Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone 7 -huhujen jälkipyykki: mitä huhuttuja ominaisuuksia jäi puuttumaan

Applen iPhone 7 -julkistus on nyt historiaa, joten on aika jälkipyykin. AppleInsider-sivusto on tehnyt kattavan yhteenvedon siitä, miten eri lähteet osuivat oikeaan iPhone 7 -huhujen kanssa. Esillä ovat tutut nimet, joiden ennusteet ovat aiempinakin vuosina osoittautuneet oikeiksi, mutta virheitäkin on sattunut.

Apple on pyrkinyt salaamaan tulevat tuotteensa aivan erityisen tarkkaan, mutta kun laitteita toimitetaan kymmeniä miljoonia kappaleita ja komponentteja niille tulee useilta eri alihankkijoilta, ei yhtiö voi millään tukkia kaikkia vuotoja.

Vuotosykli noudattaa perinteisesti samaa kaavaa. Parin tai muutamankin vuoden päähän osuvat ennusteet pohjautuvat yleensä joko yleisempiin alan trendeihin, yritysostoihin tai patenttihakemuksiin, joiden pohjalta asiantuntijat pyrkivät arvaamaan, mitä yhtiössä kaavaillaan.

Noin vuotta ennen uuden mallin julkaisua alkaa kuva kirkastua ja tarkentua, mutta virheitä ja vääriä ennustuksia voi vielä tulla. Pääpiirteittäin aletaan kuitenkin muodostaa jo kuvaa siitä, mitä tulossa on. Kun julkaisu alkaa olla kuukausien päässä, alkaa ilmestyä kuvia ja tietoja eri komponenteista, ja mitä lähemmäs julkaisu tulee, sitä selkeämpi kokonaiskuva muodostuu. Alaa tarkasti seuraavat osaavat juuri ennen julkaisua jo hyvin tarkasti sanoa, mitä on odotettavissa.

Osui: Ming-Chi Kuo

Analyytikko Ming-Chi Kuo on tuttu nimi iPhone-ennustuksista. Hän osasi ennustaa iPhone 7 Plussan erikoisuudeksi tulleen kaksoiskameran, joka käyttää Applen ostaman LinX-yhtiön teknologiaa. Samoin iPhone 7 Plus sisältää kolme gigatavua RAM-muistia, kun pienessä mallissa muistia on kaksi gigatavua. Kuo ennusti myös aiempaa laajemman väritoiston omaavat näytöt sekä isommat tallennustilavaihtoehdot. Apple Watch Series 2:n kohdalla Kuo osui oikeaan siinä, että uudistukset olivat etupäässä sisäisiä, ulkomuodon ollessa pääosin ennallaan.

iPhone 7 Plussan kaksi 12 megapikselin kameraa sekä uusi neljän LEDin kuvausvalo.

Kuo aavisteli kolmen gigatavun RAM-muistia jo marraskuussa 2015 ja kaksoiskameraa vuoden 2016 tammikuussa. Toisen sukupolven kelloa koskevat ennusteet hän julkaisi tämän vuoden huhtikuussa ja täsmälliset tallennustilavaihtoehdot muutamaa päivää ennen puhelimien julkistusta.

Osui: MacOtakara

iPhone 7:n pohjasta ei löydykään enää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Japanilainen MacOtakara-sivusto on myös tuttu nimi iPhone-huhuja seuraavalle. Sivusto ennusti jo marraskuussa 2015, että iPhone 7 -mallit hylkäävät erillisen kuulokeliitännän. Uuden, erilaisia kosketuksia tunnistavan kotinäppäimen sivusto ennusti tämän vuoden heinäkuussa ja kaikki viisi värivaihtoehtoa, eli myös kaksi uutta mustaa versiota, sivusto paljasti elokuuun lopulla.

Osui: Mark Gurman

Toimittaja Mark Gurman on ollut luotettu nimi Apple-vuodoissa. Gurman kertoi tämän vuoden tammikuussa, että Apple kehittää täysin uusia langattomia kuulokkeita. Gurman tiesti myös elokuussa kertoa, ettei Apple esittele uusia MacBook Pro -malleja syyskuun tilaisuudessa. Uusia Mac-malleja on odotettavissa myöhemmin tänä vuonna.

Osui: Apple itse

Tieto iPhone 7:n vedenkestävyydestä paljastui Applen Twitter-kilin kautta ennen aikojaan.

