Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Samsung-pomo vahvisti huippupuhelinten mallinimet – taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin on Galaxy Bloom

Samsungilta on tiedetty olevan tulossa kevään aikana kolme uutta Galaxy S -sarjan huippupuhelinta sekä uusi taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin. Samsung on jo vahvistanut järjestävänsä seuraavan Galaxy Unpacked -julkistustilaisuutensa 11. helmikuuta San Franciscossa, jolloin kaikki nämä neljä uutuutta julkistettaneen.

Tulevien uutuuksien mallinimistä on kuitenkin ollut epäselvyyttä. Nyt tuore korealaisraportti kuitenkin kertoo Samsungin mobiililiiketoiminnan johtajan DJ Koh’n vahvistaneen CES-messujen yhteydessä suljettujen ovien takana asiakkaille järjestetyssä tilaisuudessa uutuuksien mallinimiksi Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra ja taittuvanäyttöisen simpukkapuhelimen Galaxy Bloom.

Galaxy Bloom -mallinimestä tietoja vahvistaa myös uusi alta löytyvä vuotokuva. Puhelimen avautuvan muodon kerrotaan saaneen inspiraationsa erityisesti Lancomen avautuvasta puuterirasiasta. Samsungin tavoitteena kerrotaankin olevan houkutella puhelimella yli parikymppisten naisten kohderyhmää, kun sen ensimmäisen kirjan tavoin avautuvan taittuvanäyttöisen Galaxy Foldin kohderyhmänä oli vanhemmat miehet.

Galaxy Bloom on myös tämän kuvan mukaan Samsungin taittuvanäyttöisen simpukkapuhelimen mallinimi.
Galaxy Bloom on myös tämän kuvan mukaan Samsungin taittuvanäyttöisen simpukkapuhelimen mallinimi.
Samsungin simpukkapuhelimen konsepti vs. Lancomen puuterirasia. Kuva: SamMobile.
Samsungin simpukkapuhelimen konsepti vs. Lancomen puuterirasia. Kuva: SamMobile.

Tällaista odotetaan taittuvanäyttöisestä simpukkapuhelimesta

Samsungin taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin aiemmassa vuotokuvassa.
Samsungin taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin aiemmassa vuotokuvassa.

Samsungin taittuvanäyttöisen simpukkapuhelimen prototyyppi on aiemmin nähty vuotokuvissa.

Kuvat paljastivat odotetulla tavalla perinteisiä simpukkapuhelimia muistuttavan, pystysuunnassa taittuvalla näytöllä varustetun älypuhelimen, joka suljettuna on muodoltaan neliömäinen. Sisäpuolella selfie-kamera on sijoitettu reikänä näytön yläreunan keskelle erona Samsungin ensimmäisestä taittuvanäyttöisestä älypuhelimesta Galaxy Foldista, jossa sisäpuolen kamerat sijaitsivat osana kookasta lovea näytön oikeassa yläkulmassa.

Ulkopuolella simpukkamallin taittuvanäyttöisessä Samsung-älypuhelimessa on kaksi kameraa ja LED-kuvausvalo sekä lisäksi ainakin hyvin pienikokoinen näyttö, jolla näkyy kuvassa muun muassa kellonaika.

Aiemman Bloombergin raportin mukaan Samsung olisi tehnyt tämän laitteen osalta yhteistyötä amerikkalaisen suunnittelijan Thom Brownen kanssa. Uutuus on suunnattu Galaxy Foldin teknisen kohderyhmän ohella enemmän myös muoti- ja luksusesineeksi.

Hinnaltaan uusi taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin asettuu jonkin verran Galaxy Foldia halvemmaksi, huhujen mukaan jopa alle 1 000 dollarin / euron tasolle.

Aiempien huhujen mukaan puhelimen järjestelmäpiirinä olisi Qualcomm Snapdragon 855. Tuore raportti puolestaan kertoo tulossa olevan sekä 4G:hen rajoittuva että myös 5G-verkkoja tukevat kaksi versiota.

