Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Facebookin Oculus kehittää halpaa ja langatonta virtuaalitodellisuuslaitetta - odottavan aika on vielä pitkä

Facebookin Oculus kehittää uutta itsenäistä virtuaalitodellisuuslaitetta, jonka on suunniteltu tulevan markkinoille 200 dollarin hinnalla, raportoi Bloombergin Mark Gurman lähteisiinsä perustuen.

Kalliit laitteet ovat olleet yksi syy, miksi virtuaalitodellisuuden sovellukset eivät ole lähteneet lentoon. Esimerkiksi Oculus on tuonut nykyiset Rift-virtuaalilasinsa nyt kesätarjouksessa myyntiin 399 dollarilla, täällä 449 eurolla, yhdessä Touch-ohjainten kanssa, kun alun perin paketilla oli hintaa tuplasti. Lisäksi Rift vaatii vielä rinnalleen tehokkaan PC-tietokoneen, toisin kuin tuleva itsenäinen laite. Toisaalta myöskään älypuhelimeen perustuvat edullisemmat lasit eivät ole ottaneet tuulta alleen. Niitä on vaivannut ennen kaikkea heikko kuvanlaadun tarkkuus.

Oculusin uusi laite tullaan esittelemään vielä tänä vuonna, mutta markkinoille se ehtii vasta ensi vuoden puolella. Käytännössä kyse on nykyisten halpojen älypuhelinperustaisten virtuaalilasien ja tietokoneeseen kytkettävien tehokkaiden lasien välimaastoon sijoittuvasta uutuudesta.

Uusienkin virtuaalilasien kohteina pysyvät edelleen pelaaminen, videoiden katselu sekä sosiaaliset toiminnot. Pacific-koodinimisen laitteen kerrotaan muistuttavan kompaktia versiota Riftistä ja olevan Samsungin Gear VR:ää kevyempi. Tekninen perusta syntyy Qualcommin piiristä. Yhtenä merkittävänä erona uudet itsenäiset virtuaalilasit eivät tukisi liikkumisen seuraamista. Tämä tulisi mukaan vasta myöhemmissä sukupolvissa.

Uuden laitteen käyttöliittymän kerrotaan muistuttavan Samsungin Gear VR:ää ja lasien tukevan langatonta kauko-ohjainta. Valmistuskumppaniksi olisi tulossa kiinalainen Xiaomi. Kansainvälisesti tuotetta myytäisiin Oculusin nimellä, mutta Kiinassa Xiaomin brändillä. Aiemmin Xiaomilla kansainvälistä liiketoimintaa vetänyt Hugo Barra siirtyi alkuvuodesta Facebookin virtuaalitodellisuuden hankkeiden vetäjäksi, mikä varmasti ei ole ainakaan hidastanut yhtiöiden välisten yhteistyökuvioiden syntyä.

Virallisesti Oculus on kertonut työstävänsä myös tehokkaampaa laitetta koodinimeltä Santa Cruz. Uusi nyt huhuttu laite olisi tätä selvästi edullisempi.