Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple patentoi uuden magneettisesti kiinnittyvän latausliitännän - nähdäänkö tämä joskus iPhonessa?

Applelle on myönnetty Yhdysvalloissa patentti liittyen uuteen, magneettien voimalla kiinnittyvään liittimeen ja liitäntään.

Ensimmäisenä Applen patentista kertoi Patently Apple -sivusto.

Apple haki patenttia jo 10. huhtikuuta 2018 ja se myönnettiin sille nyt 2. maaliskuuta 2021.

Applen patenttihakemus esittelee uudenlaista liitäntää esimerkiksi iPhone-puhelimeen. Liitin kiinnittyy puhelimeen magneettien voimalla. Liitäntää voidaan hyödyntää niin lataukseen kuin myös tiedonsiirtoon.

Kuten yltä löytyvät kuvat kertovat, Applen patentoimassa ratkaisussa esimerkiksi iPhonessa olisi syvennys, johon liitin magneettien vetämänä solahtaisi ja kiinnittyisi vaivattomasti. Tällainen liitäntäratkaisu voisi esimerkiksi auttaa vielä parantamaan vedenkestävyyttä verrattuna nykyiseen Lightning-liitäntään.

Applen patentoima magneettinen liitäntäratkaisu on noussut nyt esiin kutkuttavalla hetkellä.

Syksyn 2020 iPhone 12 -puhelimissahan Apple esitteli uutena ominaisuutena MagSafen. iPhone 12 -puhelimet sisältävät ympyrän muodossa magneetteja lasisen takapintansa alla induktiivisen latauskelan ympärillä. Magneettien avulla pyöreät MagSafe-laturit ja muut lisävarusteet, kuten nahkalompakko tai lisäakku, voivat kiinnittyä tiukasti iPhonen takapintaan.

Lisäksi aiemmin ilmassa oli huhuja, joiden mukaan Apple suunnitteli luopuvansa täysin liitännöistään vuoden 2021 iPhone-malleissa ja siirtymistä näin portittomaan aikakauteen. Nämä huhut liikkeelle pani joulukuussa 2019 analyytikko Ming-chi Kuo, joka tunnetaan erittäin yksityiskohtaisista ja osumatarkkuudeltaan hyvistä Apple-ennakoista. Samainen Kuo kuitenkin ampui tämän viikon aluksi odotukset portittomasta iPhonesta alas toteamalla kaikissa vuoden 2021 iPhoneissa säilyvän yhä mukana tutun Lightning-liitännän.

Ainakaan vielä tänä vuonna Applelta ei ole odotettavissa muutoksia iPhonen liitäntöihin. Avoin kysymys tulevaisuuden suhteen on, nähdäänkö iPhoneissa esimerkiksi nyt patentoidun kaltainen magneettiliitäntä vai toteutuuko visio täydestä langattomuudesta, jos ja kun Apple aikanaan etenee suunnitelmiensa kanssa.

Aiemminhan Apple on myös tarjonnut osittain nyt patentoidun kanssa varsin samankaltaisen magneettisesti kiinnittyvän MagSafe-latausliitännän Mac-läppäreissään, joihin MagSafe on myös raporttien mukaan tekemässä paluun tänä vuonna uusien MacBook Pro -mallien myötä.