Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tuleva eettinen älypuhelin Fairphone 4 paljastui uusissa kuvissa - paljastavat ensi kertaa metallirungon

Fairphone 4:n julkistusta odotetaan lähiaikoina.

Mahdollisimman eettisiin ja muutenkin kestävien periaatteiden mukaisesti toteutettuihin älypuhelimiin erikoistunut alankomaalainen Fairphone on esittelemässä todennäköisesti lähiaikoina uuden älypuhelinmallinsa Fairphone 4:n.

Fairphone 4 on jo aiemmin paljastunut jälleenmyyjän julkaisemissa kuvissa ja suorituskykytesti on puolestaan paljastanut esimerkiksi puhelimen järjestelmäpiirin. Nyt Roland Quandt WinFuture.de-sivustolla on julkaissut puhelimesta vielä lisää kuvia ja tietoja.

Fairphone-puhelimissa on aina panostettu myös helppoon korjattavuuteen ja komponenttien vaihdettavuuteen, sillä puhelimen käyttöiän pidentäminen tällä tavoin auttaa myös vähentämään esimerkiksi ympäristörasitusta ja parantaa puhelimen eettisyyttä muun muassa vastuullisesti hankittujen materiaalien ohella.

Mielenkiintoisesti uudessa Fairphone 4:ssa kylkiä kiertää aiemmasta poiketen metallirunko, joka nähdään uusissa Roland Quandtin jakamissa kuvissa. Sivuilla metallirungossa on antennijuovat, jotka jakavat rungon eri osiin. Kuvat kertovat myös, että sormenjälkilukija näyttäisi sijaitsevan osana virtapainiketta puhelimen oikealla kyljellä.

Metallirungon ansiosta Fairphone 4:n laatutuntuman pitäisi nousta uudelle tasolle.

Fairphone 4 vihreänä. Kuva: Roland Quandt / WinFuture.de.
Fairphone 4 vihreänä. Kuva: Roland Quandt / WinFuture.de.
Fairphone 4 harmaana. Kuva: Roland Quandt / WinFuture.de.
Fairphone 4 harmaana. Kuva: Roland Quandt / WinFuture.de.

Värivaihtoehtoja Fairphone 4:stä ovat ainakin harmaa ja vihreä, ja takakuori näyttäisi olevan yhä muovia. Se on helposti irrotettavissa, mikä tarjoaa pääsyn vaihtamaan esimerkiksi akku.

Etupuolelta puhelimesta löytyy kooltaan 6,3 tuuman näyttö, jonka yläreunassa on lovi etukameralle. Näytön reunukset erityisesti ala- ja yläpuolella ovat myös varsin kookkaat. Takana puolestaan on nähtävästi kaksi kameraa, LED-kuvausvalo sekä kolmannessa mustassa ympyrässä mahdollisesti esimerkiksi laser-automaattitarkennuksen antureita on sijoitettuna pyöristetyn kolmion muotoiseen kohoumaan vasemmassa yläkulmassa. Pääkameran tarkkuuden pitäisi olla 48 megapikseliä ja sen varustettu myös optisella kuvanvakaimella.

Järjestelmäpiirinä Fairphone 4:ssä on Qualcomm Snapdragon 750G.

Snapdragon 750G:ssä on integroitu 5G-modeemi, ja Fairphone 4 onkin ensimmäinen Fairphone-puhelin 5G-mobiiliverkkoyhteydellä. Suorituskyvyltään Snapdragon 750G lukeutuu tätä nykyä alempaan keskiluokkaan. Suurista tehoista ei siis Fairphone 4:n kanssakaan pääse nauttimaan, mutta se ei varsinaisesti ole tarkoitustakaan puhelimessa.

Lisäksi teknisistä tiedoista on paljastunut myös RAM-käyttömuistin määräksi 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia on joko 128 tai 256 gigatavua. Myös GeekBench-suorituskykytesti vahvisti 6 gigatavun RAM-käyttömuistin sekä lisäksi Android 11 -käyttöjärjestelmäversion.

Fairphone 4:n hinta on asettumassa noin 600 euron tasolle. Sveitsiläisessä verkkokaupassa listattu hinta on 639 paikallista frangia eli noin 587 euroa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin Fairphone aikoo Fairphone 4:n julkistaa. Todennäköisesti julkistus tapahtuu kuitenkin lähiviikkojen aikana.

Fairphone 4 harmaana aiemmassa kuvassa.
Fairphone 4 harmaana aiemmassa kuvassa.