Tällaiset ovat Applen vihdoin maanantaina esiteltävät virtuaalilasit - viimeisin paljastus kertoi yksityiskohtia lasien näyttöratkaisusta

Maanantaina 5. kesäkuuta se on vihdoin tapahtumassa.

Applen odotetaan erittäin vahvojen ennakkotietojen perusteella tulevan viimein esittelemään ensimmäiset virtuaalilasinsa, joilla Apple laajenee sille täysin uuteen tuotekategoriaan.

Applen ensimmäiset virtuaalilasit ovat tarjoamassa kamerakuvan kautta myös lisätyn todellisuuden toimintoja, minkä myötä niistä voidaan puhua myös sekoitetun tai laajennetun todellisuuden laseina.

Muun muassa Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on raportoinut laseista runsaasti jo useamman vuoden ajan lähteisiinsä perustuen, ja lasien tekniikasta, ominaisuuksista ja käyttökohteista onkin muodostunut jo varsin kattava kokonaiskuva.

Apple on kehittänyt virtuaalitodellisuuslaitettaan aktiivisesti tiettävästi vuodesta 2015 asti. Applelle sen tuleva virtuaalitodellisuuslaite tulee olemaan ensimmäinen merkittävä uuden tuotekategorian laite sitten vuoden 2015 Apple Watchin.

Paras veikkaus Applen virtuaalilasien nimeksi on Apple Reality Pro, mutta kunnollista varmistusta nimen osalta ei ole saatu. Markkinoille Applen virtuaalilaseja odotetaan vasta loppuvuodesta 2023, ja myyntiintulo saattaa olla rajattu maantieteellisesti.

Raporteissa ja huhuissa Applen virtuaalilasien hintana esillä on ollut noin 3 000 dollaria, eli lasit tulevat sijoittumaan selvästi kilpailijoitaan korkeahintaisemmiksi.

Raportoidusti Applen laseissa kilpailijoita korkeampaa hintaa perustelevat Mac-tietokoneiden M2-piirin tasolla oleva järjestelmäpiiri ja tehokas erillinen grafiikkasuoritin, toistakymmentä kameraa laitteen ulko- ja sisäpuolella sekä toistaiseksi korkeimman tarkkuuden näytöt missään kuluttajamarkkinoiden virtuaalilaseissa. Tekniikaltaan lasien pitäisi olla siis useammalla tavalla kilpailijoitaan edellä, mutta hintaakin on karkeasti tuplasti esimerkiksi Meta Quest Prohon verrattuna.

Viimeisimpänä lasien tekniikan suhteen on nyt kuultu vielä yksityiskohtainen paljastus näyttöpaneelialan asiantuntijalta Display Supply Chain Consultantsin perustajalta ja toimitusjohtajalta Ross Youngilta.

Youngin mukaan Applen laseissa on kummallekin silmälle Micro OLED -näyttö, joka on kooltaan 1,41 tuumaa. Näytön pikselitiheys yltää 4000 pikseliin tuumaa kohti ja kirkkaus ylittää peräti 5 000 nitiä. Aiempien paljastusten tavoin myös Youngin mukaan tarkkuuden pitäisi olla 4K-tasoa silmää kohden.

Applen virtuaalilasien kehittyneet silmien ja käsien seurantaominaisuudet tulevat raportoidusti olemaan laitteelle merkittävä myyntiargumentti. Ulkoisilla kameroillaan lasit pystyvät tarkasti seuraamaan ja analysoimaan käyttäjän käsien liikettä, kun taas sisäiset sensorit seuraavat silmien liikettä ja katseen suuntautumista. Laitteen hallinta voikin tapahtua osin katseen voimalla – esimerkiksi painikkeen, sovelluskuvakkeen tai listan kohdan voi valita sitä katsomalla.

Erilaisia komentoja voidaan aktivoida tuomalla peukalo ja etusormi yhteen – ilman erillisiä ohjaimia tai muita varusteita.

Tekstin syöttäminen tapahtuu puhuen Sirin avulla tai lähellä olevan iPhonen, iPadin tai Macin avulla. Applen kerrotaan myös kehittäneen teknologiaa, joka mahdollistaisi kirjoittamisen ilmassa leijuvaa virtuaalinäppäimistöä näppäillen, mutta nähtäväksi jää onko tätä lopulta mukana lasien julkaisussa.

Applen lasit voivat myös toimia ulkoisena näyttönä Macille niin, että lasien käyttäjä näkee Macinsa näytön virtuaalitodellisuudessa, mutta voi käyttää sen kosketuslevyä tai hiirtä ja näppäimistöä ohjaamiseen.

Apple panostaa laseissa ja niiden käyttöjärjestelmässä myös merkittävästi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden yhdistämiseen. Laseissa tulee olemaan Apple Watchin pyöritettävää digitaalista kruunupainiketta muistuttava painike, joka mahdollistaa vaihtamisen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tilan välillä.

