Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi eettinen älypuhelin tulossa - Fairphone 4 paljastui jo aiemmin kuvissa, ja nyt selvisi keskeinen tieto tekniikasta

Fairphone 4 eroaa merkittävästi edeltäjistään ulkoasultaan. Lisäksi mukana on 5G-tuki.

Mahdollisimman eettisiin ja muutenkin kestävien periaatteiden mukaisesti toteutettuihin älypuhelimiin erikoistunut alankomaalainen Fairphone on esittelemässä todennäköisesti lähiaikoina uuden älypuhelinmallinsa Fairphone 4:n.

Fairphone 4 paljastui jo aiemmin jälleenmyyjän julkaisemissa kuvissa, jolloin selvisi myös joitakin puhelimen ominaisuuksia.

Fairphone 4:n sisältämää järjestelmäpiiriä ei kuitenkaan ole tiedetty ennen tätä. Nyt Fairphone 4:n ilmestyminen GeekBench-suorituskykytestin tietokantaan on kuitenkin paljastanut järjestelmäpiirin olevan Qualcomm Snapdragon 750G, kertoo MySmartPrice-sivusto.

Snapdragon 750G:ssä on integroitu 5G-modeemi, ja Fairphone 4 onkin ensimmäinen Fairphone-puhelin 5G-mobiiliverkkoyhteydellä. Suorituskyvyltään Snapdragon 750G lukeutuu tätä nykyä alempaan keskiluokkaan. Suurista tehoista ei siis Fairphone 4:n kanssakaan pääse nauttimaan, mutta se ei varsinaisesti ole tarkoitustakaan puhelimessa.

Aiempien paljastuskuvien perusteella Fairphone 4 on tulossa saataville ainakin harmaana ja vihreänä värivaihtoehtona, ja takakuori näyttäisi olevan muovia. Etupuolelta puhelimesta löytyy kooltaan 6,3 tuuman näyttö, jonka yläreunassa on lovi etukameralle. Näytön reunukset erityisesti ala- ja yläpuolella ovat myös varsin kookkaat.

Takana puolestaan on nähtävästi kaksi kameraa, LED-kuvausvalo sekä kolmannessa mustassa ympyrässä mahdollisesti esimerkiksi laser-automaattitarkennuksen antureita on sijoitettuna pyöristetyn kolmion muotoiseen kohoumaan vasemmassa yläkulmassa.

Fairphone 4 harmaana.
Fairphone 4 harmaana.

Takakuori on todennäköisesti helposti irrotettavissa, sillä perinteisesti Fairphone-puhelimissa on panostettu helppoon korjattavuuteen ja niihin on ollut saatavilla vara- ja vaihto-osia.

Lisäksi teknisistä tiedoista on paljastunut myös RAM-käyttömuistin määräksi 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia on joko 128 tai 256 gigatavua. Myös GeekBench-suorituskykytesti vahvisti 6 gigatavun RAM-käyttömuistin sekä lisäksi Android 11 -käyttöjärjestelmäversion.

Fairphone 4:n hinta on asettumassa noin 600 euron tasolle. Sveitsiläisessä verkkokaupassa listattu hinta on 639 paikallista frangia eli noin 587 euroa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin Fairphone aikoo Fairphone 4:n julkistaa. Todennäköisesti julkistus tapahtuu kuitenkin lähiviikkojen aikana.