Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applelta odotetaan ensi viikolla täysin uusia MacBook Pro -läppäreitä - tämä tiedetään jo nyt: design, näyttö, suoritin ja liitännät kaikki menossa uusiksi

Apple on ilmoittanut järjestävänsä syksyn toisen julkistustapahtumansa maanantaina 18. lokakuuta kello 20 Suomen aikaa.

Tulevan tapahtuman päätähdeksi odotetaan täysin uutta MacBook Pro -tietokonetta, varustettuna 14 ja 16 tuuman näytöillä.

Huhuja ja raportteja uusista MacBook Pro -läppäreistä on kuultu pitkään, ja uudistuksista onkin muodostunut jo varsin kattava kokonaiskuva. Applen tapahtumailmoituksen myötä huhuissa käynnistyi kuitenkin vielä uusi kierros, joka on lisännyt mukaan muutamia lisäyksityiskohtia.

Tulevasta ovat viimeksi vihjanneet Twitterissä nimimerkki dylandkt, joka tunnetaan varsin hyvin oikeaan osuneista aiemmista paljastuksistaan sekä näyttöpaneelianalyytikko Ross Young.

Uusien MacBook Pro -läppärien tuotannon alkamisesta pienimuotoisesti kerrottiin jo elokuun alkupuolella.

14 ja 16 tuuman MacBook Pro -läppäreihin odotetaan merkittävää uudistusta sisältäen uuden tasapintaisemman designin, Applen oman ja sen ensimmäistä M1-piiriä tehokkaamman suoritinpiirin sekä mini-LED-taustavaloteknologian näytöissä. Lisäksi liitäntävalikoima on jälleen monipuolistumassa.

Alla käydään kattavasti läpi odotukset Applen uusista MacBook Pro -läppäreistä erinäisiin huhuihin ja raportteihin perustuen. Minkäänlaisia kuvavuotoja MacBook Pro -uutuuksista ei ole nähty.

Design

Uusiin MacBook Pro -läppäreihin on huhuttu designia, joka muistuttaa tasapintaisuudellaan Applen muita viimeaikaisia uutuuksia, kuten iPhone 12 ja 13 -puhelimia, iPad mini / Air / Pro -tablettilaitteita sekä iMac-pöytätietokonetta.

Uutuudet tuovat ensimmäisen merkittävän uudistuksen MacBook Pro -designiin sitten vuoden 2016.

Jo aiemmissa MacBook Pro -malleissa kyljet ovat olleet suorat, joten tasapintaisuus uusien mallien yhteydessä voi tarkoittaa kannen päälipinnan ja toisaalta pohjan olevan muotoiltu tasaiseksi ilman ainakaan merkittävämpää kaarevuutta reunoissa.

Uutuudet tulevat olemaan varustettu noin 14 ja 16 tuuman näytöillä. 16 tuuman MacBook Pro on jo kuulunut Applen mallistoon, mutta 14 tuumaa on uusi näyttökoko verrattuna edeltäviin 13,3 tuuman malleihin.

Näyttöreunusten odotetaan kuitenkin pienenevän, joten 14 tuuman näyttö saattaa mahtua lähes samankokoiseen laitteeseen kuin aiemmat 13 tuuman MacBook Prot. Huhujen mukaan näytön alapuolelta ei enää uutuuksissa löytyisi MacBook Pro -tekstilogoa.

Huhut ovat myös kertoneet Applen olevan luopumassa näppäimistön ylimmän rivin paikalta aiemmista MacBook Pro -läppäreistä tutusta Touch Bar -näyttörivistä uusissa malleissa. Täysin selvää ei kuitenkaan ole, että Touch Bar poistuisi kokonaan eikä olisi saatavilla edes valinnaisena lisäominaisuutena. Erittäin todennäköiseltä kuitenkin vaikuttaa, ettei Touch Baria nähdä ollenkaan uutuuksissa.

Näyttö

Uudet MacBook Prot ovat saamassa jo 12,9 tuuman viimeisimmässä iPad Prossa ensi kertaa nähdyn mini-LED-taustavaloteknologian, joka parantaa näyttöjen kirkkautta ja kontrastia. Näytön taustavalo koostuu iPad Prossa yli 10 000 pienikokoisesta LED-valosta.

Näyttöpaneeli on edelleen LCD, mutta mini-LED-taustavalaistus vie sen lähemmäksi OLED-näyttöjä ominaisuuksiltaan.

12,9 tuuman iPad Prossa näytössä on yli 10 000 pienikokoista LED-valoa. Vastaavaa ratkaisua odotetaan osaksi uusia MacBook Pro -läppäreitä.
12,9 tuuman iPad Prossa näytössä on yli 10 000 pienikokoista LED-valoa. Vastaavaa ratkaisua odotetaan osaksi uusia MacBook Pro -läppäreitä.

Ohjelmistosta paljastuneiden tietojen mukaan näyttöjen tarkkuudet uusissa MacBook Pro -läppäreissä ovat 14 tuuman mallissa 3024×1964 ja 16 tuuman mallissa 3456×2234 pikseliä verrattuna edeltävien 13,3 tuuman mallin 2560×1600 pikseliin ja 16 tuuman mallin 3072×1920 pikseliin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on virkistystaajuus: iPad Prossa on 120 hertsin virkistystaajuus, ja näyttöpaneelianalyytikko Ross Young on samojen paneelitoimittajien myötä pitänyt 120 hertsiä mahdollisuutena myös MacBook Pro -uutuuksiin. Täysin varma asiasta hän ei kuitenkaan ole. Myös nimimerkki dylandkt on kertonut Applen testanneen 120 hertsin virkistystaajuutta jossakin Mac-prototyypissä aiemmin tänä vuonna, mutta mitään tarkempaa tietoa ei hänelläkään ole. Toistaiseksi ei siis tiedetä, tulevatko uudet MacBook Prot sisältämään ensi kerran Mac-läppäreissä tavanomaista 60 hertsiä korkeamman virkistystaajuuden.

