Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tällaisia odotetaan ensi vuoden iPhone-malleista: 5G-tuki, 5 nanometrin A14-piiri, uusi design, 3D-kamerajärjestelmä…

Uusista, vasta joskus ensi syksynä odotettavista uusista iPhoneista on jo nyt liikkeellä runsaasti huhuja. Huhujen mukaan ensi vuoden iPhone-malleihin on tulossa muun muassa uusi design, uusia näyttökokoja, 5G-verkkotuki sekä yleisten odotusten mukaan myös uudenlainen 3D-kamerajärjestelmä. Syksyn 2020 iPhone-mallit näyttävät tulevan siis tarjoamaan varsin paljon uudistuksia.

Nyt japanilainen Nikkei Asian Review -julkaisu on omalta osaltaan valottanut Applen suunnitelmia erityisesti mitä tulee 5G:hen.

Nikkein neljän eri lähteen tietojen mukaan Apple tulee käyttämään kaikissa kolmessa siltä odotettavassa uuden sukupolven iPhone-mallissa Qualcommin Snapdragon X55 -5G-modeemipiiriä, joka on edistyneempi 2. sukupolven ratkaisu kuin mitä vielä tällä hetkellä on markkinoilla. Piiristä kerrotaan voivan tulla ensi vuonna pulaa, sillä sen kysyntä on kovaa. Esimerkiksi Apple tarvitsisi piirejä ensi vuoden lopulla jo 80 miljoonaan iPhoneen.

Kokonaisuutena Applen mukaanlähdön 5G:hen odotetaan kiihdyttävän koko alan investointeja, kun operaattorit uskaltavat paremmin investoida 5G-verkkoihin tietäessään markkinoille olevan tulossa suurella volyymilla myytäviä 5G-laitteita.

Järjestelmäpiirinsä osalta Apple tulee siirtymään tulevassa A14:ssä 5 nanometrin tuotantoprosessiin ensimmäisten joukossa alalla. Nikkein mukaan ainoastaan Huawein suunnitelmiin kuuluu siirtymä 5 nanometriin ensi vuoden aikana. Pienemmän viivanleveyden tuotantoprosessi auttaa yleisellä tasolla paremman suorituskyvyn ja vähäisemmän virrankulutuksen saavuttamisessa.

Lisäksi Nikkei on toistanut aiempia muita raportteja uudesta 3D-kamerajärjestelmästä lisätyn todellisuuden sovellusten viemiseksi eteenpäin.

Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan ensi vuoden iPhoneihin olevan tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.

Apple on käyttänyt käytännössä samaa designia nyt kolmatta vuotta, kun iPhone X sekä iPhone XS / XR ja iPhone 11 -mallit ovat muodoiltaan samanlaisia. Ensi vuonna tähän on tulossa muutos, ja suunta kulkee kohti jyrkempiä reunoja ja leikkauksia, hieman samaan tapaan kuin jo nykyisissä iPad Pro -malleissa.

Jo aiemmin analyytikko Kuo on kertonut odottavansa koko Applelta ensi syksynä odottamansa iPhone-kolmikon sisältävän tuen 5G-yhteyksille sekä tuovan myös uudet näyttökoot. Ensi vuonna tulossa olisivat iPhone-mallit 5,4, 6,1 ja 6,7 tuuman OLED-näytöillä. Näyttökoot ovat siis menossa osittain uusiksi verrattuna nykymalleihin.

iPhone-huippumalleista Apple on pienentämässä näyttöä pienemmässä mallissa nykyisiin 5,8 tuuman iPhone X / XS / 11 Pro -malliin verrattuna ja toisaalta kasvattamassa suuremmassa mallissa näytön kokoa iPhone XS Maxin / 11 Pro Maxin 6,5 tuumasta. Malliston edullisimmaksi vaihtoehdoksi odotetaan yhä 6,1 tuuman näytöllä varustettua puhelinta mutta ensi vuonna myös siinä olisi OLED-näyttöpaneeli.

DigiTimesin mukaan Applen suunnittelisi myös 120 hertsin virkistystaajuuden käyttöönottoa ensi vuoden iPhone-mallistossa. Toistaiseksi Apple käyttää 120 hertsin näyttöjä jo iPad Pro -laitteissaan vuodesta 2017 lähtien, joissa näytöt on brändätty ProMotion-nimellä. iPhoneissa Apple on toistaiseksi pidättäytynyt 60 hertsin näytöissä. Suurempi virkistystaajuus eli näytön päivitysnopeus merkitsee näytön sisällön selaamisen ja esimerkiksi käyttöliittymän animaatioiden olevan sulavampia. 60 hertsin päivitysnopeus tarkoittaa näytön sisällön päivittyvän 60 kertaa sekunnissa, 120 hertsiä vastaavasti 120 kertaa sekunnissa.

Kuon aiemman raportin mukaan lisäksi ainakin yhdessä ensi vuonna tulossa olevista iPhone-malleista olisi aiempaa pienempi leikkaus näytössä etukameralle. Toistaiseksi on epäselvää, tulisiko etukamerakokonaisuus olemaan pienempi kaikissa näissä tulevissa iPhone-malleissa.

Etupuolen muutosten ohella ensi vuonna iPhoneihin odotetaan uutta 3D-takakamerajärjestelmää. Kuon mukaan ensi vuonna iPhone-huippumalleissa voidaan nähdä jopa seitsemänlinssinen takakamera, kun tämän vuoden uusissa iPhone 11 Pro -malleissa kameroita on kolme – pääkameran lisäksi tele- ja ultralaajakulmakamerat. Tarkempia tietoja 3D-kameran yksityiskohdista ei kuitenkaan vielä ole. Sen pitäisi kuitenkin auttaa puhelinta hahmottamaan paremmin ympäristönsä ja auttaa näin sovelluskehittäjiä luomaan entistä kehittyneempiä lisätyn todellisuuden sovelluksia.