Tässä yksi syy iPhonen hinnan nousuun - rahaa virtaa Samsungille

Applen ensi viikon tiistaina 12. syyskuuta julkistettavan uuden huippu-iPhonen hinnan odotetaan uusiin korkeuksiin. Puhelimen lähtöhinnan Yhdysvalloissa odotetaan olevan 999 dollaria, mikä voisi tarkoittaa lähtöhinnan asettumista täällä vähintään 1 100 euron tasolle.

Huippu-iPhonen, joka saanee nimekseen iPhone X tai iPhone Edition, lisäksi Apple on julkistamassa myös nykyisten iPhone 7 -mallien seuraajiksi hieman päivittyneet puhelimet, todennäköisesti iPhone 8 ja iPhone 8 Plus -mallinimillä.

Uuden huippu-iPhonen yksi uudistus on OLED-teknologian näyttö, ensimmäistä kertaa ikinä iPhonessa. Se on myös yksi syy, miksi puhelimen hinta nousee. Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo toteaa tuoreimmassa raportissaan, että Apple maksaa uuden huippu-iPhonen näyttökomponenteista jopa 120-130 dollaria, kun iPhone 7 Plussan näytön kustannus on ollut 45-55 dollaria. Kun Apple epäilemättä haluaa säilyttää suhteellisen bruttokatteensa, merkitsee näytön hinnan nousu jo yksinään tarvetta nostaa iPhonen hintaa 125 dollarilla.

Uuteen huippu-iPhoneen OLED-näyttöjä toimittaa vain Samsung. Se on näyttöpaneelivalmistajista ainoa, joka kykenee tyydyttämään Applen laatu- ja erityisesti volyymitarpeet. Näin Applen neuvotteluasema ei ole ollut kovin vahva, ja Samsung tekeekin varmasti erinomaista bisnestä seuraavalla iPhonella.

Applen kannalta helpotusta tilanteeseen on luvassa ehkä vasta vuonna 2019, jolloin ainakin LG Displayn odotetaan myös pystyvän aloittamaan laajamittaiset OLED-näyttöpaneelitoimitukset Applen iPhoneen. Kun tänä vuonna Apple ottaa OLED-näytön käyttöön vasta yhdessä iPhone-mallissa, jo ensi vuonna sitä odotetaan kaikkiin uutuusmalleihin.

OLED-näytöt tarjoavat tyypillisesti Applen tähän asti käyttämää LCD-näyttöteknologiaa rikkaamman väritoiston, paremman kontrastin sekä nopeammat vasteajat. Lisäksi ne voivat mahdollisesti kuluttaa vähemmän virtaa. Suuri etu on näyttöpaneelin taivutettavuus, minkä ansiosta puhelimen muotoilu on vapaampaa ja näyttö voidaan viedä lähemmäs laitteen reunoja – aivan kuten jo nyt tulevassa iPhonessa nähdään.