Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhut ensi syksyn iPhoneista jatkuvat: tulossa pienempää ja suurempaa näyttöä, uudenlaisilla ohuemmilla paneeleilla

Huhut Applen uusista, ensi syksynä markkinoille odotettavista iPhoneista jatkuvat. Tällä kertaa fokus on uutuuksien näyttöpaneeleissa.

Jo aiemmin analyytikko Kuo on kertonut odottavansa koko Applelta ensi syksynä odottamansa iPhone-kolmikon sisältävän tuen 5G-yhteyksille sekä tuovan myös uudet näyttökoot. Ensi vuonna tulossa olisivat iPhone-mallit 5,4, 6,1 ja 6,7 tuuman OLED-näytöillä. Näyttökoot ovat siis menossa osittain uusiksi verrattuna nykymalleihin.

iPhone-huippumalleista Apple on pienentämässä näyttöä pienemmässä mallissa nykyisiin 5,8 tuuman iPhone X / XS / 11 Pro -malliin verrattuna ja toisaalta kasvattamassa suuremmassa mallissa näytön kokoa iPhone XS Maxin / 11 Pro Maxin 6,5 tuumasta. Malliston edullisimmaksi vaihtoehdoksi odotetaan yhä 6,1 tuuman näytöllä varustettua puhelinta mutta ensi vuonna myös siinä olisi OLED-näyttöpaneeli.

Nyt korealainen ETNews raportoi, että 5,4 ja 6,7 tuuman huippumalleissa Apple tulisi käyttämään Samsung Displayn valmistamia AMOLED-näyttöpaneeleja. Käyttöön tulisi ensi kertaa iPhoneissa uusi Y-OCTA-tekniikka, joka mahdollistaa ohuemman rakenteen kosketuskerroksen integroinnin ansiosta. Samsung on jo aiemmin käyttänyt Y-OCTA-näyttöpaneeleja omissa huippupuhelimissaan useamman vuoden ajan. 6,1 tuuman näyttö edullisemmassa iPhone-mallissa olisi puolestaan tavanomainen AMOLED-paneeli, joita Apple hankkisi sekä LG:ltä että Samsungilta.

Ohuempi näyttöpaneeli voi mahdollistaa Applelle laitteiden ohentamisen tai säästyneen tilan käyttämisen esimerkiksi aiempaa kookkaampaan akkuun.

Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan ensi vuoden iPhoneihin olevan tulossa myös uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.

Apple on käyttänyt käytännössä samaa designia nyt kolmatta vuotta, kun iPhone X sekä iPhone XS / XR ja iPhone 11 -mallit ovat muodoiltaan samanlaisia. Ensi vuonna tähän on tulossa muutos, ja suunta kulkee kohti jyrkempiä reunoja ja leikkauksia, hieman samaan tapaan kuin jo nykyisissä iPad Pro -malleissa.

Applen kaikkien kolmen uuden iPhone-mallin odotetaan sisältävän tuen 5G-verkkoyhteydelle. Huhujen mukaan Apple tulee käyttämään Qualcommin Snapdragon X55 -5G-modeemipiiriä, joka on edistyneempi 2. sukupolven ratkaisu kuin mitä vielä tällä hetkellä on markkinoilla

DigiTimesin mukaan Applen suunnittelisi myös 120 hertsin virkistystaajuuden käyttöönottoa ensi vuoden iPhone-mallistossa. Toistaiseksi Apple käyttää 120 hertsin näyttöjä jo iPad Pro -laitteissaan vuodesta 2017 lähtien, joissa näytöt on brändätty ProMotion-nimellä. iPhoneissa Apple on toistaiseksi pidättäytynyt 60 hertsin näytöissä. Suurempi virkistystaajuus eli näytön päivitysnopeus merkitsee näytön sisällön selaamisen ja esimerkiksi käyttöliittymän animaatioiden olevan sulavampia. 60 hertsin päivitysnopeus tarkoittaa näytön sisällön päivittyvän 60 kertaa sekunnissa, 120 hertsiä vastaavasti 120 kertaa sekunnissa.

Kuon aiemman raportin mukaan lisäksi ainakin yhdessä ensi vuonna tulossa olevista iPhone-malleista olisi aiempaa pienempi leikkaus näytössä etukameralle. Toistaiseksi on epäselvää, tulisiko etukamerakokonaisuus olemaan pienempi kaikissa näissä tulevissa iPhone-malleissa.

Etupuolen muutosten ohella ensi vuonna iPhoneihin odotetaan uutta 3D-takakamerajärjestelmää. Kuon mukaan ensi vuonna iPhone-huippumalleissa voidaan nähdä jopa seitsemänlinssinen takakamera, kun tämän vuoden uusissa iPhone 11 Pro -malleissa kameroita on kolme – pääkameran lisäksi tele- ja ultralaajakulmakamerat. Tarkempia tietoja 3D-kameran yksityiskohdista ei kuitenkaan vielä ole. Sen pitäisi kuitenkin auttaa puhelinta hahmottamaan paremmin ympäristönsä ja auttaa näin sovelluskehittäjiä luomaan entistä kehittyneempiä lisätyn todellisuuden sovelluksia.

Lisäksi ensi vuoden iPhoneihin odotetaan uutta A14-järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan 7 nanometrin sijaan 5 nanometrin tuotantoprosessilla. Pienemmän viivanleveyden tuotantoprosessi auttaa yleisellä tasolla paremman suorituskyvyn ja vähäisemmän virrankulutuksen saavuttamisessa.