Apple-reportteri paljasti: Tällaisia ovat seuraavat iPhonet - luvassa "suurin päivitys sitten 5G:n lisäämisen"

iPhone 15 -puhelimet ovat tuomassa paljon uutta.

Applen seuraavan sukupolven iPhone-puhelinten julkistukseen on aikaa enää reilu kuukausi, sillä Applen odotetaan esittelevän uudet iPhonensa jälleen tutussa aikataulussa syyskuun aikana.

iPhone-julkistuksen lähestyessä Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on luonut osana viimeisintä Power On -uutiskirjettään katsauksen siihen, millaisia uudistuksia iPhone 15 -puhelimet ovat tuomassa.

Gurman ei varsinaisesti paljastanut nyt katsauksessaan enää mitään merkittäviä uusia tietoja, mutta vahvistaa monia jo aiemmin huhuttuja yksityiskohtia tulevista iPhoneista. Gurman tunnetaan erinomaisista tietolähteistään, ja hänen raportoimiinsa tietoihin myös tulevista iPhoneista voi suhtautua suurella varmuudella.

iPhone 15 -puhelimissa Apple on tekemässä useita merkittäviä muutoksia, ja Gurman toteaakin uutuuksien tulevan olemaan suurin päivitys sitten 5G-tuen lisäämisen kolmeen vuoteen.

Uudet iPhonet vievät Gurmanin mukaan Applea jälleen yhden askeleen kohti sen pitkän aikavälin visiota iPhonesta, joka on etupuolelta täysin näyttöä. Tämä tapahtuu pienemmillä reunuksilla iPhone 15 Pro -huippumalleissa. Samanaikaisesti perusmalleissa näytön yläreunan lovi tulee korvautumaan iPhone 14 Pro -puhelimissa ensiesitellyllä Dynamic Island -reikäratkaisulla.

Tulevissa iPhoneissaan Apple ennakoi jo myös EU-lainsäädännön vaatimuksia ja tulee siirtymään omasta Lightning-liitännästä USB-C-standardiliitäntään.

Pro-huippumallit ovat myös saamassa ensi kertaa titaanirungon, uuden kustomoitavan toimintopainikkeen äänitilakytkimen tilalle, markkinoiden ensimmäisen 3 nanometrin järjestelmäpiirin sekä iPhone 15 Pro Maxissa ensi kertaa periskooppirakenteisen telekameran iPhoneissa.

Alta löytyvät Gurmanin katsauksen ja aiempien luotettavien raporttien perusteella luotu yhteenveto siitä, millaisia syksyn 2023 iPhone-uutuuksista odotetaan.

Yhteenveto iPhone 15:n ja iPhone 15 Plussan uudistuksista edeltäjistään

 • Dynamic Island -reikäratkaisu loven sijaan
 • Näyttökoot käytännössä ennallaan, joskin iPhone 15:n osalta on huhuttu mahdollisesta 6,2 tuuman näytöstä 6,1 tuuman sijaan. iPhone 15 Plussaan odotetaan yhä 6,7 tuuman näyttöä.
 • Uusi 48 megapikselin pääkamera, joka kuitenkin on tiettävästi erilainen kuin iPhone 14 Pro -puhelimissa ensi kerran nähty 48 megapikselin kamera. Perusmallin 48 megapikselin kameran kennon koon odotetaan olevan pienempi kuin Pro-malleissa.
 • Edelleen kaksi takakameraa – pääkameran ohella ultralaajakulmakamera
 • A16 Bionic -järjestelmäpiiri, joka ensiesiteltiin iPhone 14 Pro -puhelimissa syksyllä 2022. iPhone-perusmallit jatkavat tällä tavalla vuoden Pro-malleja vanhemmalla järjestelmäpiirillä.
 • USB-C-liitäntä Applen oman Lightningin sijaan entistä nopeammilla tiedonsiirtonopeuksilla

Yhteenveto iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin uudistuksista edeltäjistään

