Microsoftin myyttinen ”Surface-puhelin” tulee ehkä vasta vuoden päästä – jos silloinkaan

Ilmassa on ollut paljon kysymyksiä sen jälkeen, kun Lumioiden alasajo alkoi alkuvuodesta näyttää selvältä. Toukokuun lopussa Microsoft ilmoittikin jätti-irtisanomisista, käytännössä koko Nokialta ostetun puhelinliiketoiminnan alasajosta sekä keskittymisestään jatkossa mobiilissa käytännössä vain yrityspuhelimiin – kuluttajillekin yrityksille suunniteltuja puhelimia voitaisiin kaupata, jos ne jotakuta kiinnostaisivat.

Jo ennen Lumioiden loppua ja erityisesti sen jälkeen katseet ovat kiinnittyneet tulevaisuudessa odotettavaan Microsoftin niin sanottuun Surface-puhelimeen eli melko hyvin menestyneen Surface-laitesarjan älypuhelinversioon.

Näillä näkymin Surface-puhelimen odotus tulee kuitenkin olemaan todella pitkä.

Yksi arvostetuimmista ellei jo arvostetuin Microsoft-reportteri Mary Jo Foley kertoi tällä viikolla Microsoftin aikovan järjestää lokakuun lopullatilaisuuden, jossa esitellään ainakin uusi Surface All-in-One -laite eli ilmeisesti pöytä-PC, jossa kaikki kaikki komponentit löytyvät näyttöyksiköstä. Uutuus voisi olla eräänlainen kuluttajaversio Microsoftin yrityksille myytävistä suurista kymmenien tuumien kokoisista Surface Hub -tauluista. Lisäksi lokakuussa voisi olla luvassa teknisiä pikkupäivityksiä Surface-tableteihin ja Microsoft tulee esittelemään tilaisuudessa myös Windows-laitteita muilta valmistajilta.

Surface Book 2:n ja Surface Pro 5:n julkistusaika on luvassa vasta keväällä Foleyn lähteiden mukaan – ja ”Surface-puhelin, jos siitä totta tulee, voisi tullahuomattavasti tätä myöhemmin”.

Surface-puhelimen tulevaisuudella spekuloiva MSPoweruser-sivusto on kertonut myös, että saksalaissivusto Dr. Windowsin mukaan Surface-puhelimen tulo voisi lipsahtaa syksyltä 2017 kevään 2018 puolellekin.

Alun perin Microsoftin Surface-puhelimen spekuloitiin sisältävän Intelin x86-pohjaisen mobiilisuorittimen, joka olisi mahdollistanut laitteen pyörittävän kaikkia Windows-sovelluksia. Tämä olisi tehnyt Microsoftin puheissa viime aikoina Windows 10 Mobilen yhteydessä keskeisen Continuum-toiminnon kertaheitolla paremmaksi. Continuum mahdollistaa älypuhelimen käyttämisen PC:nä kytkemällä siihen suurempi näyttö ja näppäimistö, mutta harva Windows 10 -sovellus tarjoaa tälle tarvittavan tuen erikseen.

Microsoftin x86-arkkitehtuurin suorittimeen pohjautuvan puhelimen suunnitelmat tuhosi kuitenkin Intel, joka päätti vetäytyä mobiilisuoritinten kehitystyöstä ja lopetti nämä projektit yllättäen.

MSPoweruser arvelee, että muun muassa Intelin päätös veti maton Microsoftin jalkojen alta eikä sillä ollut varasuunnitelmaa – ja nyt saadaan elää pitkään ilman kunnollista uutta Windows-puhelinta Microsoftilta.