Samsungin tulevien Galaxy S24 -huippupuhelinten mallikappaleet esillä kuvissa - muotoilussa selvä muutos kohti Applen tyyliä

Samsungin odotetaan julkistavan uudet Galaxy S24 -sarjan huippupuhelimensa alkuvuodesta 2024 – huhujen mukaan San Joséssa 17. tammikuuta.

Nyt Galaxy S24 -sarjalaisten muotoilua esitteleviä dummy-mallikappaleita on nähty kuvissa. Aiemmin puhelimista on nähty jo mallinnoskuvia, mutta todelliset kuvat mallikappaleista kertovat osaltaan paremmin Galaxy S24 -puhelimiin odotetusta muotoilusta. Vuotaja Sonny Dickson jakoi kuvia X-palvelussa.

Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa Samsung on tekemässä muotoiluun merkittävän muutoksen, sillä niissä Samsung siirtyy pyöristetyistä muodoista tasaisiin sivuihin yhdessä tasaisten taka- ja etupintojen kanssa. Käytännössä muotoilussa Samsung ottaa näin selvän askeleen kohti Applen iPhone-puhelinten viimeaikaista muotoilua.

Suurikokoisimmassa huippumallissa Galaxy S24 Ultrassa muutos muodossa ei ole yhtä merkittävä. Myös Galaxy S24 Ultrassa Samsung siirtyy kohti tasaisempia sivuja, joissa kuitenkin säilyy kevyt pyöristys. Galaxy S24 Ultran designissa merkittävin muutos on jo aiemmin huhuissa ja mallinoksissa ennakoitu käytännössä tasainen näyttö. Samsung on näin jättämässä reunoiltaan kaarevan näytön historiaan huippupuhelimissaan.

Huhujen mukaan runko Galaxy S24 Ultrassa tulee olemaan ensi kerran alumiinin sijaan titaania. Tässäkin suhteessa Samsung siis näyttää seuraavan erittäin nopeasti Applen esimerkkiä sen esiteltyä syksyllä titaanirunkoiset iPhone 15 Pro -puhelimet.

Erilaisia huhuja tulevista Samsungin huippupuhelimista on kuultu jo ppitkään.

Yleisten odotusten mukaan Samsung on palaamassa osin omiin Exynos-järjestelmäpiireihinsä Galaxy S24 -puhelimissa sen jälkeen, kun niin Galaxy S23:ssa, S23+:ssa kuin S23 Ultrassakin on ollut käytössä vain ja ainoastaan Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy maailmanlaajuisesti.

Huhujen mukaan Qualcommin järjestelmäpiiriä ei nähdä enää kaikilla markkina-alueilla Galaxy S24 -puhelimissa. Euroopassa ja valituissa Aasian maissa myytävissä puhelimissa on raportoidusti tulossa käyttöön jälleen Samsungin uusi Exynos 2400 -järjestelmäpiiri. Huippumalli Galaxy S24 Ultran on odotettu kuitenkin olevan varustettu kaikilla markkinoilla maailmanlaajuisesti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirillä. Tämän pitäessä paikkansa Exynos-piirejä voitaisiin nähdä vain Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa valituilla markkinoilla.

Viimeisimpien paljastuneiden suorituskykytestien mukaan Samsung on saamassa käyttöönsä Snapdragon 8 Gen 3:stä tehokkaamman version, jossa huipputehoytimen kellotaajuus olisi 3,4 gigahertsiä verrattuna 3,3 gigahertsiin Snapdragon 8 Gen 3 -versiossa. Muut keskussuoritinytimet yltäisivät samoihin kellotaajuuksiin perusversion kanssa. Lisäksi Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirin odotetaan sisältävän 1 gigahertsin kellotaajuuteen yltävän grafiikkasuorittimen. Muuten Snapdragon 8 Gen 3:n grafiikkasuorittimen kellotaajuudesta ei ole tietoa.

