Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Samsungilta tulossa Windows-läppäri omalla Exynos-suoritinpiirillä

Samsung seuraa Applea mitä tulee oman suoritinpiirin käyttöönottoon.

Samsung kehittää Windows 10 -tietokonetta, joka sisältää sen oman Exynos-järjestelmäpiirin. Asiasta raportoi ZDNet Korea.

Toistaiseksi kannettavissa tietokoneissa ARM-arkkitehtuurin mukaisia suorittimia on nähty Qualcommilta eri valmistajien Windows 10 -laitteissa sekä tietenkin Applelta, joka otti oman M1-suoritinpiirin käyttöön loppuvuodesta ensimmäisissä Apple Silicon Mac -tietokoneissaan eli Mac minissä, MacBook Airissa ja MacBook Prossa.

Raportoidusti Samsungin omalla Exynos-järjestelmäpiirillä varustetun kannettavan tietokoneen julkaisua odotetaan myöhemmin tänä vuonna, todennäköisesti vuoden toisella puoliskolla.

Laitteeseen tulevan järjestelmäpiirin mallinimi saattaa olla Exynos 2200. Mielenkiintoista on, että sen osaksi odotetaan myös Samsungin uutta AMD:n kanssa yhteistyössä kehitettyä grafiikkasuoritinta.

Aiemmin Samsung on käyttänyt Qualcommin Snapdragon 8cx -järjestelmäpiiriä vuonna 2019 esitellyssä Galaxy Book S:ssä. Sen sijaan uudemmassa Galaxy Book S:ssä on x86-arkkitehtuurin Intel-suoritin.

ARM-arkkitehtuurin mukaisten suoritinten odotetaan pikku hiljaa valtaavan alaa myös kannettavissa ja muissa tietokoneissa. Älypuhelimissa ja muista mobiililaitteissa ei juuri muuta enää käytetäkään. ARM-akkitehtuurin suoritinten etu x86-arkkitehtuuriin nähden on yleisesti ollut parempi suorituskyky wattia kohden. Apple on omalla M1-suoritinpiirillään kuitenkin osoittanut, kuinka ylipäänsä suorituskyvyssä tehovaltikka alkaa siirtyä ARM-puolelle.