Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Apple kehittää taittuvanäyttöistä iPhonea ja syksyn 2021 iPhoneihin voi tulla näytönalainen sormenjälkilukija

iPhone-suunnitelmista on kuultu uusi raportti luotettavalta taholta.

Apple kehittää taittuvanäyttöistä iPhonea, raportoi nyt myös Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman.

Aiemmin huhuja Applen taittuviin näyttöihin liittyvästä testauksesta on kuultu muun muassa korealaisilta, kiinalaisilta ja israelilaisilta julkaisuilta.

Bloombergin raportin mukaan Applen tuotekehitysinsinöörit ovat testanneet taittuvilla näytöillä varustettuja prototyyppejä jo jonkin aikaa, mutta suunnitelmat laitteen tuomisesta markkinoille ovat yhä epäselviä. Yhden lähteen mukaan Applella ei olisi vielä kokonaista, täysin toimivaa taittuvanäyttöistä laitetta, mikä tarkoittaa prototyypin kehitystyön olevan vasta varhaisessa vaiheessa.

Applen design-tiimin kerrotaan keskustelleen useista vaihdoista taittuvan näytön hyödyntämiseen iPhonessa, mukaan lukien laite, jossa olisi avattuna yhtä suuri 6,7 tuuman näyttö kuin iPhone 12 Pro Maxissa. Tässä olisi siis kyse todennäköisesti simpukkamallista esimerkiksi Samsung Galaxy Z Flipien tavoin. Toinen vaihtoehto tietenkin on kirjan tavoin avautuva laite, jolloin voitaisiin yhdistää iPhonen ja iPadin parhaita puolia.

Aiemmin huhuissa on pidetty mahdollisena, että taittuvanäyttöinen iPhone tulisi markkinoille 2022. Nähtäväksi jää, miten käy ja millaiseen ratkaisuun Apple taittuvanäyttöisen laitteensa kanssa päätyy.

Syksyn 2021 uudet iPhonet

Osana raporttiaan Applen suunnitelmista Bloombergin Gurman kertoo myös syksyksi 2021 luvassa olevista seuraavan sukupolven iPhoneista. Tulossa on Bloombergin mukaan vain vähäisiä muutoksia, ja tätä vuotta pidetäänkin lähteiden mukaan Applen sisäisestikin niin sanottuna “S-mallivuotena” viime vuoden iPhone 12 -mallien merkittävämmän uudistumisen jälkeen.

Gurmanin mukaan Apple kuitenkin suunnittelee ja testaa näytönalaisen sormenjälkilukijan lisäämistä tuleviin iPhoneihin. Toiveet sormenjälkilukijan lisäämisestä käytettäväksi kasvojentunnistuksen rinnalla ovat lisääntyneet korona-aikana, sillä kasvojentunnistus ei toimi maskien kanssa.

Huhuja ja raportteja näytönalaisen sormenjälkilukijan tulosta iPhoneen on kuultu jo aiemminkin, joten tässäkään suhteessa Bloombergin raportti ei ole poikkeava aiemmasta, mutta lisää tietenkin selvästi painoarvoa huhulle.

Applelta on jo aiemmin odotettu syksyllä 2021 suoraa seuraajaa kaikille neljälle iPhone 12 -sarjan mallille, eli iPhone 12 minille, iPhone 12:lle, iPhone 12 Prolle ja iPhone 12 Pro Maxille.

Vuoden 2021 iPhoneista on paljastunut jo aiemminkin muutamia tietoja. Alla on listattu tämän hetken paras kokonaiskäsitys siitä, mitä on luvassa. Applen odotetaan esimerkiksi tuovan Pro-huippumalleihin nopeamman 120 hertsin virkistystaajuuden näytön, jota odotettiin alun perin jo iPhone 12 Pro -malleihin ja kamerat ovat jälleen kehittymässä hieman eteenpäin.

Pro-malleihin odotetaan energiatehokkaampia LTPO-tyypin OLED-paneeleja, mikä myös omalta osaltaan auttaa parantamaan akunkestoa tulevissa puhelimissa ja mahdollistaa näyttöjen mukautuvan virkistystaajuuden.

Lisäksi aiempien huhujen mukaan Apple voisi luopua Lightning-liitännästä ja siirtyä täyteen langattomuuden aikakauteen ainakin osassa uusia malleja. Tämä tarkoittaisi, että iPhonen latauskin onnistuisi vain langattomasti, esimerkiksi magneettien ohjaamana kiinnittyvillä MagSafe-latureilla, jotka esiteltiin iPhone 12 -puhelinten rinnalla.

Myös Bloombergin tuore raportti noteeraa, että Applella “on keskusteltu latausliitännän poistamisesta joistakin iPhone-malleista langattoman lataamisen eduksi”.

Japanilaisen Apple-sivuston Macotakaran tuoreen raportin mukaan uudet iPhonet olisivat hieman nykyistä paksumpia, minkä lisäksi etupuolella näyttölovi voisi pienentyä ja takana kamera-alueen ulkonäössä tapahtua muutoksia.

Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on kertonut iPhone-sukupolvea voitavan odottaa viime vuodesta poiketen saataville tavanomaisessa aikataulussa eli markkinoille syyskuun 2021 aikana.

Yhteenveto huhuista vuoden 2021 seuraavan sukupolven iPhone-mallien tekniikasta

  • Neljä mallia: suorat seuraajat kaikille iPhone 12 -malleille
  • Näyttökoot ennallaan. Pro-huippumalleissa (iPhone 12 Pron ja Pro Maxin seuraajat) 120 hertsin virkistystaajuuden näyttö. Käytössä energiatehokkaammat LTPO-tyypin OLED-paneelit mukautuvalla virkistystaajuudella.
  • Edelleen Face ID -3D-kasvojentunnistus ja lisäksi mahdollisesti näytönalainen sormenjälkilukija
  • Perusmalleissa (iPhone 12 minin ja iPhone 12:n seuraajat) edelleen kaksi takakameraa ja Pro-huippumalleissa kolme. Pääkameran koko perusmalleissa kasvaa nykymallien 1,4 mikronista 1,7 mikroniin ja Pro-huippumalleissa 1,9 mikroniin.
  • Pro-huippumalleissa uudistunut ultralaajakulmakamera suuremmalla f/1,8-aukolla (vs. nykyinen f/2,4)
  • LiDAR-skanneri ainakin Pro-malleissa, mahdollisesti myös perusmalleissa, mikä olisi muutos iPhone 12 -malleista
  • Seuraavan sukupolven Apple-järjestelmäpiiri (A15) ja edelleen Qualcommin 5G-modeemipiiri, uudempana X60-versiona
  • Fyysisesti pienikokoisemmat akut
  • Mahdollisesti ei enää Lightning- tai muutakaan liitäntää