 • Runkomateriaalina titaani ruostumattoman teräksen sijaan. Titaani on sekä vahvempaa että kevyempää. Apple on jo käyttänyt materiaalia osassa viimeisimpiä Apple Watcheja. Kiiltävän sijaan sivut voivat olla viimeistelty harjatun metallin kaltaiseksi. Takapinta yhä mattaviimeisteltyä lasia.
 • Pyöreämmät muodot, joissa reunojen pyöristys muistuttaa nykyisiä Apple-läppäreitä. Sivut ovat edelleen tasaiset, mutta reuna sivun ja etu- ja takapinnan välillä pyöristetty. Lasipinta saattaa olla myös reunoiltaan hieman kaareva, kun se edeltävissä iPhoneissa on ollut tasainen, luoden saumattomamman siirtymän lasin ja rungon välillä.
 • Kapeammat näyttöreunukset, noin 1,5 millimetriä verrattuna iPhone 14 Pro -puhelinten 2,2 millimetriin. Toteutettu LIPO-tekniikalla (low-injection pressure over-molding), jota Apple hyödynsi ensi kerran Apple Watch Series 7:ssä reunusten ohentamiseksi.
 • Ilmeisesti näyttöjen koot ovat sälymässä ennallaan 6,1 ja 6,7 tuumassa, ja puhelimet kokonaisuutena ovat niukasti pienempiä kapeampien näytönreunusten myötä.
 • iPhone 15 Pron sisusta on suunniteltu uudelleen samalla tavalla kuin tapahtui jo iPhone 14 -perusmalleissa korjaamisen helpottamiseksi.
 • Uusi 3 nanometrin A17-järjestelmäpiiri, joka on huomattavasti suorituskykyisempi
 • Päivitetyt kameralinssit, jotka voivat kohota entistä enemmän takapinnasta
 • Suuremman optisen zoomin telekamera iPhone 15 Pro Maxissa, ensi kertaa periskooppirakenteella iPhonessa. Takakameroita odotetaan edelleen olevan Pro-malleissa kolme kappaletta – pää- ultralaajakulma- ja telekamerat.
 • Uusi kustomoitava toimintopainike, joka korvaa kaikista iPhoneista tähän asti löytyneen äänitilan vaihtokytkimen. Uuden painikkeen toiminnallisuutta voi muuttaa eri vaihtoehdoista. Alun perin Applen piti uudistaa myös virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet kiinteiksi, värinällä painallusvasteen luoviksi painikkeiksi, mutta tästä suunnitelmasta luovuttiin teknisten haasteiden vuoksi.
 • USB-C-liitäntä Applen oman Lightningin sijaan entistä nopeammilla tiedonsiirtonopeuksilla. Pro-malleissa tuettu tiedonsiirtonopeus voi olla perusmalleja korkeampi.

Lisäksi heinäkuussa kuullun huhun mukaan iPhone 15 -puhelimet tulevat sisältämään selvästi edeltäjiään suuremmat akut. Huhutut akkukapasiteetit ovat:

 • iPhone 15: 3 877 mAh (+18 %)
 • iPhone 15 Plus: 4 912 mAh (+13,6 %)
 • iPhone 15 Pro: 3 650 mAh (+14,1 %)
 • iPhone 15 Pro Max: 4 852 mAh (+10,9 %)

Kasvaneista akkukapasiteeteista ei ole vielä saatu vahvistusta luotettavimmilta vuotajilta, kuten Mark Gurmanilta.

Uusista iPhoneista erityisesti Pro-mallien hintoihin on huhuttu jo aiemmin korotuksia, ja myös Gurman odottaa kaikille uusille iPhoneille ainakin maltillisia hinnankorotuksia Yhdysvaltojen ulkopuolella. Lisäksi Gurman ei sulje pois hinnankorotuksia Yhdysvalloissakin – ainakin osin Pro-mallien osalta johtuen muun muassa titaanirungosta ja iPhone 15 Pro Maxin kalliimmasta kamerajärjestelmästä.

Uusien iPhone-puhelinten rinnalla Applelta odotetaan uusia Apple Watch -älykelloja. Tulossa ovat Apple Watch Series 9 jälleen kahdessa runkokoossa, 41 ja 45 millimetriä, sekä toisen sukupolven Apple Watch Ultra. Uutta Apple Watch SE:tä ei sen sijaan nyt ole tulossa, sillä se näyttää päivittyvän kahden vuoden välein.

Uusiin Apple Watcheihin on odotettavissa Gurmanin mukaan ”varsin merkittävä suorituskykyparannus” uudella S9-piirillä. Apple Watchien järjestelmäpiiri on saamassa lisää tehoa ensi kerran sitten vuoden 2020 ja S6-piirin.