Tältä näyttää Samsungin tuleva taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold5 -älypuhelin - vuotaja paljasti designin mallinnoskuvissa

Galaxy Z Fold5 ei tuo mullistusta muotoilussa.

Samsung saattaa julkistaa seuraavat taittuvanäyttöiset älypuhelimensa jo heinäkuun aikana, ja huhut ja paljastukset tulevista Galaxy Z -sarjalaisista ovat jo kovassa vauhdissa.

Nyt tuttu vuotaja Steve Hemmerstoffer eli OnLeaks on paljastanut Galaxy Z Fold5:n designin yhteistyössä Smartprix-sivuston kanssa julkaisemissaan mallinnoskuvissa.

Uusien mallinnosten perusteella Samsung ei ole tekemässä suuria muutoksia muotoiluun Galaxy Z Fold5:ssä. Eroja edes yksityiskohdissa vuoden 2022 Galaxy Z Fold4:stä ei juuri löydy.

Myös Galaxy Z Fold5:ssä Samsung on mallinnoskuvien mukaan säilyttämässä takakamerakohouman, jolla sijaitsee allekkain kolme kameraa. Näin ollen Samsungin vuoden 2023 tavanomaisista, ei-taittuvista älypuhelimista poiketen kolme kameraa ovat edelleen osa yhtä ja samaa kohoumaa.

Samsung Galaxy Z Fold5, mallinnos takaa ja edestä. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Samsung Galaxy Z Fold5, mallinnos takaa ja edestä. Kuva: OnLeaks / Smartprix.

Pieni muutos on tapahtunut LED-kuvausvalon sijainnissa sen siirryttyä erilleen kohouman sivulle, kun se Galaxy Z Fold4:ssä on osana kohoumaa sen alareunassa.

Sivut Galaxy Z Fold5:ssä ovat tasaiset, mutta hieman pyöristetyt reunoiltaan.

Näyttöjen koot Galaxy Z Fold5:ssä ovat säilymässä ennallaan, eli auki taittuvan sisänäytön koko on yhä 7,6 tuumaa ja kansinäytön 6,2 tuumaa. Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittävämpiä muutoksia näyttöjen kuvasuhteisiin, eli kansinäyttö säilyy valitettavasti edelleen melko pitkulaisena muodoltaan.

Samsungin on huhuttu olevan siirtymässä tänä vuonna taittuvanäyttöisissä älypuhelimissaan uudenlaiseen saranarakenteeseen, minkä pitäisi näkyä vähäisempänä juovana näytön taitoskohdan pinnassa sekä kahden puoliskon tiiviimmin toisiaan vasten sulkeutuvana rakenteena.

Uuden saranarakenteen myötä Galaxy Z Fold5 on raportoidusti edeltäjäänsä ohuempi. Mallinnoskuvien yhteydessä paljastettujen tietojen mukaan Galaxy Z Fold5:n mitat suljettuna ovat 154,9 x 67,1 x 13,5 millimetriä, kun Galaxy Z Fold4 on jopa 15,8 millimetriä paksu. Avattuna Galaxy Z Fold5:n mitat ovat 154,9 x 129,9 x 6,3 millimetriä, joten tältä osin paksuus on säilynyt ennallaan.

Samsung on siirtymässä nyt ”droplet”-tyylin saranaan. Käytännössä perustaltaan saranaratkaisu vastaa muiden valmistajien niin sanottuja waterdrop-saranoita, joiden nimi juontuu näytön reunan muodosta laitteen sisällä sen ollessa suljettuna: se on kuin vesipisara. Nimen kannalta ironisesti vedenkestävyys on ollut haaste waterdrop-saranoissa, mutta Galaxy Z Fold5:n pitäisi edelleen säilyttää vedenkestävyys uudenkin saranarakenteen kanssa. Edeltäjistä Galaxy Z Fold3 ja Galaxy Z Fold4 ovat olleet jo IPX8-luokitellusti vedenkestäviä.

Samsung Galaxy Z Fold5 ei ole tuomassa suuria muutoksia muotoiluun. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Samsung Galaxy Z Fold5 ei ole tuomassa suuria muutoksia muotoiluun. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Saranarakenne Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on uudistumassa. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Saranarakenne Samsung Galaxy Z Fold5:ssä on uudistumassa. Kuva: OnLeaks / Smartprix.

Kirjan tavoin avautuvan Galaxy Z Fold5:n ohella Samsungilta odotetaan tietenkin myös uutta Galaxy Z Flip5 -simpukkamallia, jossa merkittävin uudistus on

Galaxy Z Fold5:n ja Galaxy Z Flip5:n pitäisi sisältää jo Samsungin Galaxy S23 -huippupuhelimista tutun Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiirin. Sen lisäksi teknisiä uudistuksia ei välttämättä kovin paljoa nähdä, joskin kamerat saattavat uudistua ja näyttöjen kirkkauden on huhuttu kasvavan.

Galaxy Z Fold5:een huhuttiin myös aiemmin uudistuksina säilytyspaikkaa S Pen -kynälle, 108 megapikselin pääkameraa sekä myös suurempaa kansinäyttöä, mutta valitettavasti nämä odotetut uudistukset eivät tule toteutumaan.

Lisäksi SamMobile-sivusto on vahvistanut lähteisiinsä perustuen Samsungin kehittävän Galaxy Z Flip5:stä 128, 256 ja 512 gigatavun tallennusmuistiversioita ja Galaxy Z Fold5:stä 256 ja 512 gigatavun sekä 1 teratavun tallennusmuistiversioita.