä Apple mainitsi esimerkkinä mahdollisuuden pyytää Siriä lisäämään viestillä saapunut osoite tiettyyn yhteystietoon.

Lisäksi Siriä voi jatkossa pyytää suorittamaan tehtäviä eri sovelluksissa – esimerkiksi muokkaamaan kuvia ja tämän jälkeen jakamaan ne valitussa sovelluksessa. Uusi App Intents -rajapinta avaa Sirin tehtäväpyynnöt sovelluskehittäjien hyödynnettäväksi.

Siri ymmärtää pyyntöihin vastatessaan myös henkilökohtaisen kontekstin hyödyntäen laitteesta löytyviä viestejä, kuvia ja muita tietoja.

Samalla Apple kertoi myös kumppanuudesta OpenAI:n kanssa. Siri toimii yhdessä GPT-4o-malliin perustuvan ChatGPT:n kanssa, ja sopivien pyyntöjen osalta Siri voi pyytää lupaa jakaa pyynnön ChatGPT:lle. Applen mukaan Sirin ja eri Apple-sovellusten toimintojen käyttö onnistuu ilman käyttäjätiliä ja ilmaiseksi. Maksavat ChatGPT-käyttäjät pääsevät hyötymään tilauksensa tuomista eduista myös Applen toimintojen kautta käytettäessä.

Applen mukaan se suunnittelee lisäävänsä myöhemmin käytettäväksi myös muita tekoälymalleja vastaavalla tavalla.

Siri kysyy tietyissä pyynnöissä, haluaako käyttäjä pyynnön välitettävän ChatGPT:lle.
Siri kysyy tietyissä pyynnöissä, haluaako käyttäjä pyynnön välitettävän ChatGPT:lle.

Muissa sovelluksissa Apple Intelligence -tekoälytoiminnot auttavat esimerkiksi kirjoittamaan viestejä ja tekstejä eri sovelluksissa. Applen tekoälyä voi hyödyntää muuttamaan kirjoitettua tekstiä esimerkiksi ystävällisemmäksi tai tiiviimmäksi.

Applen omien ratkaisujen ohella lisäksi myös ChatGPT:tä voi hyödyntää luomaan tekstejä tai kuvia osana kirjoitustyökaluja.

Älykkäitä viestivastauksia erilaisiin kysymyksiin Apple Intelligence auttaa luomaan tarjoamalla helposti käytettäviä pikavalintoja esimerkiksi tarjotuista osallistumisvaihtoehdoista.

Mail-sähköpostisovelluksen viestilistauksessa Apple Intelligence luo yhteenvedon sähköpostien sisällöstä sen sijaan, että sähköposteista näytettäisiin niiden alku.

Apple hyödyntää tekoälyä lisäksi tärkeimpien sähköpostien ja ilmoitusten valitsemiseen ja korostettuun esittämiseen. Tarjolle tulee myös uusi keskeytyksiä vähentävä Keskity-tila, joka päästää läpi vain tärkeiksi arvioituja ilmoituksia.

Mielenkiintoisena yksittäisenä ominaisuutena Apple mahdollistaa myös täysin uusien emojien luomisen generatiivisella tekoälyllä. Genmojin voi luoda pyynnön perusteella Applen virtuaalinäppäimistöstä eri sovelluksissa.

Uusi Image Playground puolestaan mahdollistaa kuvien luomisen eri pikavalintoja yhdistelemällä tai kirjoitetulla pyynnöllä. Tuloksena on Applen esittelyn perusteella piirrosmaisia kuvia. Applen Viestit-sovelluksen lisäksi toiminto on tarjolla osana muita sovelluksia, kuten Keynote ja Freeform, sekä omana uutenaan Image Playground -sovelluksena, minkä lisäksi se tulee saataville sovelluskehittäjille integroitavaksi näiden sovelluksiin.

Muistiinpanot-sovelluksessa uusi Image Wand -toiminto luo muistiinpanojen yhteyteen sopivia kuvia. Lisäksi Muistiinpanoissa tarjolla on äänitallennuksen muuttaminen tekstiksi sekä tekoälyn luomat yhteenvedot.

Myös Puhelin-sovelluksessa voi aktivoida puhelun tallentamisen ja muuttamisen tekstimuotoon yhteenvedon kera.

Kuvat-sovellukseen Apple tuo uuden generatiivisen tekoälyn Clean Up -muokkausmahdollisuuden, jolla kuvista voi poistaa ylimääräiseksi koettuja asioita Googlen Magic Eraserin tavoin. Lisäksi Kuvat-sovelluksen haku päivittyy tekoälyn myötä selvästi paremmaksi, sillä kuvia voi etsiä luonnollisella kielellä ja haut ulottuvat myös videoiden sisältöihin.

Kuvat-sovelluksella voi myös luoda valituista kuvista ja videoista Memory Movie -elokuvia tekstipohjaisella pyynnöllä.