Samsung on kerrottu testaavan uutuuden kanssa käytettäväksi myös uutta Ultra Thin Glass -lasimateriaalia, joka on paksuudeltaan vain 3 prosenttia tavanomaisiin älypuhelimissa käytettäviin laseihin. Alkuperäisessä Galaxy Foldissa näytön pintana oli vielä polyimidimateriaali, käytännössä siis muovi, mutta Samsung saattaa siirtyä ohueen, taittuvaan lasiin jo tulevassa simpukkamallissaan. Tältä osin huhut ovat vielä kaksijakoisia.

Aiempien huhujen mukaan kuvan puhelimen sisänäytön koko auki taitettuna on 6,7 tuumaa ja 10 tuuman selfie-kamera.

Tuoreen raportin mukaan myös taittuvanäyttöinen uutuus sisältää tuen 8K-videokuvaukselle.

Tällaisia odotetaan Galaxy S -huippupuhelimista

Samsungilta odotetaan kolmea mallia seuraajiksi Galaxy S10e:lle, Galaxy S10:lle ja Galaxy S10+:lle.

Kaikkia uuden huippupuhelinsarjan puhelimia yhdistää etupuolen laajasti kattava näyttö ja yhden etukameran sijoittaminen reikänä keskelle näytön yläreunaa. Kaikissa näyttö myös kaartuu sivuiltaan mutta vähemmän kuin Galaxy S10 -edeltäjissä. Pohjassa puhelimissa on USB-C-liitäntä mutta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää uutuudet eivät tule enää sisältämään. Äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet sijaitsevat oikealla kyljellä ja vasemmalla kyljellä ei ole lainkaan painikkeita.

Takana kamera-alue on myös kookas kaikissa tulevissa uutuuksissa mutta kameroiden määrässä on mallinnoskuvissa ollut eroa. Kolmikon huippumallissa kamera-alueella sijaitsee päivitetyn mallinnoksen mukaan neljä kameraa sekä vielä kaksi muuta lisäanturia, jotka todennäköisesti liittyvät automaattitarkennuksen toimintaa avustavaan laseriin. Kokonaisuuden täydentää LED-kuvausvalo.

Samsung Galaxy S11+:n / S20 Ultran aiempi mallinnos. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
Samsung Galaxy S11+:n / S20 Ultran aiempi mallinnos. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
Samsung Galaxy S11e:n / S20:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11e:n / S20:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11:n / S20+:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.
Samsung Galaxy S11:n / S20+:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.

Edeltäjiensä tavoin myös tämän kevään Galaxy-huippupuhelinmallistoon odotellaan useampia uusia malleja. Vuotaja Evan Blass on aiemmin twiitannut, että tulossa olisi kolme erikokoista Galaxy S -sarjan -huippupuhelinmallia. Näyttöjen koot olisivat 6,4, 6,7 ja 6,9 tuumaa eli ne kasvaisivat selvästi Galaxy S10e:n, Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n 5,8, 6,1 ja 6,4 tuumasta. Blassin lähteiden mukaan malleista suurikokoisin, 6,9-tuumainen, tulisi vain 5G-mallina ja kaksi muuta sekä 4G- että 5G-versioina. Yhteensä eri malleja olisi näin viisi erilaista.

Uutuuksiin on tulossa 108 megapikselin pääkamera.

Paljastuneiden tietojen mukaan kyse 108 megapikselin kamerassa on kuitenkin uudesta, korkealuokkaisemmasta kennosta kuin mitä Samsung on toistaiseksi toimittanut Xiaomille. Samsungin 108 megapikselin ISOCELL Bright HMX -kamerakenno on nähty ensimmäisenä jo osana Xiaomin julkistamaa Mi MIX Alphaa sekä Mi CC9 Pro ja Mi Note 10 -älypuhelimia.

