Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-reportteri: Apple lykkäsi jälleen odotettujen sekoitetun todellisuuden virtuaalilasiensa julkistusta - suunnitelmissa nyt WWDC-tapahtumassa kesäkuussa

Apple on jälleen lykännyt pitkään odotettujen ensimmäisten virtuaalilasiensa suunniteltua julkistusajankohtaa.

Applen odotettiin julkistavan uutuutensa kevään 2023 aikana, mutta nyt julkistusta on päätetty lykätä kesäkuussa järjestettäväksi odotettuun vuotuiseen WWDC-kehittäjätapahtumaan.

Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman raportoi Apple-lasien viimeisimmästä myöhästymisestä.

Applen virtuaalilasit ovat tarjoamassa kamerakuvan kautta myös lisätyn todellisuuden toimintoja, joiden myötä niistä voidaan puhua sekoitetun todellisuuden laseina.

Gurmanin mukaan Apple suunnitteli aiemmin lasiensa esittelyä huhtikuun tienoilla, mutta nyt aikataulu on lähteiden mukaan siirtynyt kesäkuuhun. Apple on perinteisesti järjestänyt kesäkuun alkupuolella sovelluskehittäjille suunnatun WWDC-tapahtuman, jossa se tavallisesti esittelee myös uudet vuotuiset merkittävät käyttöjärjestelmäversionsa, jotka päivityksinä julkaistaan syksyisin.

Apple päätti lasiensa lanseerauksen viimeisimmästä lykkäämisestä aiemmin helmikuun aikana sen jälkeen, kun testeissä oli paljastunut sekä laitteiston että ohjelmiston sisältävän yhä ratkaistavia ongelmia.

Apple on kehittänyt virtuaalilasejaan vuodesta 2015 alkaen, ja niiden aikataulu on viivästynyt useampaan otteeseen aiemminkin. Jossakin vaiheessa Applen piti esimerkiksi esitellä lasinsa viime vuoden kesäkuussa, josta aikataulu siirrettiin tammikuuhun 2023. Ja nyt kevään kautta on siis valahdettu jo kesäkuuhun 2023. Alun perin Applen piti esitellä lasejaan keväällä 2023 kuluttajille suunnatussa tilaisuudessa ennen sovelluskehittäjille suunnattua WWDC:tä, jossa olisi kerrottu lisää yksityiskohtia ja esitelty sovelluskehitystyökaluja sovellusten luomiseen uudelle laitteelle.

Nyt Applen odotetaan esittelevän uutuustuotteensa kokonaisuudessaan kaikilta yksityiskohdiltaan yhdellä kerralla WWDC:ssä. Lasien myyntiintulon odotetaan tapahtuvan edelleen myöhemmin tämän vuoden aikana.

Applen tulevasta uutuustuotteesta, mahdolliselta nimeltään Apple Reality Pro, odotetaan markkinoilta nyt löytyviä virtuaalilaseja selvästi kehittyneempää kokonaisuutta mitä tulee esimerkiksi suorituskykyyn: lasien pitäisi sisältää Applen M2-piirin tasolla olevan järjestelmäpiirin sekä erillisen grafiikkasuorittimen, toistakymmentä kameraa laitteen ulko- ja sisäpuolella sekä toistaiseksi korkeimman tarkkuuden näytöt (2x 4K) missään kuluttajamarkkinoiden virtuaalilaseissa.

Applen laseissa on uusi käyttöjärjestelmänsä, jonka nimi ainakin Applen sisäisesti tällä hetkellä on xrOS ja joka sisältää Applen muita laitteita muistuttavan kotinäkymän, mutta kolmiulotteisena versiona. Mukana on myös monia tuttuja Apple-sovelluksia. Erityisiä painopistealueita lasien toiminnoissa on kerrottu olevan viestintä videopuheluilla realistisilla virtuaalisilla avatar-hahmoilla kuin myös videoiden katselu mukaansatempaavassa virtuaaliympäristössä.

Lue paljon lisää raportoituja tietoja Applen tulevista virtuaalilaseista aiemmasta artikkelistamme!

Lasien käyttö perustuu muun muassa katseohjaukseen ja käsien liikkeiden seurantaan. Esimerkiksi jonkin kohteen valinnan pitäisi onnistua sitä katsomalla ja viemällä peukalo ja etusormi yhteen. Muun muassa tämä käsien ja silmien seuranta on tuottanut Applelle haasteita lasien kehityksessä. Lisäksi akunkeston ja suorituskyvyn tasapainottaminen on vaatinut ikäviäkin päätöksiä: lopulta Apple on raportoidusti päättänyt sijoittaa akun erilliseen taskussa pidettävään yksikköön, joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Vaikka lasien keventämiseksi akku ei sijaitsekaan niiden osana, on akunkesto raportoidusti erillisellä yksikölläkin vain noin kahden tunnin luokkaa.

Kehittyneen tekniikan vastapainoksi Applen virtuaalilasien hinnan odotetaan olevan korkea, noin 3 000 dollaria, eli esimerkiksi karkeasti tuplasti verrattuna Metan kilpaileviin Quest Pro -laseihin.

Erityisesti korkean hinnan vuoksi Apple-laseille on odotettu aluksi pientä kappalemääräistä myyntiä verrattuna sen muihin tuotteisiin. Applen ensimmäisen vuoden myyntitavoitteen on raportoitu olevan 1 miljoonaa kappaletta.

Applen on aiemmin raportoitu kehittävän jo myös edullisempia, vähemmän tehokkaita virtuaalilaseja julkaistavaksi jopa jo vuonna 2024.

Bloombergin Gurman kertoo tuoreimmassa raportissaan, että Applen entinen laitekehityksen johtaja Dan Riccio, joka alkuvuodesta 2021 siirtyi keskittymään vain virtuaali- ja lisätyn todellisuuden projekteihin, on ollut viime viikkoina entistä tiiviimmin mukana lasien kehityksessä Applen pyrkiessä ratkaisemaan niissä vielä jäljellä olevat ongelmat.

Applen uudet virtuaalilasit ovat tärkeä uutuustuote Applelle vuonna 2023, ja Gurmanin mukaan tavoitteena on todella tuoda lasit markkinoille tänä vuonna, jos vain suinkin mahdollista. Virtuaalilaseista on odotettu uutta tähtituotetta samalla, kun monissa muissa tuotekategorioissa nähdään vuonna 2023 vain vähäisiä uudistuksia.

Applelta on tulossa vuonna 2023 suurempi MacBook Air, täysin uusi Mac Pro sekä merkittäviä päivityksiä iPhoneihin, mutta Apple Watchin, AirPods-kuulokkeiden tai iPadien osalta vuonna 2023 ei odoteta paljoa uutta.