Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Apple tähtää oman 5G-modeemin käyttöönottoon iPhoneissa 2022

Applen tämän hetken tavoitteena on oman itse kehitetyn 5G-modeemipiirin käyttöönotto iPhoneissa vuonna 2022, raportoi Fast Company -julkaisu lähteisiinsä perustuen.

Modeemipiiri on tärkeä osa älypuhelimia. Se vastaa älypuhelimen verkkoyhteyksistä ja niiden ohjaamisesta sekä hallinnasta. Apple käyttää tällä hetkellä uusimmissa iPhone-malleissaan vielä Intelin modeemipiirejä.

Alkuperäisenä suunnitelmana oli turvautuminen aluksi Inteliin myös 5G-modeemipiireissä, mutta sen kehitystyön jäätyä jälkeen suunnitellusta Applen piti muuttaa suunnitelmiaan.

Huhtikuun puolivälissä Apple kertoi yllättäen sopineensa riitansa Qualcommin kanssa ja yhtiöiden lopettaneen kaikki oikeustoimet toisiaan vastaan. Qualcomm aloittaa myös jälleen modeemipiirien toimitukset Applelle, alkaen näillä näkymin vuoden 2020 5G-iPhoneista. Intel kertoi Applen päätöksen jälkeen lopettavansa 5G-modeemipiirien kehittämisen älypuhelimiin ja ettei sen kehitteillä ollut, aiemmin iPhoneen tulevaisuudessa kaavailtu 5G-modeemipiiri tule markkinoille lainkaan. Sittemmin heinäkuussa Apple kertoi ostavansa Intelin modeemipiirikehityksen itsellleen miljardilla dollarilla. Järjestelyn myötä 2 200 Intelin työntekijää siirtyy Applen palkkalistoille, minkä lisäksi Apple hankkii myös aineettomia oikeuksia, laitteistoa ja vuokrasopimuksia.

Aiemmin Applen on raportoitu tähtäävän oman 5G-modeemipiirinsä valmistumisen osalta vasta vuoteen 2025, mutta muun muassa Intel-ostoksen on ajateltu nopeuttavan kehitystä ja nostavan tavoitteiden kunnianhimoa.

Vuosien 2020 ja 2021 laitteissa, eli seuraavan kahden sukupolven iPhoneissa, Applen odotetaan käyttävän Qualcommin 5G-modeemipiirejä.

Oman modeemipiirin kehittämisen myötä Apple voi integroida sen osaksi iPhoneissa käyttämiään omia järjestelmäpiirejään. Toistaiseksi modeemipiiri on iPhoneissa erillinen komponenttinsa, minkä suhteen Apple on näin alakynnessä kilpaileviin Android-älypuhelimiin verrattuna, joissa käytössä on integroidut Qualcommin, Huawein, MediaTekin tai Samsungin järjestelmäpiirit. Integraatio järjestelmäpiirin kanssa voi parantaa sekä suorituskykyä että vähentää virrankulutusta.

Fast Companyn lähde kuvailee vuoden 2022 aikataulua oman modeempiirin käyttöönoton osalta kuitenkin aggressiiviseksi. Nähtäväksi jää, tuleeko Apple lopulta onnistumaan tavoitteessaan.