Lisäksi Samsung tulee tarjoamaan myös 5x optisen zoomin. Kamerassa odotetaan hyödynnettävän periskooppirakennetta, mikä mahdollistaa kamerajärjestelmän paksuuden pitämisen kurissa, samoin kuten jo esimerkiksi myös 5x zoomin tarjoavassa Huawei P30 Prossa. Osassa huhuja on kuitenkin puhuttu myös jopa 10x häviöttömästä zoomista ja 100x kokonaiszoomista, 48 megapikselin kamerakennoon perustuen.

108 megapikselin pääkameran ja suuremman optisen zoomin telekameran myötä Samsungin uusi huippupuhelin on ottamassa melkoisen loikan kamerakyvyissään. Lisäksi huippumallissa on edelleen todennäköisesti myös ultralaajakulmakamera ja 3D ToF -syvyyskamera.

Uusi ominaisuus on myös 8K-videokuvaus.

OnLeaksin julkaisema uusi mallinnos Samsungin Galaxy S -sarjan tulevan huippumallin takakamera-alueesta.
OnLeaksin julkaisema uusi mallinnos Samsungin Galaxy S -sarjan tulevan huippumallin takakamera-alueesta.

Yksi paljastus on jo vihjannut uutuuksien näyttöjen kuvasuhteeksi olevan tulossa 20:9. Galaxy S10 ja Galaxy Note10 -malleissa Samsung on käyttänyt 19:9-kuvasuhteen näyttöjä. Näyttöjen osalta tärkeän uudistuksen odotetaan olevan myös aiempaa suuremman 120 hertsin virkistystaajuuden. Suurempi näytön päivitysnopeus tekee näytön selaamisesta ja liikkeestä näytöllä sulavampaa. Yleensä oman näyttöpaneelituotantonsa voimin suunnannäyttäjänä älypuhelinten näytöissä toimiva Samsung on tänä vuonna päivitysnopeudessa jäänyt alakynteen pitäydyttyään vielä tavanomaisissa 60 hertsin näytöissä.

Lisäksi Galaxy S -sarjan uusiinpuhelimiin odotetaan Samsungin uutta, lokakuun loppupuolella julkistamaa uutta Exynos 990 -järjestelmäpiiriä.

Exynos 990 valmistetaan 7 nanometrin tuotantoprosessilla, jossa hyödynnetään EUV-teknologiaa eli aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempää aallonpituutta. Exynos 990:ssä on kahdeksan suoritinydintä, joista kaksi tehokkainta ovat Samsungin omia, itse kustomoimia ytimiä, kaksi ARM Cortex-A76-pohjaisia suorituskykyisiä ytimiä ja neljä virtapihimpiä ARM Cortex-A55 -ytimiä. Lisäksi piirillä on myös kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö ja myös uusi suorituskykyisempi digitaalisignaaliprosessori.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa ARMin Mali-G77 MP11 -grafiikkasuoritin, joka perustuu sen uusimpaan Valhall-arkkitehtuuriin ja tarjoaa 20 prosenttia lisää suorituskykyä verrattuna esimerkkiksi Galaxy S10 -puhelimissa käytetyn Exynos 9820 -piirin sisältämään Mali-G76 MP12 -grafiikkasuorittimeen. 5G-malleissa käyttöön lienee tulossa Exynos 990:n rinnalla esitelty Exynos Modem 5123 -modeemipiiri.

Exynos 990:ssä on valmiina tuki myös 108 megapikselin kameralle ja 120 hertsin näytön virkistystaajuudelle.

Myös akkujen kapasiteettien odotetaan kasvavan. GalaxyClub-sivusto on julkaissut kuvan kolmikon huippumallin akusta, jonka kapasiteetti on 5 000 milliampeerituntia. Akku on kasvamassa melkoisesti, sillä Galaxy S10+:n akku on 4 100 milliampeerituntia.