Raportti: Apple kehittää tekoälypohjaista terveysvalmentajapalvelua ensi vuodeksi - lisäksi Terveys-sovellus tulossa jo tänä vuonna myös iPadille

Apple panostaa terveysominaisuuksiin.

Apple kehittää uutta tekoälypohjaista terveysvalmentajapalvelua, uutta ratkaisua tunteiden seurantaan sekä Terveys-sovellusta iPadille, kertoo Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman lähteisiinsä perustuen.

Kehitteillä olevat uudet avaukset ovat osa Applen panostusta terveystoimintojen kehittämiseen.

Bloombergin raportin mukaan Applen uusi terveysvalmentajapalvelu, koodinimeltään Quartz, on suunniteltu motivoimaan käyttäjiä treenaamaan, parantamaan ruokailutottumuksiaan sekä nukkumaan paremmin. Projektissa on mukana monia eri Applen tiimejä, kuten terveys-, Siri- ja tekoälytiimit kuin myös Applen palveluyksikkö.

Applen uudessa ratkaisussa on tarkoituksena hyödyntää dataa ja tekoälyä luomaan suosituksia ja harjoitusohjelmia, jotka on räätälöity juuri tietyille käyttäjille. Vastaavalta kuulostavia toimintoja on jo nähty muiden valmistajien älykelloissa ja terveyssovelluksissa.

Quartz-projektin kerrotaan muistuttavan osittain LumiHealth-terveysohjelmaa, jonka Apple julkaisi yhdessä Singaporen kanssa vuonna 2020.

Applen uuden terveyspalvelun kerrotaan olevan kuukausimaksullinen sen muiden palvelujen tavoin ja olevan tulossa tarjolle uutena, omana sovelluksenaan. Julkaisua on suunniteltu ensi vuodelle, mutta se saattaa vielä siirtyä tai peruuntua kokonaankin.

Jo tänä vuonna Apple aikoo tuoda iPadOS 17:n osana uutuutena iPhonesta tutun Terveys-sovelluksensa saataville ensi kertaa myös iPadeille. Näin käyttäjät voivat tarkastella eri terveystietojaan jatkossa myös iPadin suuremmalta ruudulta.

Applen Terveys-sovellus on myös kehittymässä tänä vuonna uusilla ominaisuuksilla tunteiden seurantaan sekä näköön liittyvien asioiden kirjaamiseen.

Tunteiden seuranta tulee aluksi mahdollistamaan käyttäjille tunnetilansa ylöskirjaamisen, vastaamisen kysymyksiin kuluvasta päivästä ja tietojen vertailun pidemmältä ajalta. Tulevaisuudessa Applen visioissa iPhone voisi kuitenkin algoritmien avulla luoda arvioida käyttäjän tunnetilasta perustuen esimerkiksi käyttäjän puheeseen, kirjoittamaan tekstiin ja muihin tietoihin.

iPadin Terveys-sovellus ja uudet ominaisuudet tunteiden ja näkemisen tietojen hallintaan on tarkoitus julkaista WWDC-kehittäjätapahtumassa, joka käynnistyy 5. kesäkuuta. Samassa tilaisuudessa Applelta odotetaan myös sen ensimmäisten virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden lasien julkaisua. Myös niissä nähdään raportoidusti hyvinvointiin ja aktiivisuuteen liittyviä toimintoja: meditaatiosovellus sekä versio ohjattuja harjoitustunteja tarjoavasta Apple Fitness+ -palvelusta.

Bloombergin nyt raportoimat tunnetilan ja tunteiden seurannan ominaisuudet ovat erillisiä uudesta, Wall Street Journalin aiemmin raportoimasta ”päiväkirjasovelluksesta”, jota Apple myös suunnittelee täksi vuodeksi. WSJ:n raportissa myös tätä sovellusta pidettiin osana Applen terveyshankkeita, mutta Bloombergin Gurmanin lähteiden mukaan sovellusta ei olisikaan Applella ajateltu terveysominaisuutena eikä sitä sellaiseksi aiottaisi asemoida.

Sen sijaan päiväkirjasovellus on ennemminkin laajennus Applen Etsi-palveluun ja muihin sijaintipalveluihin Applen pyrkiessä tuomaan lisää sosiaalisuutta näiden osaksi. Päiväkirjasovellusta voisi hyödyntää esimerkiksi muistiinpanoihin päivän aikana vierailluista paikoista ja muista aktiviteeteista.

Tänä vuonna tulossa olevien ohjelmistopohjaisten terveyden seurannan uudistusten ohella pidemmällä aikavälillä Apple jatkaa yhä pitkään käynnissä ollutta kehitystyötään verenpaineen mittauksen ja glukoosin eli verensokerin mittauksen tuomiseksi osaksi Apple Watchia. Tältä osin ominaisuuksien julkaisun on ajateltu olevan vielä vuosien päässä.