Samsung julkisti uuden Galaxy Note8 -huippupuhelimensa - hinta 1 029 euroa Suomessa

Samsung on julkistanut uuden Galaxy Note8 -huippupuhelimensa, joka yhdistää monia keväällä esitellyistä Galaxy S8 -huippupuhelimista tuttuja ominaisuuksia Note-sarjan erikoisuutena edelleen pysyvään S Pen -kynään sekä ensimmäiseen kaksoiskameraan Samsungilta.

Galaxy Note8 tulee ennakkotilattavaksi samantien. Hinta Suomessa on 1 029 euroa. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle Samsungin DeX-telakan, joka mahdollistaa Note8:n kytkemisen ulkoiseen näyttöön, näppäimistöön sekä hiireen ja käytön pöytätietokoneen tavoin.

Ennakkomyynti jatkuu 14. syyskuuta asti ja toimitukset käynnistyvät 15. syyskuuta. Suomessa päävärit tulevat olemaan musta Midnight Black ja kultainen Maple Gold. Suomessa saataville tulevat sekä yhden että kahden SIM-korttipaikan versiot.

Galaxy Note8:sta on olemassa toistaiseksi neljä väriä, joista pääosassa Suomen myynnissä ovat musta ja kultainen. Orchid Gray -väriä ei tule toistaiseksi lainkaan Eurooppaan ja Deepsea Bluen saatavuus tulee olemaan rajattua.
Galaxy Note8:sta on olemassa toistaiseksi neljä väriä, joista pääosassa Suomen myynnissä ovat musta ja kultainen. Orchid Gray -väriä ei tule toistaiseksi lainkaan Eurooppaan ja Deepsea Bluen saatavuus tulee olemaan rajattua.

6,3 tuuman näyttö muistuttaa Galaxy S8:sta

Tähän asti Note-mallit ovat perinteisesti erottautuneet myös selvästi suurikokoisemmilla näytöillään, mutta nyt Galaxy Note8:ssa Super AMOLED -näytön koko on vain hieman Galaxy S8+:aa suurempi 6,3 tuumaa.

Ulkoisesti Galaxy Note8 erottuu sille läheistä sukua olevista Galaxy S8 -puhelimista kulmikkaammalla muotoilullaan. Myös näytön kulmat ovat Galaxy Note8:ssa vähemmän pyöristetyt. Näyttö kaartuu kuitenkin hieman pidemmille sivureunoilleen sekä on Galaxy S8 -puhelinten tavoin kuvasuhteeltaan 18,5:9 vain pienillä näytönreunuksilla ylä- ja alapuolella. Samsung-kielellä kyse on myös Note8:n tapauksessa Infinity Display -näytöstä.

Galaxy Note8:ssa on 6,3 tuuman Infinity Display -näyttö.
Galaxy Note8:ssa on 6,3 tuuman Infinity Display -näyttö.

Sormenjälkilukija sijaitsee myös Note8:ssa takana, mutta toisin kuin Galaxy S8:ssa, LED-kuvausvalo ja sykemittarin anturi on nyt sijoitettu kameran ja sormenjälkilukijan väliin. Etupuolelta Galaxy Note8:sta löytyy edelleen iirisskanneri toisena tunnistautumistapana sekä Galaxy S8:n tavoin tuki yksinkertaiselle kasvontunnistukselle, jonka luotettavuus on kuitenkin aiemmin asetettu kyseenalaiseksi.

Lisäksi kyljestä löytyy edelleen Samsungin omalle Bixby-virtuaaliavustajalle oma painikkeensa, kuten myös Galaxy S8:ssa.

Ensimmäinen kaksoiskamerapuhelin Samsungilta

Galaxy Note8 on ensimmäinen kaksoiskameralla varustettu Samsung-puhelin. Samsung on tehnyt kaksoiskamerassaan saman ratkaisun kuin muun muassa Apple ja OnePlus: toisella kameralla mukaan tuodaan mukaan 2x optinen zoom.

Galaxy Note8:sta löytyvien takakameroiden tarkkuus on 12 megapikseliä. Pääkamera on varustettu f/1,7-aukolla ja Samsungin aiemmissa puhelimissa jo hyvin toimineella dual pixel -automaattitarkennuksella. Telelinssikameran aukon koko on f/2,4.