Suoritin ja muisti

Apple on toistaiseksi tarjonnut omaa suunnitteluaan edustavan suoritinpiirin Mac-läppäreistä MacBook Airissa ja 13 tuuman MacBook Prossa, joissa on Applen M1-piiri.

Uudet MacBook Prot ovat saamassa tehokkaamman suoritinpiirin, jonka todennäköisin nimi on M1X. Muitakin vaihtoehtoja nimeksi on kuitenkin esitetty spekulaatioissa, esimerkiksi M1 Pro.

Applen on kerrottu suunnittelevan piirejä koodinimillä Jade C-Chop ja Jade C-Die. Molemmissa on yhteensä kymmenen CPU-keskussuoritinydintä, kahdeksan tehoydintä ja kaksi virtapihimpää ydintä, kun toistaiseksi Mac-läppäreistä MacBook Airista ja 13 tuuman MacBook Prosta löytyvä M1 on varustettu vastaavasti neljällä teho- ja neljällä säästöytimellä. Samoin tuleva suoritinpiiri sisältää 16- ta 32-ytimisen grafiikkasuorittimen verrattuna M1:n enintään 8 ytimeen ja myös parannetun Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikön.

Uuden piirin yhteydessä odotetaan olevan tarjolla erillisenä valintana ainakin 32 gigatavua tai jopa 64 gigatavua käyttömuistia, kun määrä rajoittuu 16 gigatavuun M1-piirissä, ja piiristä löytyy tuki kahta useammalle Thunderbolt-liitännälle. Uuden piirin odotetaan myös tukevan useampia ulkoisia näyttöjä.

Nimimerkki dylandkt:n mukaan sekä 14 että 16 tuuman uusi MacBook Pro tarjoaisivat perusversiossaan 16 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia sekä samanlaisen version suoritinpiiristä. Lisämaksusta on tietenkin saatavilla enemmän käyttö- ja tallennusmuistia.

Verrattuna edeltäviin Intelin suorittimella varustettuihin MacBook Pro -tietokoneisiin, uutuuksien voi odottaa tarjoavan huomattavasti pidemmän akunkeston jo M1-piirillä varustettujen Macien tavoin.

Liitännät ja kamera

Uudet MacBook Prot ovat tuomassa myös merkittävän muutoksen liitäntäarsenaaliin verrattuna edeltäjiinsä, joissa huippumalleissa on ollut vain neljä USB-C / Thunderbolt -porttia sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Aiemmin Applea uhkailleen kiristäjäryhmän paljastamien asiakirjojen mukaan oikealle kyljellä tulevissa MacBook Pro -läppäreissä olisivat HDMI-liitäntä, yksi USB-C-portti ja SD-korttipaikka. Vasemmalta kyljeltä puolestaan löytyisi uusi MagSafe-latausliitäntä, kaksi USB-C-porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. USB-C-porttien määrä siis laskisi yhdellä verrattuna edeltäjämalleihin, mutta vastapainona mukana olisivat jälleen HDMI, muistikorttipaikka sekä erillinen magneettisesti kiinnittyvä MagSafe-latausliitäntä.

Lisäksi uudet MacBook Pro -läppärit ovat dylandkt:n mukaan saamassa myös uuden 1080p-tarkkuuden kameran. Applen Mac-kamerat ovat aiemmin saaneet paljon kritiikkiä matalasta tarkkuudestaan ja kuvanlaadustaan erityisesti sen muihin laitteisiin verrattuna, mutta nyt tähän pitäisi olla luvassa ilahduttava muutos. Uusi 1080p-kamera nähtiinkin jo aiemmin myös iMac-pöytätietokoneen osana.

Applen läppärimallisto jatkossa

Vielä tällä hetkellä Apple myy M1-piirillisten MacBook Airin ja 13 tuuman MacBook Pron lisäksi myös Intel-suorittimella varustettuja versioita 13 tuuman MacBook Prosta ja 16 tuuman MacBook Prosta.

Uusi 14 tuuman MacBook Pro tuskin korvaa M1:llä varustettua 13 tuuman MacBook Prota, vaan se jatkanee yhä myynnissä. Näin ollen Applen läppärimallisto olisi jatkossa:

  • 13 tuuman MacBook Pro M1:llä
  • 14 tuuman MacBook Pro ”M1X:llä”
  • 16 tuuman MacBook Pro ”M1X:llä”

13 tuuman MacBook Pro Intel-suorittimella ja todennäköisesti myös 16 tuuman MacBook Pro Intel-suorittimella ovat näillä näkymin poistumassa markkinoilta korvaavien uutuuksien myötä.

MacBook Pro -uutuuksien jälkeen seuraavaksi odotetaan uutta MacBook Airia, mutta vasta joskus syksyllä 2022. Sen pitäisi tarjota seuraavan sukupolven piiri (”M2”), mini-LED-näyttö ja myös uusi design.

14 ja 16 tuuman uuden MacBook Pron rinnalla Apple voi julkistaa mahdollisesti jo ensi viikolla niiden kanssa samalla M1:tä tehokkaammalla suoritinpiirillä varustetun Mac mini -version. Vuoden 2022 aikana Applelta odotetaan sitten vielä 24-tuumaista suurempaa iMacia ja Mac Prota, joiden myötä Applen siirtymä Intelin suorittimista omiin piireihinsä Maceissa tulisi valmiiksi.