Tällainen seuraavasta huippu-iPhonesta on tulossa - sormenjälkitunnistin aiotaan korvata kasvontunnistuksella

Applen tuleva huippu-iPhone tulee näillä näkymin sisältämään uuden kehittyneen kasvo- ja iiristunnistuksen, joka kenties mahdollistaa Touch ID -sormenjälkitunnistuksesta luopumisen.

Ensin maanantaina vahvana Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo totesi tuoreimmassa raportissaan, ettei tulevasta iPhonesta tule löytymään sormenjälkitunnistinta näytön osana, vaikka näyttö lähes koko etupuolen kattaakin. Kuo ei ottanut tarkemmin kantaa sormenjälkitunnistimeen, mutta perässä seuranneen toisen luotettavan tahon, Bloombergin Mark Gurmanin, raportti tuo lisävaloa tilanteeseen.

Applen on jo pitkään tiedetty kehittävän uuteen OLED-näyttöiseen huippu-iPhoneensa uudenlaista edistynyttä 3D-anturia, joka toisi muun muassa luotettavan kasvontunnistuksen. Tärkeä lisätieto Bloombergin raportissa on, että tätä voitaisiin käyttää puhelimen lukituksesta avaamisen ohella myös Apple Pay -maksujen vahvistamiseen sekä sovelluksiin kirjautumiseen.

Muun muassa Samsungin Galaxy S8:ssa kasvontunnistus on osoittautunut helpoksi huijata vain kuvalla, mutta Applen ratkaisun odotetaan olevan huomattavasti turvallisempi – kiitos 3D-anturin mahdollistaman mallinnuksen, jolloin ainakaan pelkällä kuvalla ei pitäisi tunnistusta enää läpäistä.

Lisäksi Applen ratkaisun valtti pitäisi olla myös nopeus – tunnistus onnistuu vain muutamassa sadassa millisekunnissa, Bloomberg toteaa. Kasvontunnistuksen pitäisi myös onnistua vaikka puhelinta ei pitäisi suoraan kasvojen edessä, vaan se olisi esimerkiksi pöydällä.

Bloombergin lähteen mukaan kasvontunnistus on jopa turvallisempi tunnistustapa kuin Touch ID, koska se ottaa huomioon enemmän eri datapisteitä käyttäjästä.

iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan hienoisesti päivittyvien seuraajien rinnalla tuleva uusi huippu-iPhone sisältää odotetusti 5,8 tuuman näytön, jonka aktiivinen pinta-ala on noin 5,2 tuumaa, toisti KGI:n Kuo tuoreimmassa raportissaan. Niin Kuo kuin myös Bloomberg raportoivat, että näytön pitäisi kattaa lähes koko puhelimen etupuoli lukuunottamatta ainoastaan yläreunaan jäävää lovea, jossa on kameran, puhelinkuulokkeen ja uuden 3D-anturin paikka.

Bloomberg toistaa myös aiemman raporttinsa tiedot Applen kehittämästä keinoälylaskentaan tarkoitetusta piiristä. Lisäksi iPhoneen on kehitetty myös uusista iPad Pro -laitteista tuttua nopeampaa ProMotion-näyttöä, jonka vaihteleva virkitystaajuus yltää 120 hertsiin.

Koska uuden iPhonen näyttö ylettyy lähelle reunoja, saadaan lähes nykyisen iPhone 7:n kokoiseen puhelimeen mahtumaan huomattavasti kookkaampi näyttö – ensi kertaa iPhonessa OLED-tekniikalla. Rakenteeltaan tuleva huippu-iPhone on lasia sekä edestä että takaa. Kehikko välissä on ruostumatonta terästä, mutta Bloombergin mukaan niin ohut, että etu- ja takalasi näyttävät lähes yhtenäiseltä niiden kaartuessa reunoiltaan.

Takana huippu-iPhonesta löytyvän kaksoiskameran odotetaan olevan järjestelty pystyasentoon, minkä lisäksi myös kuvausvalo ja mikrofonin aukko olisivat kamerakohouman alueella.

Apple on kehittänyt uuteen iPhoneen myös näyttöön integeroitua sormenjälkitunnistinta, mutta kohdannut sen kanssa ongelmia. Joka tapauksessa käyttöliittymä tulee sisältämään virtuaalisen kotipainikkeen, ja Apple on testannut myös uusia eletoimintoja, kuten koko ruudun pyyhkäisyä, korvaamaan kotinäppäimen toimintoja.

Yksi asia uudesta huippu-iPhonesta on vielä lähes täysin auki huhuissa: mallinimi. Vahvimpia veikkauksia ovat iPhone Edition, iPhone 10 tai iPhone X 10 vuoden historian kunniaksi sekä loogisin jatkumo iPhone 8.