Paljastus: Tämä on todennäköinen iPhone 15 -julkistuspäivä

Applen seuraavista iPhoneista, iPhone 15 -puhelimista, on kuultu ja nähty jo paljon huhuja ja paljastuksia viime viikkojen ja kuukausien saatossa.

iPhone 15 -julkistuksen on odotettu tapahtuvan tavanomaiseen tapaan syyskuun aikana, ja nyt tuorein raportti kertoo mahdollisesta päivämäärästä.

9to5Mac-sivuston saamien tietojen mukaan Apple näyttää valmistautuvan iPhone-julkistukseen syyskuun kolmannella viikolla.

Operaattoreilla työskentelevät useat lähteet ovat kertoneet sivustolle, että operaattorit ovat kertoneet, henkilöstölleen, ettei keskiviikkona 13. syyskuuta tulisi olla lomalla. Vaikka erillistä varmuutta tämän liittymisestä Appleen ei ole, on se hyvin todennäköistä.

Useimmiten iPhone-julkistukset ovat tapahtunee tiistaisin, mutta juurikin viime vuonna julkistus oli ohjelmassa myös keskiviikkona, tuolloin 7. syyskuuta.

Jos Apple todella julkistaa uudet iPhonensa keskiviikkona 13. syyskuuta, avautuu niiden ennakkomyynti todennäköisesti perjantaina 15. syyskuuta ja saataville uusista malleista ainakin ensimmäiset tulevat perjantaina 22. syyskuuta.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, alkaako kaikkien iPhone 15 -mallien myynti samanaikaisesti. Esimerkiksi viime vuonna iPhone 14 Plus tuli saataville muita malleja myöhemmin vasta 7. lokakuuta sen tuotantohaasteista johtuen ja vuonna 2020 iPhone 12 mini ja iPhone 12 Pro Max tulivat saataville myöhemmin kuin iPhone 12 ja iPhone 12 Pro.

Analyytikkoennusteissa on povattu jopa iPhone 15 -myyntiintulon mahdollista lykkäystä syyskuuta myöhemmäksi tänä syksynä. Apple on kohdannut raportoidusti ongelmia muun muassa iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin näyttöpaneelien ja iPhone 15 Pro Maxin uuden periskooppirakenteisen telekameran tuotannon suhteen. Toisaalta osa raporteista odottaa julkistuksen ja markkinoilletulon tapahtuvan tavanomaiseen tapaan syyskuussa, mutta saatavuuden osalla malleista olevan alkuun heikko.

iPhone 15 -puhelinten odotetaan tuovan tänä vuonna verrattain merkittäviä uudistuksia.

Alla yhteenveto siitä, millaisia uudistuksia uutuuksien odotetaan eri raporttien perusteella olevan tarjoamassa.

Yhteenveto iPhone 15:n ja iPhone 15 Plussan uudistuksista edeltäjistään

 • Dynamic Island -reikäratkaisu loven sijaan
 • Näyttökoot käytännössä ennallaan, joskin iPhone 15:n osalta on huhuttu mahdollisesta 6,2 tuuman näytöstä 6,1 tuuman sijaan. iPhone 15 Plussaan odotetaan yhä 6,7 tuuman näyttöä.
 • Uusi 48 megapikselin pääkamera, joka kuitenkin on tiettävästi erilainen kuin iPhone 14 Pro -puhelimissa ensi kerran nähty 48 megapikselin kamera. Perusmallin 48 megapikselin kameran kennon koon odotetaan olevan pienempi kuin Pro-malleissa.
 • Edelleen kaksi takakameraa – pääkameran ohella ultralaajakulmakamera
 • A16 Bionic -järjestelmäpiiri, joka ensiesiteltiin iPhone 14 Pro -puhelimissa syksyllä 2022. iPhone-perusmallit jatkavat tällä tavalla vuoden Pro-malleja vanhemmalla järjestelmäpiirillä.
 • USB-C-liitäntä Applen oman Lightningin sijaan entistä nopeammilla tiedonsiirtonopeuksilla

Yhteenveto iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin uudistuksista edeltäjistään

 • Runkomateriaalina titaani ruostumattoman teräksen sijaan. Titaani on sekä vahvempaa että kevyempää. Apple on jo käyttänyt materiaalia osassa viimeisimpiä Apple Watcheja. Kiiltävän sijaan sivut voivat olla viimeistelty harjatun metallin kaltaiseksi. Takapinta yhä mattaviimeisteltyä lasia.
 • Pyöreämmät muodot, joissa reunojen pyöristys muistuttaa nykyisiä Apple-läppäreitä. Sivut ovat edelleen tasaiset, mutta reuna sivun ja etu- ja takapinnan välillä pyöristetty. Lasipinta saattaa olla myös reunoiltaan hieman kaareva, kun se edeltävissä iPhoneissa on ollut tasainen, luoden saumattomamman siirtymän lasin ja rungon välillä.
 • Kapeammat näyttöreunukset, noin 1,5 millimetriä verrattuna iPhone 14 Pro -puhelinten 2,2 millimetriin. Toteutettu LIPO-tekniikalla (low-injection pressure over-molding), jota Apple hyödynsi ensi kerran Apple Watch Series 7:ssä reunusten ohentamiseksi.
 • Ilmeisesti näyttöjen koot ovat sälymässä ennallaan 6,1 ja 6,7 tuumassa, ja puhelimet kokonaisuutena ovat niukasti pienempiä kapeampien näytönreunusten myötä.
 • iPhone 15 Pron sisusta on suunniteltu uudelleen samalla tavalla kuin tapahtui jo iPhone 14 -perusmalleissa korjaamisen helpottamiseksi.
 • Uusi 3 nanometrin A17-järjestelmäpiiri, joka on huomattavasti suorituskykyisempi
 • Päivitetyt kameralinssit, jotka voivat kohota entistä enemmän takapinnasta
 • Suuremman optisen zoomin telekamera iPhone 15 Pro Maxissa, ensi kertaa periskooppirakenteella iPhonessa. Takakameroita odotetaan edelleen olevan Pro-malleissa kolme kappaletta – pää- ultralaajakulma- ja telekamerat.
 • Uusi kustomoitava toimintopainike, joka korvaa kaikista iPhoneista tähän asti löytyneen äänitilan vaihtokytkimen. Uuden painikkeen toiminnallisuutta voi muuttaa eri vaihtoehdoista. Alun perin Applen piti uudistaa myös virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet kiinteiksi, värinällä painallusvasteen luoviksi painikkeiksi, mutta tästä suunnitelmasta luovuttiin teknisten haasteiden vuoksi.
 • USB-C-liitäntä Applen oman Lightningin sijaan entistä nopeammilla tiedonsiirtonopeuksilla. Pro-malleissa tuettu tiedonsiirtonopeus voi olla perusmalleja korkeampi.

Lisäksi heinäkuussa kuullun huhun mukaan iPhone 15 -puhelimet tulevat sisältämään selvästi edeltäjiään suuremmat akut. Huhutut akkukapasiteetit ovat:

 • iPhone 15: 3 877 mAh (+18 %)
 • iPhone 15 Plus: 4 912 mAh (+13,6 %)
 • iPhone 15 Pro: 3 650 mAh (+14,1 %)
 • iPhone 15 Pro Max: 4 852 mAh (+10,9 %)