Paljastus: tällaisia ovat Microsoftin tulevat tekoälyllä kuorrutetut Surface Laptop 6 ja Surface Pro 10

Microsoft panostaa tekoälyyn vuonna 2024 Surface-laitteissa ja Windowsissa.

Microsoft julkisti viimeisimmät Surface-laitteensa syksyllä 2023 esitellessään Surface Laptop Studio 2:n ja Surface Laptop Go 3:n sekä lisäksi yrityksille Surface Go 4:n. Nyt Microsoftin Surface-suunnitelmia vuodelle 2024 on käyty läpi laajassa raportissa.

Windows Central -sivuston Zac Bowdenin lähteet ovat paljastaneet tietoja Microsoftin tulevista Surface-laitteista.

Raportoidusti Microsoftilta on tulossa vuonna 2024 merkittävät päivitykset sekä Surface Pron että Surface Laptopin osalta. Tulossa pitäisi olla parannuksia designiin, uusia ominaisuuksia sekä ennen kaikkea uuden sukupolven suorittimet.

Microsoft suunnittelee Surface Pro 10:n ja Surface Laptop 6:n lanseerausta keväällä 2024 ja aikoo markkinoida uutuuksia seuraavan sukupolven tekoälytietokoneina.

Ensi kerran sekä Surface Pro 10 että Surface Laptop 6 ovat tulossa sekä Intel- että Arm-pohjaisena Qualcomm-versiona. Käyttöön ovat tulossa Intelin 14. sukupolven sekä Qualcommin uudet Snapdragon X -sarjan piirit, joissa molemmissa on myös NPU-neuroverkkolaskentayksikkö tekoälylaskentaa tehostamassa.

Windows Centralin Zac Bowden kertoo hänen lähteidensä olevan erityisen innoissaan Qualcomm-versioista, joissa pitäisi olla kustomoitu versio Qualcommin uusista piireistä. Microsoftin koodinimi seuraavan näille seuraavan sukupolven Arm-laitteille on CADMUS. Laitteiden kerrotaan olevan suunniteltu toimimaan yhdessä myöhemmin vuonna 2024 julkaistavaksi suunnitellun Windowsin seuraavan version, koodinimeltään Hudson Valley, kanssa ja hyödyntämään monia tulevia uusia tekoälytoimintoja, joita Microsoft on seuraavaan Windows-versioon tuomassa.

Uusien piirien myötä uusien Arm-arkkitehtuurin Surface-laitteiden pitäisi olla kilpailukykyisiä Applen omilla piireillä varustettujen MacBookien kanssa tarjoten vastaavan akunkeston, suorituskyvyn ja turvallisuuden.

Tulevista uutuuksista Surface Laptop 6 tulee tuomaan päivitetyn designin pienemmillä reunuksilla näytön ympärillä, pyöristetyillä näytön kulmilla sekä useammilla liitännöillä. Kyseessä tulee olemaan Microsoftin Surface Laptop -perusläppärin historian ensimmäinen design-uudistus.

Kuvassa nykyinen Surface Laptop 5.
Kuvassa nykyinen Surface Laptop 5.

Surface Laptop 6 on tulossa edelleen kahdella näyttökoollta. Pienemmässä mallissa näytön koko on kasvamassa aiemmasta 13,5 tuumasta 13,8 tuumaan toisen mallin tarjotessa edelleen 15 tuuman näytön.

Lisäksi Surface Laptop 6 on saamassa enemmän liitäntöjä, mukaan lukien kaksi USB-C-porttia ja yhden USB-A-portin Surface Connect -latausliitännän ohella. Surface Laptop 6 on saamassa myös haptisen palautteen tarjoavan kosketuslevyn sekä erillisen Copilot-painikkeen Windows Copilot -tekoälyn aktivoimiseksi.

Tuleva Surface Pro 10 on puolestaan tuomassa päivitetyn näytön, joka on entistä kirkkaampi HDR-sisältöjen kanssa sekä sisältää uuden heijastuksia vähentävän pinnoitteen. Lisäksi näytön kulmat tulevat olemaan pyöristetyt.

Lähteet ovat kertoneet Microsoftin myös testaavan Surface Pro 10:n kanssa matalamman 2160×1440 pikselin tarkkuuden näyttöä verrattuna edeltäjien 2880×1920 pikselin tarkkuuteen. Microsoftin suunnitelmana on käyttää matalamman tarkkuuden näyttöä edullisemmissa malliversioissa, kun korkeahintaisemmissa säilyisi edelleen tarkempi näyttö.

Microsoft aikoo myös varustaa Surface Pro 10:n entistä laajakulmaisemmalla etukameralla sekä kaupallisia asiakkaita silmällä pitäen NFC-lukijalla.

Surface Pro 10 on saamassa myös joitakin uusia värivaihtoehtoja sekä mahdollisesti päivitetyn Type Cover -näppäimistökuoren, jossa on Copilot-painike tekoälyn käyttämiseksi.

Tärkein päivitys Surface Pro 10:ssä on kuitenkin uusien piirien myötä selvästi entistä parempi suorituskyky.

Surface Laptop 6 ja Surface Pro 10 tulevat olemaan Microsoftin Surface-pääuutuudet vuodelle 2024. Lisäksi lähteiden mukaan tulossa voi olla uusi Surface Laptop Go, mutta sen osalta tarkempia tietoja ei ole vielä paljastunut.

Microsoftin kerrotaan lisäksi harkinneen yrityksille ja muille organisaatioille uusia versioita Surface Prosta ja Surface Laptopista säilyttäen nykymallien designin, mutta päivitettynä Intelin 14. sukupolven suorittimilla ja muilla vähäisillä uudistuksilla. Tältä osin suunnitelmien toteutuminen on kuitenkin epävarmaa.

Vuoden 2024 jälkeen vuodelle 2025 Microsoftin kerrotaan suunnittelevan merkittävämpää design-uudistusta Surface Prohon, mahdollisesti 13 tuuman lisäksi myös pienemmällä 11 tuuman näyttökoolla. Lisäksi vuodelle 2025 on suunnitelmissa seuraava Surface Laptop Studio, joka voi ensi kerran tulla saataville sekä Intel- että Arm-versioina.