Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhut jatkuvat: iPhoneen tulossa periskooppikamera vasta ensi vuonna

Huhut tulevista iPhoneista jatkuvat, mutta tällä kertaa huomio on jälleen jo ensi vuodessa, eli noin puolentoista vuoden päässä syksyssä 2023.

Haitong International Securitiesin analyytikko Jeff Pu on tuoreessa raportissaan kertonut odottavansa periskooppirakenteisen telekameran mukaantuloa iPhone-huippumalleihin vuonna 2023. Pun raportista uutisoi 9to5Mac-sivusto.

Ennustus vastaa Apple-tietäjänä tunnetun toisen analyytikon Ming-chi Kuon aiemmin kertomaa. Myös Kuo ennakoi raportissaan joulukuussa 2021 periskooppirakenteisen kameran tuloa iPhoneen vasta vuonna 2023. Aiemmin kesällä 2021 Kuo piti vielä mahdollisena periskooppirakenteisen kameran tuloa iPhoneihin vuonna 2022, mutta sittemmin tältä osin ennustettu aikataulu on venähtänyt vuoteen 2023.

Periskooppirakennetta, joka pitää sisällään valonsäteet laitteen sisällä 90 astetta kääntävän prisman, on käytetty Android-puhelimissa suurempaan optiseen zoomiin 4x-tasolta aina 10x-tasolle asti. iPhoneissa optista zoomia on perinteisellä rakenteella nähty toistaiseksi maksimissaan 3x-tasolla, viimeisimmissä iPhone 13 Pro -puhelimissa. Periskooppirakenne mahdollistaa suuremman optisen zoomin ilman, että kamerakokoonpanon paksuus kasvaa liikaa.

Pun odotuksissa Apple voisi tarjota periskooppirakenteen avulla tulevissa iPhoneissa 5x optisen zoomin, mutta tarkka optisen zoomin määrä saattaa olla vain arvailua. Analyytikko Pu kertoo Applen käyvän neuvotteluja Lante Opticsin kanssa periskooppirakenteessa käytettävien linssien toimittamisesta. Yhtiö on toimittanut Applelle näytteitä tuotannostaan, ja lopullista päätös kumppanuudesta on tarkoitus tehdä raportoidusti toukokuussa. Toteutuessaan diili olisi merkittävä Lante Opticsille.

Periskooppirakenteista telekameraa odotetaan osaksi tulevia, mahdollisesti iPhone 15 Pro -nimeä kantavia huippumalleja.

Vaikka periskooppikamera on tulossa vasta 2023, myös jo vuoden 2022 syksyn iPhone 14 Pro -huippumalleihin odotetaan kameraparannuksia. Vahvojen huhujen mukaan pääkameran tarkkuus kasvaisi 48 megapikseliin ja sen myötä mukaan tulisi myös 8K-tarkkuuden videokuvaus.