Samsung itsekin on jo vahvistanut ensimmäiset tiedot Exynos 2400:stä, jota odotetaan Galaxy S24:n ja Galaxy S24+:n osaksi. Samsungin mukaan Exynos 2400 tarjoaa jopa 70 prosenttia paremman peruslaskennan suorituskyvyn ja peräti 14,7-kertaisesti paremman tekälylaskennan suorituskyvyn kuin Exynos 2200, jota Samsung käytti alkuvuodesta 2022 esitellyissä Galaxy S22 -puhelimissa.

Galaxy S24 -puhelinten design paljastui ensi kerran jo aikaa sitten mallinnoskuvissa.

Samsung Galaxy S24 Ultran mallinnos. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Samsung Galaxy S24 Ultran mallinnos. Kuva: OnLeaks / Smartprix.

Tuttu vuotaja Steve Hemmerstoffer eli OnLeaks paljasti mallinnoskuvissa ensin Galaxy S24 -puhelimista Galaxy S24 -perusmallin designin ja sen jälkeen myös Galaxy S24+:n ja Galaxy S24 Ultran. Paljastukset tapahtuivat yhteistyössä Smartprix-sivuston kanssa.

Näytön koko Galaxy S24 Ultrassa on säilymässä 6,8 tuumassa, mutta reunukset näytön ympärillä tulevat olemaan entistä pienemmät. Galaxy S24:ään odotetaan 6,2 tuuman ja Galaxy S24+:aan 6,7 tuuman näyttöä.

Takana Galaxy S24 Ultra sisältää edelleen neljä kameraa ja viidennessä ympyrässä muita antureita samalla tavalla kuin Galaxy S23 Ultrassa. Pääkameran tarkkuuden Galaxy S24 Ultrassa odotetaan säilyvän yhä 200 megapikselissä Galaxy S23 Ultran tavoin, ja etukameran osalta Galaxy S24 Ultran odotetaan jatkavan tutulla 12 megapikselin kameralla.

Telekameroihin Galaxy S24 Ultrassa Samsungilta odotetaan muutoksia. Viimeisimmän tiedon mukaan Galaxy S21 Ultrasta alkaen tuttu 10x optisen zoomin 10 megapikselin telekamera korvautuisi 5x optisen zoomin 50 megapikselin telekameralla. Samalla 3x optisen zoomin telekameran tarkkuus säilyisi 10 megapikselissä.

Samsungin päätös laskea optisen zoomin määrää on yllättävä, mutta toki samalla kasvava kameran tarkkuus mahdollistaa omalta osaltaan parempaa kuvanlaatua myös optisen zoomin määrän ylittävillä zoom-tasoilla. Myös Applen uudessa iPhone 15 Pro Maxissa on ensi kertaa periskooppirakennetta vastaavalla, Applen tetraprismaksi kutsumalla tavalla toteutettu 5x optisen zoomin telekamera. iPhonessa telekameran tarkkuus on kuitenkin vain 12 megapikseliä.

Galaxy S24 ja S24+ ovat jatkamassa kolmella takakameralla.

Muuten Galaxy S24 Ultrassa akun kapasiteetti näyttää jo paljastuneiden tietojen mukaan säilyvän ennallaan 5 000 milliampeeritunnissa. Akun pikalatauksen odotetaan toimivan 45 watin enimmäisteholla. Näyttöönsä Galaxy S24 Ultra on saamassa lisää kirkkautta: Galaxy S23 Ultran 1 750 nitin sijaan Galaxy S24 Ultrassa kirkkauden pitäisi yltää huipussaan ainakin 2 200 nitiin.

Mitä ominaisuuksiin muuten tulee, erilaisten Galaxy AI -tekoälytoimintojen odotetaan nousevan merkittävän rooliin Galaxy S24 -puhelimissa.

Samsung Galaxy S24:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Smartprix.
Samsung Galaxy S24:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Smartprix.