Raportti: Microsoftilla työn alla kaksi mielenkiintoista Surface-uutuutta - uusi Surface Go ensi kertaa ARM-suorittimella ja pienempi 11 tuuman Surface Pro

Microsoftin työn alla olevista Surface-laitteista on paljastunut tietoja.

Tulossa ovat ensi kertaa ARM-arkkitehtuurin suorittimella varustettu Surface Go 4 ja uusi pienempi 11 tuuman Surface Pro.

Tietoja tulevista Surfaceista paljasti nyt Windows Central -sivustolla Zac Bowden, joka tunnetaan hyvistä Microsoft-tietolähteistään.

Vuoden 2023 aikana markkinoille tulevaksi suunniteltu uusi Surface Go 4 tulee sisältämään ensi kerran ARM-arkkitehtuurin suorittimen, tarkemmin Qualcommin Snapdragon 7c -sarjan järjestelmäpiirin. Laitteen koodinimi on Tanta.

Surface Go 4:n suorituskyvyn kerrotaan olevan samalla tasolla nykyisen Surface Go 3:n kanssa, mutta akunkeston pidempi. Lähteiden mukaan laitteen koon pitäisi säilyä jotakuinkin ennallaan, mutta designissa voi tapahtua pieniä muutoksia.

Mahdollisesti uudesta Surface Go 4:stä saatetaan nähdä myös 5G-mobiiliverkkoyhteydellä varustettu versio, mutta sen julkaisu ei kerrotun mukaan ole vielä varmaa.

ARM-suorittimellisen version rinnalla Surface Gon odotetaan jatkossakin olevan saatavilla myös Intel-versiona.

Kuvassa nykyinen 13 tuuman Surface Pro 9.
Kuvassa nykyinen 13 tuuman Surface Pro 9.

Toisena uutuutena 13 tuuman Surface Pron rinnalle Microsoft suunnittelee uutta pienempää 11 tuuman Surface Prota. Tältä osin Microsoftin strategia vastaisi siis jatkossa Applea, joka on pitkään tarjonnut iPad Prota kahdella eri näyttökoolla.

11 tuuman näytöllä varustetun Surface Pron koodinimi on Luxor. Sen pitäisi vastata muodoltaan ja kooltaan Surface Gota, mutta pienemmillä reunuksilla näytön ympärillä. Lisäksi Surface Prosta odotetaan toki myös tehokkaampaa kuin Surface Go, minkä lisäksi siinä pitäisi olla parempi 120 hertsin näyttö.

Uuden raporttinsa yhteydessä Zac Bowden noteeraa, että Windows 11 sai hiljattain päivityksen, joka toi mukanaan uuden paremmin pienillä näytöillä toimivan tablettitilan. Tablettien käyttökokemusta parantavien muutosten pitäisi saada lähteiden mukaan jatkoa tämän vuoden aikana kuin myös seuraavassa merkittävässä Windows-versiossa, jonka julkaisua odotetaan vuoden 2024 loppupuolella.

Esimerkiksi Windowsin tiedostojen hallinta, lukitus- ja kirjautumisnäkymä ja työpöytä ovat saamassa parannuksia tablettikäytössä.

Parannukset voivat kytkeytyä yhteen uuden Surface Go 4:n ja 11 tuuman Surface Pron julkaisun kanssa. Aikaisintaan nämä uudet laitteet ovat saapumassa markkinoille tämän hetken suunnitelmissa syksyllä. Alun perin uuden Surface Gon piti tulla jo keväällä, kunnes aikataulu lykkääntyi.