Myös Apple itse onnistuu joskus vuotamaan tietoja julkisuuteen ennen aikojaan. Tuotteet ja tuotenimet kuten AirPods, A10 Fusion (järjestelmäpiiri uusissa iPhone-malleissa) sekä iPhone 7 paljastuivat kansainvälisistä patenttihakemuksista. Vahingossa lähetetty markkinointisähköposti taas paljasti, että uusia Beats-kuulokkeita julkaistaan 7. syyskuuta. Kun iPhone-julkistus koitti 7. syyskuuta, Applen Twitter-mainostili paljasti laitteiden ulkonäön ja tärkeimmät tekniset tiedot, ennen kuin laitteita oli julkistustilaisuudessa esitelty.

Muut oikeaan osuneet

Myös muutama muu lähde osui ennustuksissaan oikeaan. Wall Street Journal kertoi heinäkuussa, että edullisimmat iPhone-mallit saavat 32 gigatavun tallennustilan. Taiwanilainen Commercial Times taas raportoi ensimmäisenä joulukuussa 2015, että seuraavat iPhone-mallit olisivat vedenkestäviä ja niiden antenniraidat menisivät uusiksi. Commercial Times tosin on perinteisesti voinut osua myös mojovasti harhaan ennustustensa kanssa.

Mitä jäi puuttumaan?

Kolmenapaista Smart Connectoria ei iPhone 7 Plussan takaosasta lopulta löytynytkään.

Useat Aasiasta kantautuneet huhut povasivat, että 5,5-tuumainen iPhone 7 Plus sisältäisi iPad Pro -malleista tutun Smart Connector -liitännän, mutta sitä ei lopulta tuotantomallissa nähty. Varmuutta siitä, olivatko huhut täysin perättömiä tai tarkoituksella harhaanjohtavia vai hylättiinkö suunnitelmat ennen lopullista tuotannon alkua, ei välttämättä saada koskaan.

Muutama harhalaukauskin ammuttiin

Moni luotettavankin lähteen julkaisema ennuste meni myös karusti metsään. Esimerkiksi AppleInsider itse ennusti, että Apple saattaisi esitellä uudet iPhone-mallit tavallista aiemmin tänä vuonna. Näin ei käynyt, joskin maaliskuussa yhtiö esitteli periaatteessa uuden mallin, iPhone SE:n. Syksyn isot uutuudet nähtiin kuitenkin tuttuun tapaan syyskuussa.

MacRumors raportoi helmikuussa, että kamerakyttyrää ei uusissa iPhone-malleissa enää olisi, vaan takaosa olisi tasainen. Kameran kehys on toki uusissa malleissa aiempaa tyylikkäämmin muotoiltu, mutta kohouma on edelleen olemassa.

Ming-Chi Kuo aavisteli syyskuussa 2015, että iPhone 7 -mallit olisivat selvästi edeltäjiään ohuempia, mahdollisesti yhtä ohuita kuin iPad Air 2, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Kuo myös ennusti, että Applen uudet kuulokkeet asettuisivat hinnaltaan Beats-kuulokkeiden yläpuolelle, mutta 159 dollarin tai 179 euron hinnallaan ne ovat edullisemmat kuin esimerkiksi 200 euroa maksavat Beatsin PowerBeats 3 -kuulokkeet.

MacOtakara osui lopulta oikeaan, kun se ennusti kaksi uutta mustaa värivaihtoehtoa, mutta ennen niitä sivusto povaili, että mallistoon saattaisi tulla uusi sininen versio.

Keraaminen Apple Watch Series 2.

Mark Gurman meni ennustuksensa kanssa metsään, kun hän raportoi, että Apple esittelisi täysin uudistetun Apple Watchin. Series 2 muistuttaa kuitenkin hyvin pitkälti alkuperäistä mallia, ja uudistettu ulkoasu nähdään joskus tulevaisuudessa.

Huhut ovat huhuja, ensi vuotta pohditaan jo

Kuten yhteenveto osoittaa, huhuihin kannattaa aina suhtautua huhuihin. Monet alaa ja oikeita yhtiöitä tarkkaan seuraavat voivat ennustustensa kanssa osua oikeaan, mutta virheitäkin voi sattua ja myös valmistajan suunnitelmat voivat matkan varrella muuttua.

Huhumylly kuitenkin jatkaa jauhamistaan, ja nyt jo mietitään, mitä Apple esittelee ensi vuonna. iPhone-malli täyttää 10 vuotta, ja huhuissa on jo puhuttu, että iPhone 7s:n sijaan ensi vuonna julkaistaisiin iPhone 8, joka toisi täysin uusitun ulkoasun lasipintoineen ja OLED-näyttöineen, ja ikoninen kotinäppäinkin saattaa kadota. Huhumylly pyörii, ja kun syksy 2017 alkaa vähitellen lähestyä, alkaa myös kuva seuraavasta iPhonesta tarkentua.