Virtuaalitodellisuus sulkee ympäröivän fyysisen maailman pois nähtäviltä, kun taas lisätyn todellisuuden tilassa sisältö esitetään kamerakuvan kautta ympäröivän maailman kanssa yhdessä.

Applen virtuaalilasien akku ei tule sijaitsemaan itse laseissa eikä niiden pannassa, vaan erillisessä yksikössä, joka on tarkoitettu pidettäväksi esimerkiksi taskussa ja joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Raportoidusti Apple on päätynyt ratkaisuun kuumenemisen estämiseksi. Itse laseissa on silti myös pyörivä tuuletin viilennystä tuomassa.

Akunkesto laseissa yltää aktiivisessa käytössä noin kahteen tuntiin, ja akkuyksikön koon kerrotaan vastaavan suunnilleen kahta päällekkäin asetettua iPhone 14 Pro Max -puhelinta.

The Informationin prototyyppikuvien perusteella luoma piirroskuva Applen virtuaalitodellisuuslaitteesta.
The Informationin prototyyppikuvien perusteella luoma piirroskuva Applen virtuaalitodellisuuslaitteesta.

Lasiensa rakenteessa Apple tulee käyttämään hiilikuitua, alumiinia, lasia ja erilaisia pehmusteita paremman premium-tuntuman luomiseksi. Laseissa on myös edessä ulkopuolella kaareva näyttö, joka voi esittää lasien käyttäjän silmät. Laseista löytyy myös kaiuttimet sivuilta ja pään taakse kiertyvä panta. Lisäksi niitä voi käyttää AirPods-kuulokkeiden kanssa.

Applen ensimmäisistä virtuaalilaseista on odotettu muun muassa korkean, jopa useiden tuhansien eurojen, hinnan vuoksi rajatumman ostajakunnan niche-tuotetta, jonka kohderyhmänä ovat sovelluskehittäjät ja muut varhaiset omaksujat. Kokonaisuutena toimintojen on kerrottu tulevan keskittymään median kuluttamiseen, viestintään sekä pelaamiseen.

Applen lasien käyttöjärjestelmän nimi on tiettävästi lopulta xrOS.

Se sisältää Applen muita laitteita muistuttavan kotinäkymän, mutta kolmiulotteisena versiona. Mukana tulee olemaan myös tuttu ohjauskeskusnäkymä, josta voi hallita esimerkiksi Wi-Fi-, Bluetooth- ja ääniasetuksia.

Applen laseissa tulee tietenkin olemaan oma App Store -sovelluskauppansa.

Applen suunnitelmana on saada laseille heti runsaasti sovelluksia, sillä olemassa olevien iPad-sovellusten pitäisi toimia laitteessa sellaisenaan tai vähäisin muutoksin. iPadeille sovelluksia on saatavilla miljoonia, ja laseissa näitä voidaan käyttää uuden 3D-käyttöliittymän kautta.

Apple-laseilla voi käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti, jolloin ne ikään kuin leijuvat sekoitetun todellisuuden käyttöliittymässä. Sovellukset muistavat myös sijaintinsa fyysisessä maailmassa.

Lukuisat omat sovelluksensa Apple tulee heti optimoimaan laseille. Näitä ovat esimerkiksi Safari-verkkoselain sekä Kalenteri-, Yhteystiedot-, Tiedostot-, Koti-, Mail-, Kartat-, Viestit-, Muistiinpanot-, Kuvat-, Muistutukset-, Musiikki-, Pörssi- ja Sää-sovellukset kuin myös FaceTime ja Apple TV.

Apple on myös kehittänyt Kirjat-sovelluksestaan laseilleen uutta versiota, joka mahdollistaa käyttäjien lukevan virtuaalitodellisuudessa. Testissä on myös ollut kamerasovellus, jolla laseilla voi tallentaa kuvia. Laseille on myös luvassa sovellus, joka auttaa meditoimaan rauhoittavilla grafiikoilla ja äänillä.

Applen virtuaalilasit ovat saamassa myös versionsa Applen Fitness+ -palvelusta. Se mahdollistaisi treenaamisen virtuaalitodellisuudessa katseltavalla liikuntatunnilla.

Apple kehittää myös loppuvuodesta 2022 muille laitteille julkaistusta Freeform-yhteistyösovelluksesta versiota uusille laseilleen. Sen avulla käyttäjät voivat tehdä yhteistyötä virtuaalisilla valkotauluilla sekoitetun todellisuuden tilassa.

FaceTime-videopuheluissa Applen lasit voivat luoda 3D-virtuaalihahmon vastapuolesta niin, että kokemus tuntuu siltä kuin oltaisiin samassa huoneessa.

