Raportti: Tulevat iPhone 15 ja iPhone 15 Plus sisältävät 48 megapikselin pääkameran

Millaisia uusia iPhoneja Applelta on odotettavissa vuonna 2023?

Tämä kysymys on esillä jälleen heti vuoden vaihduttua, kun asiaan on ottanut tuoreessa raportissaan kantaa myös Haitong International Researchin analyytikko Jeff Pu. Analyytikkoraportista on kertonut 9to5Mac-sivusto.

Seuraavan sukupolven iPhoneja Applelta odotetaan jälleen tavanomaisessa aikataulussa syksyllä 2023, todennäköisimmin totutusti syyskuussa.

Yleisesti tulevan iPhone-malliston odotetaan yhä koostuvan kahdesta perusmallista sekä kahdesta huippumallista.

Kun iPhone 14 toi vain varsin vähäisiä uudistuksia iPhone 13:sta, odotetaan iPhone 15:n ja iPhone 15 Plussan sisältävän merkittävämpiä uudistuksia iPhone 14:ään ja iPhone 14 Plussaan verrattuna.

Analyytikko Jeff Pun mukaan iPhone 15 ja iPhone 15 Plus sisältäisivät uudistuksena 48 megapikselin pääkameran, kun iPhone 14 -malleista 48 megapikselin kamera löytyy vain Pro-huippumalleista. Edelleenkään iPhone 15 -perusmalleissa ei kuitenkaan nähtäisi optisen zoomin mukaan tuovaa telekameraa tai LiDAR-skanneria.

Muuten Jeff Pu odottaa iPhone 15:een ja iPhone 15 Plussaan USB-C-liitäntää sekä A16 Bionic -järjestelmäpiiriä, joka löytyy jo iPhone 14 Prosta ja iPhone 14 Pro Maxista. Näin Apple on jatkamassa uudella linjallaan, jossa perusmalleissa käytössä on edellisvuoden Pro-malleista tuttu järjestelmäpiiri.

iPhone 15:n odotetaan tarjoavan edelleen 6,1 tuuman ja iPhone 15 Plussan 6,7 tuuman näytön. Aiemmissa huhuissa niihin on odotettu myös iPhone 14 Pro -puhelimissa ensi kerran nähtyä Dynamic Island -ratkaisua korvaamaan näytön yläreunan lovi.

iPhone 15 -huippumalleihin, joiden mallinimestä ei ole vielä varmuutta, odotetaan myös muutamia uudistuksia. Huhuissa suurimman ja parhaimman huippu-iPhonen mallinimeksi on odotettu iPhone 15 Ultraa Apple Watch Ultran perässä, mutta lopullinen brändäys on vielä avoin kysymys.

Merkittävänä uudistuksena ainakin suurikokoisempaan iPhone 15 -huippumalliin odotetaan ensi kertaa iPhoneissa periskooppirakenteista telekameraa, joka tarjoaisi entistä enemmän optista zoomia. Analyytikko Pu odottaa telekameran tarkkuuden olevan edelleen 12 megapikseliä. Lisäksi on mahdollista, että 3x-telekamera säilyy yhä mukana, joten takakameroiden lukumäärä voi nousta kolmesta neljään.

Muuten iPhone 15 -huippumalleihin odotetaan uutta seuraavan sukupolven 3 nanometrin prosessilla valmistettavaa A17-järjestelmäpiiriä, 6 gigatavusta 8 gigatavuun kasvanutta RAM-käyttömuistia, USB-C-liitäntää sekä mahdollisesti titaanirunkoa ruostumattoman teräksen sijaan. Huippumalleja odotetaan myös edelleen varustettuna 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä.

Analyytikko Pu toisti raportissaan myös aiemmin muualta kuullut odotukset virtuaalisista painikkeista. Tulevissa iPhone 15 -huippumalleissa virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet eivät enää olisi liikkuvia, vaan kiinteiden painikkeiden painallusvaste luotaisiin värinäpalautteella.

Muuten tulevien iPhone-mallien muotoiluun Jeff Pu ei ottanut nyt raportissaan kantaa.

Aiemmin Applen on huhuttu kehittävän iPhone-muotoilua vuoden 2023 syksyllä odotettavissa iPhone 15 -puhelimissa viimeisimmistä Mac-läppäreistä tuttuun suuntaan pyöristetyillä reunuksilla sivujen ja takapinnan välillä. Etupuolen ja sivun välinen leikkaus tulevissa iPhoneissa voisi edelleen säilyä samalla tavalla jyrkkänä kuin iPhone 12 / 13 / 14 -puhelimissa. Huhut muotoilun uudistumisesta ovat kuitenkin yhä ristiriitaisia.

Vaikka myös iPhone 15 -perusmallit ovat saamassa 48 megapikselin pääkameran, odotetaan kameran olevan edelleen merkittävä erottava tekijä perus- ja huippumallien välillä. Aiempien huhujen mukaan samasta tarkkuudesta huolimatta perusmalleissa kennon koko voisi olla pienempi, minkä lisäksi huhuissa esillä ollut uusi kehittynyt kamerakenno Sonylta saatetaan nähdä vain uusissa huippumalleissa.

Lisäksi vaikka kaikkiin tuleviin iPhoneihin odotetaan ensi kerran USB-C-liitäntää, niin iPhone 15 -huippumalleissa tullaan näkemään raportoidusti korkeammat, jopa 20 tai 40 Gbit/s -tason langalliset tiedonsiirtonopeudet, kun taas perusmalleissa nopeus säilyisi yhä 480 Mbit/s -tasolla.

Kokonaisuutena, vaikka perus- ja huippumallien välillä iPhoneista jatkossakin on useita eroja, perusmallien houkuttelevuus on nähtävästi joka tapauksessa kasvamassa merkittävästi seuraavassa sukupolvessa mahdollisen Dynamic Islandin ja uuden 48 megapikselin pääkameran myötä.