Applen tuleva huippu-iPhone voi tulla myyntiin puutteellisena - ohjelmiston kehityksessä merkittäviä haasteita

Applella on vaikeuksia sen seuraavan huippu-iPhonen ohjelmiston kehitystyössä, raportoi tällä kertaa arvostettu ja luotettavana pidetty Fast Company.

Taakse jäänyttä kesäkuuta kuvaillaan jännittyneeksi ajaksi Apple-insinööreille ja -suunnittelijoille iPhone-tiimissä. ”Ilmassa on paniikin tunnetta”, lähde kertoi Fast Companylle.

Applelta odotetaan tänä vuonna iPhone 7s:n ja iPhone 7s Plussan lisäksi uutta huippu-iPhonea, jossa on lukuisia uudistuksia, kuten lähes koko etupuolen kattava näyttö, ensi kertaa iPhonessa OLED-teknologialla, uusia kasvontunnistuksen mahdollistavia 3D-antureita, tuki langattomalle lataukselle sekä uudelleenjärjestelty kaksoiskamera ja uusi rakenne ruostumatonta terästä olevalla kehikolla ja lasilla sekä edessä että takana.

Fast Companyn lähteen mukaan Applella on paiskittu töitä hiki hatussa iPhonen ohjelmisto-ongelmien korjaamiseksi. Jollei näitä ongelmia saada ratkaistua, uusi iPhone voi myöhästyä tai tulla markkinoille ilman tukea langattomalle lataukselle tai kasvontunnistukselle, lähde kertoo.

Yllättäen myös langattoman lataukseen liittyy ongelmia juuri ohjelmiston kanssa. Applen uskotaan käyttävän induktiivista, mahdollisesti Qi-standardin mukaista tai siitä muunneltua ratkaisua. Broadcomilta tulevien komponenttien kanssa ei ole ongelmaa, mutta langattomaan lataamiseen liittyvä ohjelmisto ei ole vielä valmis. Tarkemmin yllättävien ongelmien luonnetta tai syytä ei tuoreinkaan raportti avaa.

Aiemmat raportit ovat jo kertoneet myös, ettei tulevasta huippu-iPhonesta löytyisi enää sormenjälkitunnistinta. Sen sijaan tarjolla olisi edistynyt kasvontunnistus. Myös tähän 3D-antureihin perustuvaan toimintoon liittyy vielä ohjelmisto-ongelmia. Fast Companyn lähteen mukaan Applella on ollut vaikeuksia saada anturi ja tunnistus toimimaan luotettavasti. Lähde uskoo kuitenkin Applen saavan 3D-tunnistuksen ajoissa kuntoon.

Kenties kaikista yllättävin tieto Fast Companyn lähteeltä on, ettei sormenjälkitunnistimen kohtalo olisi vieläkään selvä. Lähde odottaa todennäköisimmän vaihtoehdon edelleen olevan sen integrointi osaksi näyttöä.

Ongelmia uudelle iPhonelle on aiheuttanut myös muun muassa sen uusi OLED-näyttö, sillä niiden tuotantokapasiteetti kumppanilla Samsungilla on rajallinen.

Applen odotetaan esittelevän uudet iPhonensa syyskuussa, mutta jo pitkään on huhuttu uuden huippu-iPhonen toimitusten alun viivästyvän mahdollisesti marraskuulle asti.