Intel voi palata omalla mobiilipiirillään – kuuluuko se Surface-puhelimen reseptiin?

Intel ei välttämättä olekaan lopullisesti ulkona mobiilipiirien markkinoilta, vihjaa Intelin pääte- ja esineiden internetin liiketoimintojen sekä järjestelmäarkkitehtuuriryhmän vetäjä Venkata Renduchintala.

Huhti-toukokuun vaihteessa Intel vahvisti tiedontulevan Broxton-järjestelmäpiirinsä että modeemipiirin kanssa integroidun SoFIA-järjestelmäpiirinsä kehityksen lopettamisesta.

Vuosien ja miljardien dollarien panostusten jälkeen Intel näytti heittäneen pyyhkeen kehään taistossa ARM-pohjaisia mobiilipiirejä vastaan. Sittemmin Intel on lähtenyt mukaan myös ARM-piirien valmistajaksi, mikä on merkittävä muutos sen strategiassa.

”Ensinnäkin, järkeistimme mihin käytimme tutkimus- ja tuotekehitystämme. Meillä oli pari mobiilijärjestelmäpiiriä, joiden en usko olleen loppuun asti viemisen arvoisia. Tämä ei tarkoita, ettemme enää tekisi mobiilialustoja. Mobiilialustojen puolella sitoudun puhumaan vähemmän ja tekemään enemmän. Kun meillä on jotakin kerrottavaa, puhumme vasta sitten”, toteaa Renduchintala PCWorldin haastattelussa.

Aiemmin Microsoftin myyttisen Surface-puhelimen odotettiin pitkään perustuvan Intelin mobiilipiirille, sillä ne edustavat x86-arkkitehtuuria. Tämä tarkoittaisi kaikkien vanhempienkin Windows-sovellusten toimivan puhelimessa, mistä olisi erityistä hyötyä Continuum-toiminnon hyödyllisyyden kasvattamisessa. Nyt Microsoft mahdollistaa Windows-puhelimen liittämisen näyttöön ja näppäimistöön käytettäväksi pöytä-PC:nä, mutta valtaosa uusista Windows-sovelluksista ei sisällä tukea Continuumille, mikä syö sen hyödyllisyyttä.

Intelin mahdollinen yhä tulevaisuudessa tulossa oleva mobiilipiiri voisi tuoda jälleen eloon myös odotukset x86-arkkitehtuurin Surface-puhelimesta.

Microsoftin Surface-puhelimesta ei ole kuultu viime aikoina tarkempia huhuja tai nähty vuotoja. Sitä odotetaan markkinoille aikaisintaan ensi vuoden syksyllä jos vielä silloinkaan.