Galaxy Note8:n molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain.
Galaxy Note8:n molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain.

Erona iPhone 7 Plussasta, on Samsungin kaksoiskameran merkittävin erikoisuus optisen kuvanvakaimen löytyminen molemmista kameroista. Sen ansiosta myös toisen kameran 2x zoom -kuvien ja -videoiden pitäisi olla vakaampia. Digitaalisesti zoomausta voi jatkaa Note8:ssa 10x-tasolle. Lähemmän lähtökohdan ansiosta myös digizoomin laatu pysyy yhtä kameraa parempana.

Kahta kameraa hyödynnetään optisen zoomin lisäksi totuttuun tapaan myös Galaxy Note8:ssa kuvauskohteen taustan sumentavaan bokeh-efektiin, jota Samsung kutsuu live-tarkennukseksi. Tarkennuksen voimakkuus on säädettävissä kuvaamisen yhteydessä sekä jälkikäteen. Galaxy Note8 tallentaa myös kerralla kaksi kuvaa, jolloin samasta tilanteesta saadaan sekä 1x- että 2x zoom -otokset.

Automaattitarkenteisen etukameran tarkkuus on tutut 8 megapikseliä ja aukon koko f/1,7.

S Pen -kynä edelleen Note-erikoisuus

Aivan alusta alkaen Note-laitteiden erikoisuus on ollut niiden mukana tuleva S Pen -kynä sekä siihen liittyvät lisätoiminnot ohjelmistossa. Galaxy Note8 ei tee poikkeusta tähän.

Kun viime vuonna odotettu Galaxy Note7 vedettiin markkinoilta ja sitä edeltänyttä Galaxy Note5:tä ei täällä myyntiin tuotu Samsungin keskittäessä panostuksensa täällä Galaxy S6 edge+:aan, onkin edellisestä Note-sarjan puhelinuutuudesta Suomessa jo melkoisesti aikaa.

S Penillä voi tehdä muistiinpanoja valmiustilanäytölle.
S Penillä voi tehdä muistiinpanoja valmiustilanäytölle.
S Penille löytyy säilytyspaikka alakulmasta.
S Penille löytyy säilytyspaikka alakulmasta.

Galaxy Note8:n S Pen, jolle löytyy oma säilytyskolonsa tuttuun tapaan puhelimen alapäädystä, on nyt 108 millimetriä pitkä. Itse puhelimen tavoin vedenkestävän S Penin kärjen halkaisija on nyt vain 0,7 millimetriä, joten sen käyttö onnistuu aiempaa tarkemmin. Kynä tunnistaa painallusvoiman 4 096 tason asteikolla.

Galaxy Note8:ssa S Penin toimintoja on jälleen laajennettu. Mukaan on tuotu täysin uusi live-viestitoiminto, jolla voi piirtää animoituna GIF-kuvana lähetettävän viestin vastaanottajalle. Näyttö valmiustilassa toimivaa muistiinpanotoimintoa on laajennettu – muistiinpanoja voi nyt tehdä jopa 100 näytöllisen verran. Lisäksi S Pen -kynällä voi valita tekstiä käännettäväksi suoraan Google Kääntäjällä. Mukana on myös PEN.UP, joka on yhteisöpalvelu digitaalisen sisällön luojille. PEN.UPissa voi S Penin avulla esimerkiksi tehdä erilaisia väritystehtäviä.

Ominaisuuksista vaikea löytää puutteita

Galaxy Note8:n hinta on jopa tuplasti edullisempiin muiden valmistajien huippupuhelimiin verrattuna. Verrattuna esimerkiksi OnePlus 5:een, Nokia 8:aan sekä useampiin Huawei- ja Honor-huippupuhelimiin, ovat Galaxy Note8:n suurimmat edut sen näyttävä 18,5:9-kuvasuhteen näyttö pienillä näytönreunuksilla sekä lisätoimintona S Pen -kynän tuomat mahdollisuudet.

Lisäksi Galaxy Note8:n puolesta puhuu, ettei sen ominaisuuksissa ole juurikaan selkeitä puutteita. Monista edullisemmista kilpailijoista puuttuu joko vedenkestävyys, muistikorttipaikka tai langattoman latauksen tuki, jotka kaikki Galaxy Note8:sta löytyvät. Myös optinen kuvanvakain kaksoiskamerassa on tärkeä etu Note8:lle.

