Apple-tietäjä: Odotettu periskooppirakenteinen telekamera 5-6x optisella zoomilla tulossa vuonna 2023 vain yhteen iPhone-malliin

Nyt huhutaan jo iPhone 15 -puhelimista.

Applen seuraavan sukupolven iPhone 14 -mallien esittely lienee edelleen noin parin kuukauden päässä, mutta huhuissa katse on kääntynyt osin jo syksyyn 2023 ja tuolloin odotettaviin iPhone 15 -puhelimiin.

Periskooppirakenteisen telekameran tulosta iPhoneen on huhuttu jo pidempään ja useampaan otteeseen. Nyt Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-Chi Kuo on todennut odottavansa periskooppirakenteisen telekameran olevan tulossa vain suurempaan iPhone 15 Pro Max -huippumalliin, kun aiemmissa huhuissa on puhuttu sen mahdollisuudesta myös pienemmässä iPhone 15 Prossa.

Kuon kertoo, että vasta vuonna 2024 periskooppirakenteinen telekamera tulisi myös pienempään huippumalliin, iPhone 16 Pro Maxin lisäksi siis iPhone 16 Prohon.

Kuon mukaan iPhone 15 Pro Maxin periskooppitelekamera rakentuisi 1/3″-koon ja 12 megapikselin tarkkuuden kennolle, aukon koko olisi f/2,8 ja optista zoomia pääkameraan verrattuna telekamera tarjoaisi noin 5-6x-tasolla.

Periskooppirakennetta, joka pitää sisällään valonsäteet laitteen sisällä 90 astetta kääntävän prisman, on käytetty Android-puhelimissa suurempaan optiseen zoomiin noin 4x-tasolta aina 10x-tasolle asti. iPhoneissa optista zoomia on perinteisellä rakenteella nähty toistaiseksi maksimissaan 3x-tasolla, viimeisimmissä iPhone 13 Pro -puhelimissa. Periskooppirakenne mahdollistaa suuremman optisen zoomin ilman, että kamerakokoonpanon paksuus kasvaa liikaa.

Vaikka periskooppirakenteista telekameraa ei iPhoneissa nähdä vielä tänä vuonna, myös iPhone 14 -puhelimiin ja erityisesti Pro-huippumalleihin odotetaan muita merkittäviä kameraparannuksia. Huhujen mukaan iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max tulevat saamaan uuden 48 megapikselin pääkameran ja 8K-videokuvauksen, kun taas etukamera uudistuisi kaikissa iPhone 14 -puhelimissa automaattitarkennuksella ja suuremmalla aukolla.

Ensi vuoden iPhoneista ei periskooppirakenteisen telekameran lisäksi ole kuultu paljoa huhuja, mutta yhtenä muutoksena Applen odotetaan siirtyvän omasta Lightning-liitännästä USB-C-liitäntään.