Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhu: iPhone 8:ssa koko etupuolen täyttävä näyttö

Applen tuoreet iPhone 7 -mallit sisälsivät muutamia varsin päteviä sisäisiä uudistuksia, mutta selvästi näkyvät uudistukset jäivät lähinnä kahteen uuteen värivaihtoehtoon ja yksityskohtien hieromiseen. Ensi vuonna odotettavissa on kuitenkin isompia uudistuksia, ja Applelle juuri myönnetyt patentit saattavat antaa jo hieman osviittaa tulevista uudistuksista.

Ensimmäinen tuoreista patenteista kuvailee valoa tunnistavien antureiden integrointia näyttökokonaisuuteen. Nykyisellään valoanturit, joiden perusteella iPhonen näytön kirkkautta säädellään ja laite tunnistaa kun sitä pidellään korvalla, sijaitsevat näytön yläpuolella, kaiuttimen ja etukameran vieressä. Patentin mukaan nämä tunnistimet voitaisiin korvata toisenlaisilla tunnistimilla, jotka voisivat olla esimerkiksi läpinäkyvänä kerroksena näyttökokonaisuudessa tai kiertää näytön reunoja.

Valotunnistimien integrointi osaksi näyttöä sopii hyvin yhteen aiempien iPhone-huhujen kanssa, sillä huhujen mukaan Apple kaavailisi iPhonea, jossa koko etupaneeli olisi näyttöä, ilman erillisiä kehyksiä. Samaan vittaa Applelle hieman aiemmin myönnetty patentti, jossa sormenjälkitunnistin on integroitu osaksi näyttöä.

Toinen Applelle nyt myönnetyistä patenteista liittyy kameratekniikkaan. Siinä tavoitellaan ”superresoluution” tarkkuutta mahdollisimman pienessä tilassa. Järjestelmässä kameralle tuleva valo jaetaan prismojen avulla eri aallonpituuksiin (esimerkiksi punainen, vihreä ja sininen) ja jokaiselle aallonpituudelle on oma kennonsa. Sitten kennojen tallentama tieto koostetaan kokonaiseksi kuvaksi ohjelmallisesti. Järjestelmä voi kerätä ja tallentaa jopa kolminkertaisen määrän valoa ja dataa yhteen perinteiseen kuvakennoon verrattuna.

Kennojärjestelmä voidaan linssien ja peilien avulla myös sijoittaa muualle kuin suoraan itse kameraoptiikan taakse, eli tyypillinen kameralinssi voisi edelleen sijaita tutulla paikallaan iPhonen takayläkulmassa, mutta kennot voidaan sijoittaa muualle puhelimen sisuksiin. Tällä voidaan paitsi saavuttaa tilansäästöä, myös esimerkiksi toteuttaa optinen zoomausmahdollisuus.

Tuttuun tapaan nämä patentit ovat ”vain” patentteja, eli niitä saatetaan käyttää jo ensi vuoden iPhone-malleissa, mutta yhtä hyvin ne voivat jäädä vain patenttien ja ideoiden asteelle.