Galaxy Note8:ssa on sama Samsungin oma Exynos 8895 -järjestelmäpiiri kuin jo Galaxy S8 -puhelimissa. RAM-muistin määrää on kuitenkin kasvatettu 4 gigatavusta 6 gigatavuun. Akun kapasiteetti 3 300 milliampeerituntia, yllättäen vähemmän kuin Galaxy S8+:n 3 500 milliampeerituntia. Samsung näyttääkin ottaneen Note8:ssa varovaisen linjan: Galaxy Note7 -akkukatastrofin ei haluta toistuvan. Turvallisuuteen on myös Note8:ssa panostettu jo Galaxy S8 -puhelinten tavoin myös Samsungin nykyisin käyttämällä kahdeksanosaisella turvatarkistuksella.

Galaxy Note8 tulee myyntiin Androidin 7.1.1 Nougat -versiolla. Uusi juuri julkaistu Android 8.0 Oreo on epäilemättä tulossa päivityksenä, mutta aikataulu tarkentuu vasta myöhemmin. Samsung lupaa Galaxy Note8:lle myös säännöllisiä tietoturvapäivityksiä, joita se onkin viime aikoina julkaissut kiitettävällä tavalla kuukausittain uusimmille huippupuhelimilleen.

Samsungin DeX-telakalla Galaxy Note8:n voi kytkeä ulkoiseen näyttöön ja ohjainvälineisiin.
Samsungin DeX-telakalla Galaxy Note8:n voi kytkeä ulkoiseen näyttöön ja ohjainvälineisiin.

Ohjelmistossa uusi lisäominaisuus Galaxy Note8:ssa ovat nyt sovellusparit. Näytön reunalta pyyhkäistävään pikavalintavalikkoon voi valita sovelluspareja, jotka saa avattua helposti kerralla käyttöön jaetulle näytölle.

Ennakkotilaajien etuna kaupan päälle tulevaa DeXiä on myös kehitetty lukuisin pienin parannuksin. Hyötykäytön ohella Samsung panostaa enemmän myös pelaamiseen. Esimerkiksi Super Evil Megacorpin Vainglory-peliin on DeX-käyttöä silmällä pitäen tuotu näppäimistökomentojen tuki.

Galaxy Note8:n tekniset tiedot

 • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio
 • Pölyn- ja vedenkestävä (IP68-luokitus)
 • 6,3 tuuman kulmistaan hieman pyöristetty Super AMOLED Quad HD+ -näyttö 18,5:9 kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä (521 pikseliä tuumaa kohti), oletusnäyttötarkkuus Full HD+
 • S Pen -kynä (myös IP68-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä)
 • Sormenjälkitunnistin takana, edessä iirisskanneri, tuki myös yksinkertaiselle kasvontunnistukselle
 • Takana kaksoiskamera 2x optisella zoomilla ja LED-kuvausvalolla
  • 12 megapikselin pääkamera tavallisella laajakulmalinssillä, f/1,7-aukolla, dual pixel -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin toinen kamera telelinssillä, f/2,4-aukolla, automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
 • Edessä 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja f/1,7-aukolla
 • 4+4-ytiminen Samsung Exynos 8895 -järjestelmäpiiri (valituilla muilla markkinoilla Qualcomm Snapdragon 835)
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia + microSD-muistikorttipaikka tuella 256 gigatavun korteille (muilla markkinoilla myös 128 ja 256 gigatavua)
 • Sykemittari takana
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1 Gbit/s, kategoria 16)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac VHT80 MU-MIMO 1024-QAM (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.0 -valms / ANT+ / NFC – yhteydet
 • GPS / Galileo / GLONASS / BeiDou -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / e-kompassi / Hall / läheisyystunnistin / RGB-valoisuustunnistin / paineanturi
 • USB-C-liitäntä ja 3,5 mm -kuulokeliitäntä
 • Langattoman latauksen tuki (WPC ja PMA)
 • 3 300 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
 • Mitat 162,5 x 74,8 x 8,6 millimetriä (S Pen: 108,3 x 5,8 x 4,2 millimetriä)
 • Paino 195 grammaa (S Pen: 2,8 grammaa)