Jättivuoto! Neljä uutta Huawei Mate30 -sarjan puhelinta paljastuivat virallisissa markkinointikuvissa – Mate30 Lite, Mate30, Mate30 Pro ja Porsche Design Mate30 RS

Huawei tulee järjestämään uusien Mate30-puhelintensa julkistustilaisuuden Münchenissä 19. syyskuuta.

Nyt tuttu vuotaja Evan Blass eli evleaks on paljastanut Twitterissä vuotamissaan virallisissa markkinointikuvissa niin jo aiemmin kuvissa nähdyn huippumalli Mate30 Pron, Porsche Design -erikoisversion Mate30 RS:n kuin myös huippuluokan tekniikalla odotetusti varustetun Mate30:n sekä teknisesti vaatimattomamman ja selvästi edullisemman Mate30 Liten.

Huawei Mate30 Pro. Kuva: Evan Blass.
Huawei Mate30 Pro. Kuva: Evan Blass.

Porsche Design Mate30 RS:n teknisistä eroista Mate30 Prosta ei ole vielä tietoa mutta aiemmin Porsche Design -erikoismallit ovat tarjonneet jotain parempaa myös ominaisuuksien saralla erottuvan designin lisäksi korkean lisähinnan perusteluksi. Huhujen mukaan yksi mahdollinen parannus on 90 hertsin virkistystaajuuden näyttö.

Porsche Design Huawei Mate30 RS. Kuva: Evan Blass.
Porsche Design Huawei Mate30 RS. Kuva: Evan Blass.
Porsche Design Huawei Mate30 RS. Kuva: Evan Blass.
Porsche Design Huawei Mate30 RS. Kuva: Evan Blass.

Huawein Mate30 -sarjan julkistukseen kohdistuu poikkeuksellista mielenkiintoa, sillä Google on vahvistanut, ettei se Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen ollessa voimassa voi myöntää uusille Mate30 -puhelimille sertifiointia, joka vaadittaisiin Googlen palvelujen esiasentamiseen laitteisiin.

Toistaiseksi Huawei ei ole kommentoinut, miten se aikoo ratkaista Google-palvelujen puuttumisen aiheuttamat ongelmat sen uusissa puhelimissa. Vaihtoehtoja ovat käytännössä odottaminen kansainvälisen myyntiintulon kanssa kieltolistatilanteen ratkeamiseen tai myyntiintulo ilman Googlen palveluja. Huawein oma HarmonyOS-käyttöjärjestelmä ei ole kerrottujen tietojen mukaan vielä valmis käyttöön älypuhelimissa.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Mate30 Pro on myös erittäin mielenkiintoinen uutuuspuhelin. Se sisältää merkittävästi reunoille kaartuvan ”vesiputousnäytön”, joka pääsee hyvin esille yltä löytyvässä uusimmassa, kiinalaisessa Weibo-yhteisöpalvelussa julkaistussa vuotokuvassa. Näytön yläreunassa Mate30 Prossa on edelleen edeltäjämalli Mate 20 Pron tavoin leveä lovi, jonka odotetaan sisältävän yhä infrapunalaseria ja pisteprojektoria hyödyntävän 3D-kasvojentunnistuksen. Lovessa nähdään mahdollisesti kolme kameraa.

Takana Mate30 Prossa on pyöreän muotoisella alueella neljä kameraa. Lisäksi takaa löytyy mahdollisesti xenon-salamavalo, joskaan tätä ei ole vielä vahvistettu. Xenon-salamavaloja ei ole nähty kamerapuhelimissa muutamaan vuoteen. Kokonaisuutena nähty Mate30 Pron takamuotoilu luo perinteisiä kameroita muistuttavan kokonaisuuden tumman kamera-alueen ja salamavalon sijoittelullaan.

Uusi tarkempi vuotokuva on nyt vahvistanut Mate30 Pron neljän takakameran aukkojen koon olevan f/1,6-f/2,4 ja polttovälien 18-80 millimetriä. Tämä näyttäisi vahvistavan, ettei puhelimessa ole P30 Prosta tuttua 5x periskooppizoom -telekameraa vaan optinen zoom rajoittuu 3x-tasolle pääkameraan verrattuna.

Kyljellä puhelimessa ei myöskään ole äänenvoimakkuuspainikkeita. Huhujen mukaan Mate30 Prossa äänenvoimakkuuden säätö voikin olla toteutettu kosketuksen tunnistavalla kyljellä ilman enää erillisiä painikkeita.

Aiemmin mallinnoksia Mate30 Prosta paljastaneen OnLeaksin mukaan Mate30 Pron mitat ovat noin 158,1 x 73,6 x 8,7 millimetriä. Paksuus kamera-alueen kohdalla on noin 9,7 millimetriä. Näytön koko on 6,6 tuumaa, joskin koon arviointia vaikeuttaa sen kaartuminen merkittävästi kyljille.

Huhujen mukaan pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameran tarkkuus voisi olla Mate30 Prossa 40 megapikseliä. 40 megapikselin kameroiden kennojen koot olisivat aiemmin tuttu 1/1,7 tuumaa sekä entistä suurempi 1/1,55 tuumaa. Lisäksi kameranelikon täydentävät todennäköisesti telekamera ja 3D ToF -syvyyskamera.

Mate30 Pron odotetaan sisältävän 4 500 milliampeeritunnin akun, joka tukee jopa 55 watin pikalatausta sekä 25 watin langatonta latausta.

Huawei julkisti jo aiemmin uuden Kirin 990 -järjestelmäpiirinsä, jota odotetaan Mate30 Prohon. Kirin 990:stä on myös 5G-modeemilla integroitu versio, minkä lisäksi se on jonkin verran aiempaa Kirin 980:tä tehokkaampi ja tuo parannuksia muun muassa tekoälylaskentaan ja sen myötä uusia kuvausominaisuuksia.

Mate30 Pron lisäksi Huaweilta on osattu odottaa tasaisella näytöllä varustettua Mate30 -sisarmallia huippuluokan ominaisuuksilla. Mate30:ssä nähdään alla kuvassa pienempi lovi näytön yläreunassa mahdollisesti ilman 3D-kasvojentunnistukseen vaadittavaa tekniikkaa sekä ilmeisesti kolme takakameraa. Myös Mate30:n takakamera-alue on kuitenkin designiltaan samanlainen kuin Mate30 Prossa.

Edullisempi Mate30 Lite puolestaan on tiettävästi sama puhelin kuin jo Kiinassa myytävä Huawei Nova 5i Pro.

Huawei Mate30. Kuva: Evan Blass.
Huawei Mate30. Kuva: Evan Blass.
Huawei Mate30 Lite. Kuva: Evan Blass.
Huawei Mate30 Lite. Kuva: Evan Blass.