Kokonaisuutena Applen tavoitteena on esittää lasinsa uutena houkuttelevana tapana sekä tuottaa että kuluttaa sisältöä. Yksi todennäköisistä keihäänkärjistä lasien markkinoinnissa tulee todennäköisesti olemaan mahdollisuus katsella urheilutapahtumia uudella mukaansatempaavalla tavalla virtuaalitodellisuudella. Apple osti vuonna 2020 NextVR-yrityksen, joka kehitti urheilutapahtumien tarjoamista virtuaalitodellisuudessa. Apple on hankkinut Apple TV -palveluunsa jo urheiluoikeuksia Yhdysvaltojen Major League Soccerin ja Major League Baseballin osalta.

Laajemmin Apple TV -sovelluksen kanssa Apple-lasit tulevat mahdollistamaan sisältöjen katselun erilaisissa virtuaaliympäristöissä, kuten aavikolla tai taivaalla.

Viihteen lisäksi Apple pyrkii asemoimaan lasinsa myös työkaluksi. Laseille ovat tulossa Applen toimistosovellukset Pages, Numbers ja Keynote, kuin myös iMovie videoiden muokkaamiseen ja GarageBand musiikin tekemiseen.

Alun perin Apple ei suunnitellut laseistaan niinkään merkittävää pelialustaa, mutta tältä osin Applen mielen kerrotaan muuttuneen. Todennäköisesti pelaaminen tuleekin nousemaan myös keskiöön Apple-lasien yhtenä suurimmista houkuttimista.

Raportoidusti Apple on työskennellyt jo kuukausien ajan valittujen pelikehittäjien kanssa niiden pelien päivittämiseksi virtuaali- ja sekoitettuun todellisuuteen. Lisäksi muutama kuukausi lasien julkistuksen ja markkinoilletulon välillä antaa kehittäjille myös aikaa kehittää pelejä ja sovelluksia valmiiksi laitteelle.

YhteenvetoApplen virtuaalilaseista

  • Virtuaalitodellisuuslaite, jossa kuitenkin myös kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat osittaisessa roolissa
  • xrOS-käyttöjärjestelmä on 3D-ympäristö esimerkiksi videoiden katseluun, viestintään ja pelaamiseen
  • 4K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä Micro OLED -näyttöpaneeleja ja lisäksi laajempi AMOLED-näyttöpaneeli, joka voi olla suunnattu ulospäin esittämään esimerkiksi lasien käyttäjän silmät. Edistynyt silmien katseen seuranta ja mahdollisesti iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
  • Ulkoiset ja sisäiset kamerat käsien ja silmien seurantaan sekä tiettyihin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita toistakymmentä kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
  • Apple Watchin digitaalista kruunupainiketta muistuttava painike virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden tilojen välillä vaihtamiseen.
  • Tarkka käsien seuranta ja liikeohjaus ilman erillisiä ohjaimia. Tekstiä voi syöttää puhuen Sirin avulla tai muilla Apple-laitteilla
  • Teknisenä perustana Applen itse kehittämä järjestelmäpiiri sekä erillinen grafiikkapiiri. Järjestelmäpiirin suorituskyky vastaa Applen Mac-tietokoneissa ja iPad Prossa käyttämää M2-piiriä, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa voisi tapahtua osa laskennastakin. Tukeutuminen paritettuun laitteeseen, kuten iPhoneen, voi kuitenkin liittyä myös yhteyksiin – virtuaalilaseissa lienee vain Wi-Fi-yhteys, ei mobiiliverkkoyhteyttä.
  • Varustettu pyörivällä tuulettimella
  • Tehokkaan suorittimen ja tuulettimen myötä laite oli aluksi raportoidusti liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle ja kiinnittyvät magneettisesti.
  • Akku erillisessä yksikössä, joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Esimerkiksi taskussa pidettävän akkuyksikön koko vastaa noin kahta iPhone 14 Pro Maxia päällekkäin asettuna. Akunkesto noin kaksi tuntia.
  • Materiaaleina hiilikuitu, alumiini ja lasi, lisäksi kangaspehmusteet
  • xrOS-käyttöjärjestelmä ja oma App Store -sovelluskauppa. Monia tuttuja Apple-sovelluksia, kuten Safari, Mail, Viestit, Kuvat ja Apple TV.
  • Mahdollisuus katsella videoita erilaisissa virtuaaliympäristöissä ikään kuin jättinäytöltä. Mahdollisia kumppaneita Disney ja Dolby.
  • FaceTime-videopuhelut ja virtuaalitapaamiset realistisella vastapuolen kasvojen ja vartalon esittämisellä
  • Lasit voivat toimia ulkoisena näyttönä Macille niin, että lasien käyttäjä näkee Macinsa näytön virtuaalitodellisuudessa, mutta voi käyttää sen kosketuslevyä tai hiirtä ja näppäimistöä ohjaamiseen.
  • Kaiuttimet laseissa, lisäksi käyttö mahdollista AirPods-kuulokkeiden kanssa
  • Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
  • Hinta noin 3 000 dollaria