Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-vuoto paljasti lukuisia yksityiskohtia tulevasta iPhonesta

Applen tiistaina ohjelmassa olevan julkistustilaisuuden alla on nähty vielä massiivinen vuoto, kun iOS 11 -käyttöjärjestelmäversion GM- eli valmis gold master -versio, on vuotanut verkkoon. Ohjelmistosta on paljastunut lukemattomia vielä tähän asti salassa pysyneitä tietoja tulevasta iPhonesta, kertoo muun muassa 9to5Mac.

Applelta odotetaan tiistaina kolmea uutta iPhone-mallia. Näistä kaksi ovat hienoisia päivityksiä nykyisistä iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -malleista. Suurin huomio, myös nyt uusimmassa vuodossa, kiinnittyy kuitenkin uuteen huippu-iPhoneen, jonka mallikoodi on D22. Tuoreinkaan ohjelmistovuoto ei paljastanut vielä uutuuksien mallinimiä, mutta huippu-iPhonen mallinimeksi on odotettu joko iPhone X:ää tai iPhone Editionia, kun kaksi muuta olisivat iPhone 8 ja iPhone 8 Plus.

Huppu-iPhonen suurimpia uudistuksia ovat lähes koko puhelimen etupuolen kattava näyttö, ensi kertaa iPhonessa OLED-teknologialla, sekä sormenjälkitunnistuksen korvaava kasvontunnistus. Mukana on myös uusi järjestelmäpiiri sekä langattoman latauksen tuki. Nyt uuden huippu-iPhonen yksityiskohdista on kuitenkin saatu valtavasti lisätietoa.

True Tone -näyttö, uusia taustakuvia OLED-näytölle

iPhone on nähtävästi saamassa jo iPad Pro -laitteista tutun True Tone -näytön, jossa näytön valkotasapaino säätyy kulloiseenkin ympäristöön sopivaksi luettavuutta selkeästi parantaen.

Näytön tarkkuus on 2436×1125 pikseliä. Sen tiedetään tulevan OLED-teknologialla, jota silmällä pitäen mukana on laaja joukko uusia osittain mustia taustakuvia. OLED-näyttöhän ei kuluta virtaa mustien pikseleiden osalta, joten tummuus sopii sen kanssa yhteen.

Näyttö kattaa lähes koko etupuolen lukuun ottamatta lovea yläreunassa. Ohjelmistosta löytyy mallikuvia puhelimesta.

 

Käyttöliittymässä kotipainikkeen odotetaan korvautuvan eletoiminnoilla. Mahdollisuudesta pyyhkäistä ylöspäin viestii viiva sovelluksen alareunassa, kuten tässä laskimen pohjassa.

Face ID -kasvontunnistus

Uusi sormenjälkitunnistuksen korvaava kasvontunnistus saa nimekseen Face ID.

Face ID otetaan käyttöön Touch ID:tä vastaavalla tavalla, jossa aluksi kasvot tallennetaan kattavasti eri kuvakulmista puhelimeen, jotta tunnistus myöhemmin onnistuisi.

Ennakkotietojen perusteella Applen kasvontunnistuksen pitäisi olla nopeampi, varmatoimisempi sekä turvallisempi tunnistautumistapa kuin sormenjälkitunnistus.

Näyttö pysyy päällä, kun sitä katsotaan

Kasvontunnistuksen ansiosta iPhonen näyttö pysyy jatkossa päällä, kun sitä katsotaan, eikä puhelin himmennä näyttöä tai siirry valmiustilaan.

Animoidut Animoji-emojit

iPhonen uusia kasvonmallinnuskykyjä hyödynnetään myös Animojeissa. Ne ovat animoituja emojeja, jotka liikkuvat puhelimen käyttäjän ilmeiden mukaisesti. Animojeissa mukana voi olla myös ääntä.

Lukituspainike on jatkossa sivupainike

Virta/lukituspainikkeesta puhutaan jatkossa sivupainikkeena ja se saa aiempia kotipainikkeen toimintoja. Sivupainikkeen tuplapainallus avaa Apple Pay -näkymän. Sivupainikkeen pitkä painallus aktivoi Sirin.

Portrait Lighting -toiminto kameraan

Uusi iPhone on saamassa laajennuksen Portrait- eli muotokuvakuvaustilaan, jossa tähän asti kaksoiskameraa on hyödynnetty kuvauskohteen taustan sumentamiseen. Portrait Lightingin myötä mukaan tulee myös ilmeisesti erilaisten valaistusolosuhteiden simulointi.

Portrait Lighting tukee erilaisia valotiloja, kuten ääriviivoihin keskittynyttä valoa, luonnollista valoa, lavavalaistusta, mono-lavavalaistusta ja studio-valaistusta.

Uusia videokuvaustarkkuuksia ja -nopeuksia

Mukana on myös uusia videokuvausmahdollisuuksia:

  • 1080p Full HD -tarkkuus 240 kuvan sekuntinopeudella (480 MB)
  • 4K-tarkkuus filmityyliin 24 kuvan sekuntinopeudella (270 MB), HEVC (135 MB)
  • 4K-tarkkuus 60 kuvan sekuntinopeudella (450 MB), HEVC (400 MB)